«Αινιγματικός» ο Σόιμπλε για αναδιάρθρωση χρέους
Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου
«Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί ξανά» ήταν η λιτή και αινιγματική απάντηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble σε ερώτηση «τι θα συμβεί αν δεν αποδώσουν η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων» που αποφασίστηκαν. Την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Otmar Issing εκτιμά ότι «η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτη».
Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση κάνει τεράστιες προσπάθειες περικοπών και πέραν τούτου επεξεργάζεται πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έτσι ώστε το χρέος να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ανταποκρινόμαστε στο αίτημα των συναδέλφων μειώνοντας το επιτόκιο δανεισμού κατά μία μονάδα και επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων». «Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε αν αυτά θα αποδώσουν» τόνισε.
Αν δεν αποδώσουν «τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί ξανά» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ, όταν ο δημοσιογράφος παρατήρησε πως «η δήλωση του είναι μια από εκείνες τις ασαφείς δηλώσεις που τρελαίνουν τις αγορές», απάντησε: «Δεν γνωρίζω πού βρίσκεται η ασάφεια. Όποιος έχει μάτια διαβάζει. Αυτό που λέω είναι ακριβώς αυτό που αποτυπώνουν οι αποφάσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.».
Αναφερόμενος στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτόν, τονίζει ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας έγινε πρόσφατα πιο αυστηρό προκειμένου η δημοσιονομική πολιτική των χωρών να εποπτεύεται αυστηρότερα καθώς επίσης ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης προβλέπει για πρώτη φορά ότι οι ιδιώτες δανειστές θα καλούνται να πληρώσουν στην περίπτωση που μια χώρα βρίσκεται σε αδυναμία».
Μάλιστα χαρακτήρισε «ανοησία» την άποψη του προέδρου της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet πως η συζήτηση για το ενδεχόμενο να χάσουν οι ιδιώτες χρήματα μπορεί να προκαλέσει την επόμενη κρίση. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι από το 2013 θα υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να στέλνουμε διαφορετικά μηνύματα γιατί τότε οι αγορές θα χάσουν την εμπιστοσύνη προς όλους μας», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Otmar Issing σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel εκτιμά πως «μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη». «Ήταν σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα στην αιχμή της κρίσης, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωσή της. Μόλις όμως οι άλλες χώρες βρεθούν εκτός κινδύνου, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί», δήλωσε ο Ίσινγκ.
«Αυτό μπορεί να γίνει με "κούρεμα" του χρέους ή με επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων, αλλά η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτη, κι ας κάνει κανείς όποιους υπολογισμούς θέλει». Επιπλέον ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ τάσσεται κατά της επαναγοράς ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τονίζοντας πως «αυτός είναι εντελώς λάθος τρόπος».
Σχόλιο: Εκτιμώ ότι όταν, πολύ σύντομα, θα μιλούν στην Ευρώπη μόνο για το ελληνικό πρόβλημα, τότε θα το λύσουν εύκολα σε βάρος της Ελλάδας. Πρέπει να κάνουμε το θέμα μας πρόβλημα του ευρώ για να πετύχουμε τα μέγιστα σε μια τέτοια διαπραγμάτευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου