Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Βερέμειος ιστορία του ελληνικού έθνους


Συνοπτική, εικονογραφημένη

Αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη υπό του Αλαφούζειου Ιδρύματος για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση στην Ψωροκώσταινα

Από το Ξύλα Πέτρες



18ος αιώνας: Η άλλοτε προοδευτική και ανεκτική Οθωμα­νική Αυτοκρατορία έχει μετατραπεί σε ένα διεφθαρμένο δημοσιοϋπαλληλικό κράτος.




1800: Βαλκάνιοι διαφωτιστές στην δυτική Ευρώπη κατασκευάζουν μία φαντασιακή κοινότητα με το brand name «ελληνικό έθνος».




1800-1820: Οι πεφωτισμένοι διαφωτιστές φωτίζουν τοπικούς πολέμαρχους των βάρβαρων φυλών της νοτίου Βαλκανικής και τους μετατρέπουν σε Έλληνες.



1821: Όχλος κουκουλοφόρων, ΣΤΑΖιέρ και ανέργων του ΟΑΕΔ ισοπεδώνει και λεηλατεί την Τριπολιτσά. Διακρίνεται ο συνδικαλιστής Θ. Κολοκοτρώνης.




1822: Οι Φιλέλληνες βοηθούν τους επαναστάτες με ομόλογα και χαμηλότοκα δάνεια, ενώ ο Λόρδος Μπάυρον διοργανώνει τηλεμαραθώνιους υπέρ των Ελλήνων.



1823-1825: Εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα της πολιτικής ηγεσίας και την κλεφταρματωλική δημοσιοϋπαλληλική φαυλοκρατία.



1826: Οι πολιορκημένοι νεοφιλελεύθεροι του Μεσολογγίου προσπαθούν να σπάσουν τα μπλόκα των αγροτών που εμπόδιζαν τον ανεφοδιασμό της πόλης, ζητώντας οθωμανικές επιδοτήσεις για τα προϊόντα τους.


1827: Οι Προστάτιδες Δυνάμεις, πεισμένες για τον αγνό, γνήσιο και ανόθευτο νεοφιλελευθερισμό των επαναστατών, καταβυθίζουν τον στόλο του οθωμανικού δημοσίου στο Ναυαρίνο και κηρύττουν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.




1828: Ο οικονομολόγος Ι. Καποδίστριας διορίζεται κυβερνήτης από την Τρόικα (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία). Οι Έλληνες, εξαγριωμένοι από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και άλλες μεταρρυθμίσεις του, τον δολοφονούν.





Παραγωγή:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου