Από το Euro2day
Στον αέρα πριν καν ξεκινήσει βρίσκεται η διαδικασία συναίνεσης καθώς πριν από λίγο ο αρχηγός της Ν. Δ κ. Σαμαράς δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επομένως μόνη λύση είναι οι εκλογές.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πρόθεσή του να ξεκινήσει από αύριο τη διαδικασία διερεύνησης κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς πάγωσε τη διαδικασία με την δήλωση «Έπεσαν οι μάσκες. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Μόνη λύση οι εκλογές».
Ο αρχηγός της Ν.Δ. έθεσε ως προϋπόθεση η μεταβατική κυβέρνηση να έχει χαρακτήρα περιορισμένης δικαιοδοσίας και βεβαίως να είναι περιορισμένου χρονικού ορίζοντα. Να αποσκοπεί, δηλαδή, μόνο στην εξασφάλιση της 6ης δόσης και στην κύρωση της δανειακής σύμβασης.
Σε αντιδιαστολή με τη Ν.Δ., ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς σε κυβέρνηση συνεργασίας, με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα (ως τον Φεβρουάριο) και με αρμοδιότητα τη συνολική εφαρμογή του προγράμματος.
Μεταξύ των παραπάνω θέσεων υπάρχει μεγάλο χάσμα καθώς ο μεν Παπανδρέου θέτει πρακτικά θέμα συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ., ο δε Σαμαράς απαιτεί μεταβατική κυβέρνηση, που παραπέμπει σε υπηρεσιακή και η οποία θα ψηφίσει μεν τη δανειακή σύμβαση όχι όμως τον εφαρμοστικό νόμο που την συνοδεύει.
Η πρόταση Παπανδρέου αφορά σε κυβέρνηση διάρκειας τουλάχιστον 4 μηνών, στελεχωμένη από πρόσωπα και των δύο κομμάτων, ενώ αυτή του Σαμαρά έχει ορίζοντα έως 6 εβδομάδες και όπως έχει διευκρινιστεί από τη Συγγρού θα στελεχωθεί από μη πολιτικά πρόσωπα.
Επιπρόσθετα, η Ν. Δ επιθυμούσε για να υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου ώστε οι διαδικασίες να κινηθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το όχι Σαμαρά αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μερικά λεπτά πριν την δήλωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι εμφανίζει ετεροχρονισμό καθώς πια ούτε η Ν. Δ ζητά εκλογές αλλά προτάσσει την ανάγκη για κυβέρνηση που πρέπει να αντιμετωπίσει τις άμεσες προτεραιότητες.
Ο δε Βενιζέλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο να μην στελεχωθεί από πολιτικά πρόσωπα ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας απαντώντας στον κ. Καρατζαφέρη, σημειώνοντας ότι όλα αυτά θα συζητηθούν.
Το σενάριο της μικρής συναίνεσης
Αν ο κ. Σαμαράς επιμείνει στην στάση του τότε πιθανότατα το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει την περίπτωση μικρής συναίνεσης με τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Σενάριο εξαιρετικά δύσκολο. Και αυτό γιατί ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός τάσσεται μεν, εδώ και μήνες υπέρ κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας αλλά με τη συμμετοχή και της Ν. Δ. Ακόμη και πριν από λίγο ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε μεν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαρτίζεται από πολιτικές προσωπικότητες έθεσε όμως ως προϋπόθεση και τη συμμετοχή της Ν. Δ.
Υπέρ κυβέρνησης συνεργασίας τάσσεται και η Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται στη Βουλή ως κόμμα αλλά ως ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών, με δεδομένο ότι έχει συγκροτηθεί μετά τις εκλογές του 2009.
In medias res (!!) (;;;). Quod Scripsi, Scripsi. Quousque tandem ;; George Veni, Vidi, Vici ! Vae Victis !! Invidia gloriac comes ! Alea lacta est ! Quod erat demonstrandum ! In nuce ... In Vino Veritas !
ΑπάντησηΔιαγραφή