Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

Πώς η Ελλάδα έσωσε τις ελβετικές τράπεζες


Από το XrimaNews

Υπάρχουν κάποιες εκθέσεις διεθνών οικονομικών ινστιτούτων, πανεπιστημίων και οργανισμών, αλλά και αναλύσεις οικονομολόγων και αναλυτών που υποστηρίζουν από την περίοδο της υπογραφής του Μνημονίου ότι μέσω αυτού δεν σώζεται πρωταρχικώς η Ελλάδα, αλλά πρωτίστως οι τράπεζες.

Ένα επιχείρημα που έρχεται μάλλον να επιβεβαιώσει τη θέση τους είναι ότι από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα η Ελβετία φαίνεται να έχει μειώσει την έκθεσή της σε ελληνικό χρέος κατά 64 δισ. δολάρια και πλέον είναι απολύτως ασφαλής στην περίπτωση ελληνικής πτώχευσης, αφού η έκθεσή της αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ανέρχεται σε 529 εκατ. δολάρια, ενώ συνολικά τα δάνειά της στο ελληνικό κράτος και τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 3 δισ. δολάρια.


Αν η Ελλάδα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση χρέους στις αρχές του 2010, η Ελβετία κατά πάσα πιθανότητα θα υποβαθμιζόταν από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ μία σειρά τραπεζών της θα βρίσκονταν κάτω από μεγάλη πίεση από μία σειρά υποβαθμίσεων αλλά και εξαιτίας των μεγάλων ζημιών που θα έπρεπε να διαγράψουν.

Η Ελβετία θα έπρεπε να εγγυηθεί αυτές τις τράπεζες και να προχωρήσει σε επανακεφαλαιοποίησή τους.

Τώρα, ωστόσο, η συμφωνία για το PSI και το κούρεμα κατά 50% αφήνει παγερά αδιάφορες τις ελβετικές τράπεζες, αφού έχουν σωθεί χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Ως αντάλλαγμα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να πετύχει μία αμφιβόλου αξίας και σημασίας συμφωνία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζές της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου