Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Το παρασκήνιο των μπίζνες της Συνόδου


Από Το Ποντίκι 24.3.2011

Φαίνεται πως η «επιτυχία» του περασμένου Σαββατοκύριακου, με την εξασφάλιση της επιμήκυνσης και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού για την Ελλάδα, άρχισε να εξαργυρώνεται για τους Γερμανούς προτού καν φτάσουμε στην επίσημη Σύνοδο Κορυφής.

Οι συνομιλητές μας από το Βερολίνο κατέστησαν σαφές από την περασμένη Κυριακή κιόλας ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να βγει ζωντανή και από τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε., θα πρέπει να προσκομίσει απτά δείγματα γραφής για τις προθέσεις της απέναντι σε έναν γερμανικό κατάλογο πιεστικών επιχειρηματικών αιτημάτων.

Με δυο λόγια, να ικανοποιηθούν τα χρόνια (και... δίκαια, όπως λέγαμε παλιά για το Κυπριακό) αιτήματα των γερμανικών επιχειρήσεων που δρουν στη χώρα μας, ώστε... να μπορέσουν να κάνουν τις δουλειάς τους με την ησυχία τους. Και, βρε παιδί μου, να μην ενοχλούνται.

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Siemens, εξοπλισμοί... και ο κατάλογος των αιτημάτων του Βερολίνου προς την Αθήνα δεν δείχνει να έχει τελειωμό. Ίσως δε γι' αυτό να μη φταίει μόνο η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και οι... γενιές Ελλήνων πρωθυπουργών που είχαν υποσχεθεί τις σχετικές μπίζνες στους Γερμανούς.

Και τώρα, καθώς επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη και χωρίς αστερίσκους διασφάλιση της γερμανικής στήριξης, μόλις δύο μέρες πριν από την καθοριστικότατη εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο της Βάδης - Βυτεμβέργης, Αθήνα και Βερολίνο γνωρίζουν ότι δεν είναι ώρα για παιχνιδάκια.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Αθήνα σπεύδει να δρομολογήσει τη διάθεση (εδώ και τώρα) ενός επιπλέον ποσοστού του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, το «κλείσιμο» της υπόθεσης Siemens, ενώ (ναι, δεν διαβάσατε λάθος) δειλά - δειλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραχώρησης δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.


Γερμανικός κατάλογος

Ο άνθρωπος της κυβερνητικής πλευράς που φαίνεται να έχει έρθει σε επαφή, και στην περίπτωση αυτή, με τους Γερμανούς για τις... διευθετήσεις είναι και πάλι ο Χάρης Παμπούκης. Ίσως γι' αυτό, σε μία πρεσβεία, οι διπλωμάτες να τον αποκαλούν «ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές», θέλοντας να θυμίσουν ότι αναλαμβάνει με εντολή του πρωθυπουργού και άλλες δύσκολες αποστολές. Αναλυτικά:
Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Σπάτων, η απευθείας ανάθεση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης για τη λειτουργία και εκμετάλλευση του ΔΑΑ στην ανάδοχο κοινοπραξία (όπου ηγείται η Hochtief) θεωρείται δεδομένη. Ήδη το οικονομικό επιτελείο κάνει από τώρα υπολογισμούς για τα έσοδα που θα βάλει στο ταμείο του το Δημόσιο.

Αμέσως επόμενη εξέλιξη θεωρείται το πεδίο του ΟΤΕ. Εδώ η Deutsche Telekom, μετά τη συμφωνία για την πώληση της αμερικανικής θυγατρικής της Τ-Μοbile USA αντί 39 δισ. δολαρίων στην ΑΤ&Τ, διευκολύνεται ακόμη περισσότερο και με γεμάτο ταμείο να μπορεί να αγοράσει... δέκα ΟΤΕδες μαζί. Με την κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ να ξεπερνά και πάλι τα 4 δισ. ευρώ στην αγορά, φημολογούνται και πάλι σενάρια περί πιθανής διάθεσης ενός 10% από το 20% που έχει απομείνει στο Δημόσιο.

Σαν κερασάκι στην τούρτα, ήρθε ένα χωρίο από την ανακοίνωση της Deutsche Telekom (για ένα από τα μεγαλύτερα σε αξία deals των τελευταίων ετών) να επιβεβαιώσει τις γερμανικές προθέσεις για μεταβίβαση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στον γερμανικό όμιλο. Ήταν η επισήμανση ότι θα χρησιμοποιήσει περίπου 5 δισ. ευρώ από αυτά που θα εισπράξει για επαναγορές μετοχών.

Κι έτσι δεν ήταν τυχαία και η εκτίναξη της μετοχής του οργανισμού στο χρηματιστήριο. Και όχι από απλούς αγοραστές, αλλά από μεγάλους ξένους θεσμικούς. Οι Γερμανοί ελέγχουν το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού, ο οποίος βρίσκεται σε περίοδο αναδιάρθρωσης στα κόστη του, με περικοπές επιδομάτων, αλλαγές στο εβδομαδιαίο ωράριο και πρόγραμμα αποχώρησης προσωπικού στην Cosmote.


Η συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του γερμανικού ομίλου, το Δημόσιο μπορεί να διαθέσει επιπλέον ποσοστό 10% του ΟΤΕ ως το τέλος του έτους με υπερτίμημα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο υπολογισμός της τιμής πώλησης γίνεται με τον σταθμισμένο μέσο όρο των τιμών και των όγκων των τελευταίων 20 συνεδριάσεων πριν από την ανακοίνωση πώλησης, συν 15% υπερτίμημα. Και καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ, η αγορά πιστεύει πως, αν προκύψουν ευνοϊκές χρηματιστηριακές συνθήκες, θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της συμφωνίας.

Βέβαια, για να μπορούν όλα αυτά να... προκύψουν έτσι απλά σήμερα, οι Γερμανοί είχαν εργαστεί στωικά και συστηματικά για την απαξίωση της κεφαλαιοποίησης του ΟΤΕ, την πτώση της μετοχής, και βέβαια τον πλήρη έλεγχο του οργανισμού. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Και προς επιβεβαίωση: Ποιος θυμάται σήμερα πως όταν τον Απρίλιο του 2008 η Deutsche Telekom πήρε το 20% του ΟΤΕ από τη MIG του Βγενόπουλου προς 26 ευρώ ανά μετοχή, το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για ξεπούλημα του Οργανισμού. Όπως επίσης και ότι προεκλογικά (αλλά κάποια στελέχη και μετεκλογικά, πριν τα μαζέψουν βεβαίως) το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί ότι θα πάρει πίσω τον ΟΤΕ από τους Γερμανούς...

Καλό, ε; Το άλλο με τον Τοτό το θυμάστε; Σίγουρα θα το θυμηθείτε, πάντως, όταν στο ΠΑΣΟΚ πανηγυρίσουν ως εθνική επιτυχία (για την κάλυψη του χρέους) την πώληση του 10% ή και του 20% στην τιμή των 9 ευρώ ανά μετοχή...


Ρυπογόνος... ανάπτυξη

Αν έχετε ξεχάσει, επί ημερών Αθανασόπουλου στο τιμόνι της Επιχείρησης το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας είχε υπογραφεί... βράδυ, με τους Financial Times να κάνουν τότε λόγο για τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά και να καταγράφουν το ενδιαφέρον των Γερμανών για κοινοπραξία στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco.

Τώρα, όμως, η κυριότερη επιδίωξη του Βερολίνου είναι η μεταφορά ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε αγορές της περιφέρειας. Και εν προκειμένω η Ελλάδα μπορεί να είναι μία βολική αγορά. Τότε το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία κοινού σχήματος, όπου η RWE θα ήλεγχε το 51%, για να αναλάβει τη δημιουργία τριών μονάδων λιθάνθρακα.

Όπως και με τον ΟΤΕ, έτσι και με τη ΔΕΗ πολλά ξεχάστηκαν από το 2007. Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ αμβλύνθηκαν από την περίοδο της αντιπολίτευσης, έγιναν πολύ, μα πολύ πιο ρεαλιστικές, καθώς οι περισσότερες προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις αναθεωρούνται η μία μετά την άλλη. Έτσι και στο θέμα της ΔΕΗ η αρχική σκληρή στάση έχει αλλάξει στη διακηρυγμένη άποψη του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος μιλά ανοιχτά για αποκρατικοποίηση της εισηγμένης επιχείρησης.

Μάλιστα άλλαξαν τόσο πολύ, που η γραμμή Παπακωνσταντίνου έχει ως ισχυρότερο υποστηρικτή τον Σερβάς Ντερούζ, ελεγκτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, αλλά και (ιδιαίτερα ένθερμα) το κονκλάβιο των Βρυξελλών.


Τα φιλέτα

Ο Παπακωνσταντίνου αναζητεί έσοδα απ’ οπουδήποτε μπορεί να βρει και δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να δώσει τα φιλέτα του Δημοσίου, είτε αυτά είναι η ΔΕΗ είτε ο ΟΤΕ είτε τα ακίνητα.

Και για να μην ξεχνιόμαστε σε πόσο δεινή θέση είμαστε, στην πορεία προς τη Σύνοδο βγήκε και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Otmar Issing σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της και προτείνοντας τη λύση της επιμήκυνσης και όχι του haircut για το ελληνικό χρέος.

«Μία επιμήκυνση θα είναι ομαλότερη από την περικοπή» δήλωσε ο Issing προσθέτοντας ότι, όταν οι άλλες χώρες βρεθούν εκτός κινδύνου, το ελληνικό χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί. «Οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους, απλώς θα πάρουν τα λεφτά τους αργότερα». Μόνο που δεν συμπλήρωσε πως... οι Γερμανοί είναι φίλοι μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου