Ούτε σταγόνα σε δάνεια, φτερά 10 δισ. ευρώ έβγαλαν οι καταθέσεις
Από την Αυγή
Στις πλάτες του Δημοσίου ανέβηκαν από την περασμένη Παρασκευή οι τράπεζες για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, την ίδια στιγμή που η έντονη αβεβαιότητα προκαλεί ρίγη ανατριχίλας σε καταναλωτές, επενδυτές και αποταμιευτές.
Τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί περιγράφουν εύγλωττα τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) για μείωση του ετήσιου ρυθμού της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σε -2,2% τον Σεπτέμβριο του 2011 από -1,3% τον Αύγουστο του 2011 και 0,0% τον Δεκέμβριο του 2010.
Συνολικά τον Σεπτέμβριο του 2011 η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.059 εκατ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2010: θετική καθαρή ροή 1.197 εκατ. ευρώ).
Η καθαρή ροή προς τις επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν αρνητική κατά 584 εκατ. ευρώ, προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 108 εκατ. ευρώ και, επίσης, αρνητική κατά 367 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή χρηματοδότηση προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.
Φτερά έκαναν 10 δισ. ευρώ από τις τράπεζες
Ενδεικτικό της ένδειας που επικρατεί αλλά και του τρόμου που πλανάται στα νοικοκυριά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα «χάθηκαν» από τις τράπεζες καταθέσεις συνολικού ύψους 9 με 10 δισ. ευρώ, θέτοντας τέλος σε μια προσωρινή ανακοπή της καταιγίδας. Το 2010 οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 14%, με 1,5 ως 2 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο να εγκαταλείπουν τα ιδρύματα κάθε μήνα.
Η τάση αυτή συνεχίστηκε με παραπλήσιους ρυθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 και αντιστράφηκε για ένα μήνα, μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
● Τον Αύγουστο κάποια χρήματα βγήκαν από τα σεντούκια και τα στρώματα και επέστρεψαν στις τράπεζες με αποτέλεσμα την αύξηση των καταθέσεων κατά 1,4 δισ. ευρώ.
● Όμως από τον Σεπτέμβριο η τάση φέρεται να έχει αντιστραφεί και τον Οκτώβριο επιδεινώθηκε δραστικά.
Η νέα μείωση καταθέσεων οφείλεται σε αδήριτες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και όχι σε διαρροή προς ξένες τράπεζες, καθώς ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών αγωνιά να καλύψει δάνεια, κεφάλαια κίνησης και αποφυγή λουκέτου για την επιχείρησή του. Το αυξημένο μέγεθος της διαρροής του Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με το κλίμα ανασφάλειας στη χώρα, καταγράφουν τη μαζική απόσυρση για λόγους ασφαλείας.
Πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι το πρωί της περασμένης Πέμπτης οικονομικοί σύμβουλοι τραπεζών ειδοποιούσαν συγγενείς και φίλους να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και να τις «χτίσουν» στα σπίτια τους!
Πειραιώς και «σύζυγοι» πρώτοι στα «κουφέτα»
Τρεις ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς, προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή στην έκδοση ομολόγων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, το συνολικό ύψος των οποίων, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, διαμορφώνεται στα 6,4 δισ. ευρώ.
Οι συγκεκριμένοι τίτλοι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, είτε μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, καθώς όλα εξαρτώνται πλέον από τις αποφάσεις της τρόικας.
Τα χρήματα αυτά αποτελούν μέρος του πακέτου εγγυήσεων των 30 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.
Οι κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας δεν αποσκοπούν στην παροχή δανείων προκειμένου να ανασάνει η αγορά, αλλά έχουν στόχο την κάλυψη κυρίως τρεχουσών αναγκών και την προστασία των τραπεζών από κάθε ενδεχόμενο απότομης αύξησης των αναγκών των τραπεζών σε κεφάλαια.
Δημοσίευμα των Financial Times (6.11.2011) ανέφερε ότι οι τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που εξέδωσαν οι ελληνικές τράπεζες την περασμένη Παρασκευή ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του μηχανισμού παροχής ρευστότητας των 30 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε νωρίτερα αυτόν τον χρόνο για τις ελληνικές τράπεζες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου