Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Στη δίνη της κρίσης βυθίζονται και η Γαλλία με την Ισπανία


Από την Καθημερινή

Του Γιώργου Καλαφάτη

Στη δίνη της ευρωπαϊκής κρίσης φαίνεται να βυθίζονται σταδιακά η Ισπανία και η Γαλλία, καθώς το επίκεντρο των ανησυχιών των αγορών μετατίθεται από την Ιταλία και σε άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όλο και πιο κοντά στον πυρήνα της νομισματικής ένωσης. Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης ή για το κόστος ενός μεγάλου πακέτου διάσωσης προς τη Ρώμη έχουν ενισχύσει το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η διεύρυνση της διαφοράς αποδόσεων ανάμεσα στο 10ετές ομόλογο της Γερμανίας, του ισχυρότερου μέλους της Ευρωζώνης, και τα αντίστοιχα ομόλογα μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών. Το γαλλικό spread ανήλθε την Πέμπτη στο υψηλό 21 ετών των 167 μονάδων βάσης, με το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου να φτάνει στο 3,43%.


Καθοριστικό ρόλο στην εκτόξευση του γαλλικού κόστους δανεισμού έπαιξε το τεχνικό λάθος της S&P να αποστείλει μήνυμα σε ορισμένους συνδρομητές, ενημερώνοντάς τους για αλλαγή της βαθμολογίας πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας.


Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό, το οποίο δείχνει ότι στη σημερινή εξαιρετικά ευμετάβλητη κατάσταση στις αγορές, οι παράγοντες των αγορών θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη συναίσθηση της ευθύνης τους».

Το ενδεχόμενο απώλειας της κορυφαίας αξιολόγησης ΑΑΑ του γαλλικού χρέους θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπονομεύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, καθώς μία γαλλική υποβάθμιση θα μπορούσε να σημαίνει επίσης και τη δική του υποβάθμιση, σε περίπτωση που άλλες χώρες με κορυφαία αξιολόγηση δεν εμφανισθούν πρόθυμες να απορροφήσουν το μερίδιο των γαλλικών εγγυήσεων στο ταμείο.

Εκτός αυτού, ανησυχία προκαλεί και η μεγάλη έκθεση των γαλλικών τραπεζών στην Ιταλία, που υπολογίζεται κοντά στα 306 δισ. ευρώ.

Νέα ρεκόρ κατέγραψαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας και τα spread της Ισπανίας, του Βελγίου, ακόμη και της Αυστρίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η Ισπανία ενδεχομένως να αποτελέσει το επόμενο θύμα των κερδοσκόπων στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, γεγονός που αποδίδεται στη δυσκολία επίτευξης των στόχων μείωσης του ελλείμματος, την ασθενή οικονομία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της χώρας.

«Η οικονομία εμφανίζει σημάδια στασιμότητας, με τις πιθανότητες να επιστρέψει σε ύφεση να αυξάνονται σταδιακά» αναφέρει σε έκθεσή της η ισπανική τράπεζα BBVA. Στο κλίμα ανησυχίας έρχεται να προστεθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, και η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί εν όψει των εκλογών της επόμενης εβδομάδας.

Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των αγορών ομολόγων, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας. Στην Αυστρία, οι ανοδικές πιέσεις στο spread των ομολόγων της, οδήγησαν την Παρασκευή σε μαζικό κύμα πωλήσεων, αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να διαψεύσει τις φήμες ότι κινδυνεύει η κορυφαία πιστοληπτική της αξιολόγηση ΑΑΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου