Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Το Ιράν «φορτώνει» χρυσό


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Jack Farchy (Λονδίνο)

Το Ιράν αγόρασε μεγάλες ποσότητες χρυσού στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Bank of England, σε μια ένδειξη ότι οι κλιμακούμενες πολιτικές πιέσεις υποχρεώνουν την Τεχεράνη να μειώσει το άνοιγμά της σε δολάρια ΗΠΑ.

Ο κ. Andrew Bailey, επικεφαλής τραπεζικών υποθέσεων της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε σε Αμερικανό αξιωματούχο ότι η ΒοΕ έχει παρατηρήσει «σημαντικές κινήσεις του Ιράν στην αγορά χρυσού» σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού διπλωμάτη τις οποίες διαθέτει το WikiLeaks και εξασφάλισαν οι Financial Times. Ο κ. Bailey δήλωσε ότι οι αγορές χρυσού «είναι μια προσπάθεια του Ιράν να προστατεύσει τα αποθέματά του από τον κίνδυνο κατάσχεσης».

Παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τεχεράνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ράβδων χρυσού την τελευταία δεκαετία μετά την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία και βρίσκεται στο Τοp 20 των κατόχων αποθεμάτων χρυσού. Εκτιμούν ότι η Τεχεράνη κατέχει πάνω από 300 τόνους χρυσού σήμερα, έναντι 168,5 τόνων το 1996, που υπάρχουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πέρσι οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έγιναν καθαροί αγοραστές χρυσού, μετά από 22 χρόνια καθαρών πωλήσεων, γεγονός που συνέβαλε στην αναρρίχηση των τιμών του πολυτίμου μετάλλου σε ρεκόρ. Οι συναλλαγές των κεντρικών τραπεζών κατά κανόνα δεν κοινοποιούνται.

Τραπεζίτες αναφέρουν ότι και άλλες μεσανατολικές χώρες αυξάνουν αθόρυβα τα αποθέματα χρυσού τους, για να επιτύχουν διασπορά από το δολάριο αλλά και λόγω της γεωπολιτικής έντασης και της μεταβλητότητας στις αγορές συναλλάγματος.

Στα αρχεία που διέρρευσαν από το WikiLeaks εμφανίζεται επίσης ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας να δηλώνει ότι έχουν δοθεί εντολές στην κεντρική τράπεζα «να αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό», καθώς και αξιωματούχος του επενδυτικού ταμείου του Κατάρ, Qatar Investment Authority, να δηλώνει ότι η QIA επιζητεί αγορές χρυσού και αργύρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου