Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Eurogroup: Υπό επιτήρηση και η ελληνική συναίνεση


Από το Euro2day

Βρυξέλλες. Ανταπόκριση Αγγελική Παπαμιλτιάδου

Πριν καν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση συνεργασίας, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ αποφάσισαν να δείξουν ποιος θα είναι αυτός που θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day, δεν αρκεί μόνο η δέσμευση του νέου πρωθυπουργού για την υλοποίηση των αποφάσεων, αλλά χρειάζεται και η υπογραφή των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά. Διαφορετικά, η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από το ευρώ.

Επί δύο και πλέον ώρες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθούσε να εξηγήσει στους ομολόγους του τι ακριβώς προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα, πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, ποιοι υποψήφιοι είχαν προταθεί για τον πρωθυπουργικό θώκο και κυρίως με ποιον θα συναλλάσσονται.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο Όλι Ρεν και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών. Προφανώς, αν και δεν ανακοινώθηκε, υπάρχει ταύτιση απόψεων των δύο κομμάτων για τον κύριο Βενιζέλο.

Ο ίδιος μετέφερε στο Εurogroup ότι το βράδυ της Κυριακής αντιπροσωπείες από τα δύο κόμματα συμφώνησαν στο γραφείο του στη δέσμευση για υλοποίηση όλων των υποχρεώσεων της Ελλάδας που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Δηλαδή, τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το 2011 (που τεχνηέντως μένουν στο περιθώριο), το κούρεμα κατά 50%, και το πλάνο έως το 2014.

Όμως, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αρκέστηκαν σε αυτό και ζήτησαν από τον κ. Βενιζέλο να μεταφέρει στην Αθήνα ότι οι δύο αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., μαζί με τον νέο πρωθυπουργό θα στείλουν γραπτή υπογεγραμμένη επιστολή στην Ε.Ε. ότι δεσμεύονται για όλα.

Αυτό άλλωστε ανακοίνωσε και ο κ. Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου του Εurogroup. Μόλις το γράμμα φθάσει στα γραφεία των κυβερνήσεων της Ε.Ε., η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο δάνειο, ενώ θα επιβλέπει και τις διαπραγματεύσεις για το PSI και θα δίνει τακτικό ραπόρτο στο Εurogroup και το EWG.

Αν όλα πάνε καλά, η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα θα γίνει ακόμα και εντός του Νοεμβρίου, όπως δήλωσαν οι κ. Γιούνκερ και Όλι Ρεν.

Πάντως, ο Ευρωπαίος επίτροπος σφύριζε αδιάφορα όταν ρωτήθηκε εάν η τρόικα πρέπει να αναλάβει μέρος της ευθύνης για τον πλήρη εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος εδώ και δύο χρόνια. Το απέδωσε στην κακή ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που είχαν και πρόσθεσε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση.

Ξαναρωτήθηκε όμως γιατί η Κομισιόν δεν πίεσε προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής, όμως γι' αυτό αποφάσισε να δηλώσει ότι ήταν ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών!

Σε επόμενη ερώτηση ότι κάθε τρεις μήνες η τρόικα αξιολογούσε το έργο της ελληνικής κυβέρνησης και κάθε φορά έκανε θετικές συστάσεις προς το Εurogroup, o κ. Ρεν δήλωσε ότι στις εκθέσεις αναφέρονταν οι προβληματισμοί της τρόικας για το θέμα της φοροδιαφυγής.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης, εφόσον και μόλις η νέα κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν επιβεβαιώσουν και εγγράφως τις δεσμεύσεις της χώρας που συνδέονται με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου

«Αμέσως μετά, η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το Eurogroup αποφάσισε να κινηθούν κανονικά από τώρα όλες οι διαδικασίες που συνδέονται με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, με τη μείωσή του κατά 100 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ», είπε ο υπουργός Οικονομικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου