Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Οι 15 πιθανότερες προς πτώχευση χώρες



Από το XrimaNews

Στον χρηματοπιστωτικό κόσμο η πιθανότητα πτώχευσης μίας χώρας καθιερώθηκε να υπολογίζεται με βάση την τιμή των CDS της, δηλαδή της τιμής των ασφαλίστρων των ομολόγων της. Αν και υπάρχουν πολλές διαφωνίες σχετικά με αυτόν τον τρόπο υπολογισμού και αν και κατά καιρούς έχουν γίνει σημαντικές αποκαλύψεις ως προς το πώς μπορούν τα CDS να χρησιμοποιηθούν κερδοσκοπικά αλλοιώνοντας έτσι την πραγματική πιθανότητα πτώχευσης, ωστόσο αποτελούν πλέον έναν από τους πιο αποδεκτούς τρόπους υπολογισμού αυτής της πιθανότητας.

15. Λιθουανία: Με βάση τις τιμές των CDS η 15η πιθανότερη προς πτώχευση χώρα στον κόσμο είναι η Λιθουανία, η οποία βίωσε μία τρομακτική ύφεση κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής κρίσης και μόλις έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται και πάλι, έχοντας, ωστόσο, πολλές ανοιχτές οικονομικές και κοινωνικές πληγές

14. Ρουμανία: Η ύφεση στη Ρουμανία συνεχίστηκε και στο 2010 με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,3%. Η τιμή του CDS της είναι στις 285 μονάδες βάσης και η οικονομία της είναι από τις πιο αδύναμες του κόσμου σήμερα.

13. Κροατία: Η Κροατία αντιμετωπίζει ήδη αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και η τιμή των CDS της είναι στις 286,32 μονάδες βάσης. Η οικονομία της είναι αδύναμη και δεν έχει ακόμη συνέλθει από τη χρηματιστηριακή κρίση και τη διεθνή ύφεση.

12. Ουγγαρία: Η Ουγγαρία υποβαθμίστηκε το Δεκέμβριο και παλεύει με πολύ δύσκολα δημοσιονομικά προβλήματα ενώ ανακοίνωσε μόλις νέα μέτρα. Τα CDS της έχουν ανέβει στις 304 μονάδες βάσης.

11. Μπαχρέιν: Το Μπαχρέιν έχει μολυνθεί από τον ιό της πολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και διαδηλώσεις έχουν ήδη ξεσπάσει εδώ και εβδομάδες στη χώρα, η οποία διχάζεται από θρησκευτικές διαφορές. Οι τιμές των CDS της έχουν αυξηθεί στις 313 μονάδες βάσης.

10. Λίβανος: Ο Λίβανος βιώνει επίσης μεγάλες διαδηλώσεις και πολιτική αναταραχή ενώ η οικονομία της είναι πολύ αδύναμη. Οι τιμές των CDS της είναι στις 360 μονάδες βάσης.

09. Βιετνάμ: Το Βιετνάμ προέβη πρόσφατα σε υποτίμηση του νομίσματος του και αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα χρέους. Οι τιμές του CDS έχουν ανέβει στις 365 μονάδες βάσης.

08. Αίγυπτος: Η Αίγυπτος βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης στη Βόρεια Αφρική και έχει ήδη οδηγήσει σε παραίτηση τον Μουμπάρακ. Ωστόσο, η οικονομία της έχει δεχτεί ένα εξαιρετικά ισχυρό πλήγμα ενώ η πολιτική αστάθεια δεν έχει υποχωρήσει με την στρατιωτική διοίκηση να φαίνεται ολοένα και πιθανότερο να αναλάβει την εξουσία σβήνοντας κάθε ελπίδα για επιστροφή σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Οι τιμές των CDS της έχουν σκαρφαλώσει στις 370 μονάδες βάσης.

07. Ντουμπάι: Το Ντουμπάι υποφέρει από μία υπερπροσφορά κατοικιών και μία παραπαίουσα αγορά κατοικίας που απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της χώρας. Οι τιμές των CDS έχουν αυξηθεί στις 455 μονάδες βάσης.

06. Ουκρανία: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει, επίσης, πολύ μεγάλη πολιτική αστάθεια ενώ αν και η οικονομία της αναμένεται να αναπτυχθεί μεταξύ 4-5% στο 2011 αυτό δεν είναι αρκετό για να περιορίσει τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες. Η τιμή των CDS της είναι στις 460 μονάδες βάσης.

05. Πορτογαλία: Χτυπημένη από την ευρωπαϊκή κρίση και χωρίς πρόσβαση για μακροπρόθεσμο δανεισμό στις αγορές κεφαλαίων, η Πορτογαλία είναι η πρώτη υποψήφια για την επόμενη θέση στο EFSF. Με τιμές CDS πάνω από τις 460 μονάδες βάσης βρίσκεται στην 5η θέση της λίστας.

04. Ιρλανδία: Η Ιρλανδία είναι μία χώρα όπου οι πολίτες θέλουν την πτώχευση, οι πολιτικοί δε λένε όχι αλλά η Ε.Ε. δεν αφήνει κάτι τέτοιο να συμβεί. Με έναν τραπεζικό κλάδο κατεστραμμένο και μία κρίση στην αγορά κατοικίας η χώρα κινδυνεύει ρεαλιστικά να πτωχεύσει. Οι τιμές των CDS της είναι πάνω από τις 570 μονάδες βάσης.

03. Αργεντινή: Πτώχευσε στο πρόσφατο παρελθόν και στη συνέχεια μπόρεσε να επιστρέψει στην ανάπτυξη αλλά ο πολύ υψηλός πληθωρισμός και η κρίση τροφίμων ταλανίζει την αδύναμη ακόμη οικονομία της χώρας η οποία είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο νέας πτώχευσης κάτι που αποτυπώνεται στις τιμές των CDS της που είναι στις 646 μονάδες βάσης.

02. Ελλάδα: Με τιμές CDS πάνω από τις 1000 μονάδες βάση η Ελλάδα κατά πολλούς αναλυτές έχει πιθανότητες 50-50 να πτωχεύσει εντός των προσεχών ετών. Με ένα πρόγραμμα στήριξης ήδη να αμφισβητείται και με τους διεθνείς επενδυτές να ξεπουλούν τα ομόλογα της αλλά και με την 4η υψηλότερη ανεργία μεταξύ των 50 πιο αναπτυγμένων χωρών και με μία από τις χειρότερες υφέσεις στον κόσμο το 2010, τα πράγματα σίγουρα δεν είναι πολύ ευοίωνα για την Ελλάδα.

01. Βενεζουέλα: Αν και παράγει πετρέλαιο, η παραγωγή της έχει μειωθεί και η οικονομία της είναι πάρα πολύ αδύναμη ενώ αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα χρέους. Οι τιμές των CDS της ξεπερνούν τις 1170 μονάδες βάσης και είναι η πιθανότερη προς πτώχευση χώρα στον κόσμο. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου