Από topontiki.gr
Από το Μαρικάκι
Μπορεί κάποιοι να εκλαμβάνουν ως «απλό» εκβιασμό τη... συζήτηση που άνοιξε και με τον πιο επίσημο τρόπο πλέον μετά την γιωργακική φαρσοκωμωδία με το δημοψήφισμα, περί αποπομπής ή εξόδου της χώρας από το ευρώ. Όμως η αρθρογραφία στον εγχώριο και διεθνή τύπο τι τελευταίες μέρες αντιμετωπίζει το εν λόγω σενάριο ως πιθανό.
Καταγράφεται δε κινητικότητα μεταξύ των στελεχών ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών που πλέον λαμβάνουν υπόψη τα σενάρια αυτά στο σχεδιασμό τους όπως σημειώνει δημοσίευμα της Wall Street Journal στο οποίο αναφέρεται η Καθημερινή. Και τα σχετικά σενάρια δεν τα αρνούνται πλέον ούτε από την Κομισιόν.
Αυτό αποκαλύπτει απάντηση του ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση του Νίκου Χουντή. Ο ευρωεπίτροπος παραδέχεται ότι υπάρχει εξέταση σεναρίων εκ μέρους της Κομισιόν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του έλληνα ευρωβουλευτή, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το απόγευμα της Δευτέρας ο Νίκος Χουντής, «απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο επίτροπο, τον κάλεσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου σύμφωνα με τα οποία ‘’υπάρχει Έκθεση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν και της ΕΚΤ που μελετάει σενάρια για πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ’’».
Όπως ανέφερε «το Σαββατοκύριακο υπήρξαν δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο ότι υπάρχει Έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν και της ΕΚΤ που μελετάει σενάρια για πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό, όπως γνωρίζουμε, δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες...Ταυτόχρονα, το σαββατοκύριακο κάνατε μία δήλωση λέγοντας ότι "δεν θέλουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε περίπτωση και για κάθε ενδεχόμενο"»...
«Είναι επόμενο λοιπόν να υποθέσει κάποιος ότι αυτά που είπατε δεν τα είπατε χωρίς να έχετε κάτι στον νου σας. Σας ερωτώ: Υπάρχει τέτοια έκθεση; Εάν ναι, τι προβλέπουν αυτά τα σενάρια;».
Ο Ρεν παραδέχτηκε την ύπαρξη σεναρίων, αλλά αρνήθηκε ότι υπάρχει μελέτη της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν και είπε συγκεκριμένα: «Η Κομισιόν, όπως κάθε Οργανισμός, έχει ευθύνες για το μέλλον και την ευημερία της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών πρέπει να καταθέσει κάποια σενάρια και να είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια, αλλά δεν υπάρχει τέτοια μελέτη σαν αυτή που αναφέρατε».
Αλλά, επειδή σε αυτή τη φάση η Ε.Ε. πιέζει για την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, επιχείρησε να ρίξει εκεί το βάρος λέγοντας ότι:
«Τώρα, στην Ελλάδα έχει ουσιαστική σημασία οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας να μπορέσουν να διαλέξουν την ενότητα και να θέσουν σε πρώτη μοίρα την ευημερία των πολιτών τους και ελπίζω να οδηγηθούμε τώρα σε συμμαχική κυβέρνηση εθνικής ενότητας και αυτά τα αρνητικά σενάρια να μην χρειαστεί να τα σκεφτούμε και να διασφαλίσουμε από κοινού πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ευρωζώνης, που είναι η θέση της Κομισιόν.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε η Ελλάδα να μπορεί και να παραμείνει στην ευρωζώνη και είμαστε πεισμένοι πως η Ελλάδα θα πείσει τους εταίρους της πως θα μπορέσει να κάνει αυτό που της αναλογεί σε αυτή τη Συμφωνία».
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε», αλλά δεν παίρνουμε κι όρκο, λέει η Κοιμισιόν, συγγνώμη η Κομισιόν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου