Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Wikileaks: Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθούσε να κρύψει το «ελληνικό πρόβλημα»


Σύμφωνα με έγγραφα του Wikileaks, τα οποία δημοσιεύει η γερμανική Die Welt

Από την Καθημερινή

Την πραγματική έκταση του ελληνικού προβλήματος προσπαθούσε να αποκρύψει η γερμανική κυβέρνηση κατά τις αρχές του 2010, σύμφωνα με έγγραφα του Wikileaks τα οποία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στόχος, όπως αναφέρεται σε απόρρητες εκθέσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Φίλιπ Μέρφι, ήταν να μη χρειαστεί να δοθεί βοήθεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.


Ο κ. Μέρφι είναι οικονομολόγος και είχε υπάρξει στο παρελθόν στέλεχος της Goldman Sachs. Στα έγγραφα φέρεται να χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ ως «άσχετη» και με «αδιάφορη πολιτική γνώση», ενώ συμπληρώνεται πως κανένας δεν ήθελε να πληροφορήσει τους Γερμανούς φορολογούμενους ότι θα έπρεπε να «πληρώσουν τα σπασμένα» άλλων χωρών.

Η καγκελάριος Μέρκελ, όπως αναφέρεται στα έγγραφα, φάνηκε ανακουφισμένη που δεν αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής του 2010, καθώς έτσι δεν θα χρειαζόταν να δοθούν εξηγήσεις σχετικά με την αύξηση των χρεών προκειμένου να «σωθεί» η Ελλάδα.

Κατά τον κ. Μέρφι, οι Γερμανοί επίσης δεν περίμεναν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε πακέτο βοήθειας για χώρα της Ευρώπης – κάτι που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τόσο η γερμανική κυβέρνηση, όσο και η ΕΚΤ, αλλά και οικονομολόγοι, υποτίμησαν την έκταση και σοβαρότητα του «ελληνικού προβλήματος» και το πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί η σταθερότητα του ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου