Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Σε λεπτό πάγο πατάει η Κύπρος - Πιο κοντά στην πόρτα του ΔΝΤ


Από το XrimaNews

Η κατάσταση στην Κύπρο οξύνεται επικίνδυνα και η χώρα έχει ήδη στραφεί για οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, η οποία της την παρείχε, αλλά όχι σε βαθμό τέτοιο που να λύσει το πρόβλημα. Η Κύπρος πρέπει να απορροφήσει τις απώλειες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους και παράλληλα να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα, τα οποία αυξήθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα τα κεφάλαια της χώρας να μην αρκετά για να καλυφθούν οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια.


Το σκηνικό γίνεται χειρότερο από τις υποβαθμίσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης με τελευταία αυτήν της Moody's σήμερα, στο Baa3 υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου την Παρασκευή, η οποία συνοδεύτηκε από προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση.


Η Moody's αιτιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη ακριβώς τις ανάγκες αναχρηματοδόσης των κυπριακών τραπεζών εξαιτίας του ελληνικού κουρέματος και τους βάρους της στα κυπριακά δημοσιονομικά ενώ σημείωσε πως η απώλεια της πρόσβασης της Λευκωσίας στις αγορές αυξάνει την πιθανότητα προσφυγής της σε προγράμματα στήριξης.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας που υπάρχει στη χώρα, με την κυπριακή Βουλή να ζητά με ψήφισμά της από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια να αναλάβει τις ευθύνες του για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου, και να παραιτηθεί εθελούσια από την προεδρία της Δημοκρατίας.

Όπως και να έχει, η Κύπρος βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης σήμερα απ' ότι πριν από ένα μόλις χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου