Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Άνθρακες ο θησαυρός της συμφωνίας στην Ε.Ε.


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Γράφει ο Lex

Το πιο παλιό κόλπο στο εγχειρίδιο των μάγων είναι το πώς να τραβήξεις ένα λαγό από το μαγικό καπέλο. Αυτό ακριβώς έκαναν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες το Σαββατοκύριακο, όταν «τράβηξαν» το πακέτο μέτρο για την στήριξη των χωρών, ώστε να επιβιώσουν από την κρίση κρατικού χρέους την στιγμή που οι επενδυτές χαμήλωναν τις προσδοκίες τους. Το πακέτο κερδίζει χρόνο για την Ε.Ε. (διόλου ευκαταφρόνητη επιδίωξη), αλλά αυτή η ταχυδακτυλουργία δεν αντιμετωπίζει το κεντρικό ζήτημα της ευρωζώνης: τη φερεγγυότητα.

Δεδομένων των δυσκολιών για την επίτευξη συμφωνίας σε μία διχασμένη ένωση, αλλά και των μέχρι τώρα χαμένων ευκαιριών, η ανακοίνωση αποτελεί πρόοδο. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), το βασικό όχημα για τη χρηματοδότηση των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα έχει περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια, από 250 δισ. ευρώ στα 440 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο των δανείων από το ταμείο θα είναι κατά 1% χαμηλότερο.

Η Ελλάδα θα ευνοηθεί, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία για την Ιρλανδία και το πακέτο δεν έχει καμία αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.

Τα μέτρα, τα οποία προβλέπεται ότι θα οριστικοποιηθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Μαρτίου, θα αφορούν το διάστημα μέχρι τα μέσα του 2013, όταν το EFSF θα αντικατασταθεί από έναν μεγαλύτερο μηχανισμό χρηματοδότησης. Οποιαδήποτε υπόνοια, όμως, ότι αυτό είναι η «μεγάλη συμφωνία» που απαιτείται για να βγει η ευρωζώνη από την κρίση είναι ευσεβής πόθος για δύο λόγους.

● Κατ’ αρχήν τα μέτρα μειώνουν το πολιτικό κόστος για ορισμένες κυβερνήσεις (κυρίως τη γερμανική) των χωρών που χρηματοδοτούν τη στήριξη (λόγω των πολιτικών χειρισμών της Άγγελα Μέρκελ), αλλά αυξάνουν το πολιτικό κόστος για τις χώρες που χρειάστηκαν ή χρειάζονται στήριξη (κυρίως στο Δουβλίνο).

● Κατά δεύτερον τα μέτρα δεν απευθύνονται στο βασικό θέμα του χρέους. Το κρατικό χρέος της Ελλάδας δεν είναι διατηρήσιμο. Της Ιρλανδίας δεν απέχει πολύ.

Θα χρειαστεί κάτι πιο ουσιαστικό από ένα ντροπαλό λευκό λαγουδάκι για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου