Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η Ελλάδα παλεύει με το «αδιανόητο»



Από τους Financial Times (via Euro2day)

By Lex

Ένα γκολ που πέτυχε η Tottenham Hotspur το σαββατοκύριακο χαρακτηρίστηκε από τον σχολιαστή του αγώνα «σχεδόν άπιαστο». Ένα παρόμοιο οξύμωρο σχήμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την Ελλάδα. Η υποβάθμιση της Moody's κατά τρεις βαθμίδες τη Δευτέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σχεδόν αναπόφευκτη». Με την απόδοση του διετούς ομολόγου να είναι διαπραγματεύσιμη σε επίπεδα ανώτερα του 15%, το ελληνικό κρατικό χρέος κατατάσσεται πέρα από την κατηγορία «junk». Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση από την Αθήνα είναι σαν να έχει ήδη γίνει.

Το ερώτημα είναι εάν έχουν δίκιο. Η επιχειρηματολογία της Moody's για την υποβάθμιση δεν αφήνει παρερμηνείες ως προς το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

● Το δανειακό βάρος της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 150% του ΑΕΠ. Η χώρα θα πρέπει να χρηματοδοτήσει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 211 δισ. ευρώ την περίοδο 2013 - 2015.

● Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, επιβαρύνοντας τους δυσθεώρητους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στους όρους του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ. Υπάρχουν όλοι οι παράγοντες για μία χρεοκοπία.

Μέχρι τώρα, αξιωματικά, όλοι θεωρούσαν ότι η χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Πώς θα φαινόταν, άλλωστε, μια τέτοια εξέλιξη; Η αιφνίδια δήλωση αδυναμίας πληρωμών είναι απίθανη. Η εξάρτηση της Ελλάδας από την εξωτερική χρηματοδότηση, εξάλλου, ήδη το υποδηλώνει. Η εκδοχή μιας συμφωνημένης διαδικασίας που θα περιλαμβάνει επενδυτές, πιστωτές και την κυβέρνηση είναι πιθανότερη και πιο αρμόζουσα.

Οι μεγαλύτεροι ηττημένοι θα ήταν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί της ευρωζώνης. Από το κρατικό χρέος των 325 δισ. ευρώ που εκκρεμεί για το 2010, οι ελληνικές τράπεζες καθώς και άλλες τράπεζες της ευρωζώνης κατέχουν τα 120 δισ. ευρώ, ενώ μη τραπεζικοί οργανισμοί κατέχουν τα 119 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το think tank Bruegel (οι αναλογίες είναι σχεδόν αντίστοιχες για το ιρλανδικό και το πορτογαλικό χρέος).

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν είναι μία κίνηση που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού για την Ευρωπαϊκή Ένωση - προς το παρόν. Η σύνοδος στα τέλη του μήνα μπορεί να προσφέρει μία θετική έκπληξη. Εάν όμως δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι ηγέτες της ευρωζώνης ενδέχεται σύντομα να βρεθούν να παλεύουν με το «σχεδόν αδιανόητο»... Μία χρεοκοπία σε κρατικά ομόλογα ευρωζώνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου