Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Περικοπές και μεταρρυθμίσεις η βάση του Συμφώνου για το Ευρώ


Η Γερμανία αρνείται επαναδιαπραγμάτευση αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής

Από την Καθημερινή *

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί επαναδιαπραγμάτευση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο έκτακτο Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή σχετικά με το «σύμφωνο για το ευρώ», το προσωρινό ταμείο και το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο, «τα βασικά σημεία του συνολικού πακέτου έχουν αποφασιστεί». Ο κ. Ζάιμπερτ πρόσθεσε ότι «ορισμένα από τα σημεία αυτά θα πρέπει να συμπληρωθούν με λεπτομέρειες». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν είναι υπό διαπραγμάτευση στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Μαρτίου».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μέρκελ «βάση για τις αποφάσεις αποτέλεσαν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών χωρών της Ευρωζώνης. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και εν μέρει για την Ιρλανδία» είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Σχετικά με τις φωνές κριτικής κυρίως από στελέχη του συγκυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος FDP στους χειρισμούς της καγκελαρίου Μέρκελ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου του κόμματος και ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος χαρακτήρισε τις αποφάσεις «καλή λύση για τη Γερμανία».

● Ο εκπρόσωπος του FDP επί οικονομικών θεμάτων, αντιπρόεδρος της βουλής Χέρμαν Ότο Ζολμς δήλωσε ότι πολλά ερωτήματα είναι ανοιχτά, όπως για παράδειγμα υπό ποιές προϋποθέσεις ο μελλοντικός μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας ΕSM θα μπορεί από το 2013 να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

● Το στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Κλάους Πέτερ Φλόσμπαχ υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι συνδεδεμένη η αγορά ομολόγων με αυστηρές προϋποθέσεις.

● Ο πρόεδρος του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου DIHK Χανς Χάινριχ Ντρίφτμαν χαιρέτισε τις αποφάσεις του Συμβουλίου, ως «σημαντικό συστατικό στοιχείο της μελλοντικής ευρωπαϊκής πολιτικής σταθερότητας». Σημείωσε πάντως ότι η ενεργοποίηση του ταμείου EFSF και του μελλοντικού μηχανισμού ESM θα πρέπει να γίνεται ως «έσχατο μέσο» για τη διάσωση χωρών της Ευρωζώνης και αυτό ισχύει και για τις αγορές ομολόγων.


Το προεδρείο του CDU ενέκρινε τις αποφάσεις του Συμβουλίου

Το προεδρείο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU ενέκρινε τις αποφάσεις για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με το γραμματέα του κόμματος Χέρμαν Γκρέε. Όπως είπε, «τα μέτρα που αποφασίστηκαν κινούνται πλήρως στη γραμμή όσων είχαν προτείνει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων». Κατά τον κ. Γκρέε, το ζητούμενο τώρα είναι η διαμόρφωση των προγραμμάτων και τα δικαιώματα βέτο για τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης.

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου