Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Κατραπακιά στην Ισπανία, πίεση στην Ελλάδα


Μετά την Ελλάδα, και η Ισπανία υποβαθμίστηκε από τον οίκο Moody's. Η πιστοληπτική της αξιολόγηση έπεσε κατά μία βαθμίδα και έφτασε από Aa1 σε Αα2 αλλά με αρνητική προοπτική, η οποία σημαίνει ότι ενδεχομένως θα ακολουθήσει νέα υποβάθμιση. Ο λόγος της υποβάθμισης είναι η υποτίμηση, από την Ισπανία, του κόστους της αναδιάρθρωσης κεφαλαίων των τραπεζών, το οποίο η κυβέρνηση εκτιμούσε σε 20 δισ. ευρώ, αλλά υπολογίζεται να φτάσει τα 40 - 50 δισ. ευρώ, ενώ άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το πρόβλημα σε 50-100 δισ., με ανάλογη επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος της χώρας αυτής.

Το σημαντικό στην έκθεση της Moody's, όμως, το οποίο ερμηνεύει την «αρνητική προοπτική», είναι οι κίνδυνοι για τους δημοσιονομικούς δείκτες της Ισπανίας, για τους οποίους δεν εκτιμάται ότι η ισπανική κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει κάτι σημαντικό, και η εκτίμηση περί μέτριας ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Τι μας δείχνει και αυτή η αξιολόγηση; Ότι η πίεση προς τη Γερμανία προκειμένου να υιοθετήσει πιο «ευέλικτη» δομή στο νέο πακέτο χρηματοπιστωτικής στήριξης αυξάνεται. Να θυμίσουμε ότι τις αμέσως προηγούμενες μέρες έτρεξαν με τρελούς ρυθμούς τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, φέρνοντας μάλιστα ακόμη πιο κοντά στη χρεοκοπία την Πορτογαλία.

Εν τω μεταξύ τα ελληνικά ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) ενός έτους έφτασαν τις 1.200 μονάδες βάσης (νέο υψηλό 9 μηνών). Αυτή η τιμή υποδηλώνει την εκτίμηση ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να πτωχεύσει τους επόμενους 12 μήνες είναι ίδια με αυτήν του περασμένου Απριλίου, όταν η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό «στήριξης». Συνεπώς:

● Η Ελλάδα επιστρέφει στον κίνδυνο πτώχευσης που αντιμετώπιζε λίγο πριν μπει στον μηχανισμό «στήριξης». Ό,τι έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα έχει πάει στον πάτο του πηγαδιού. Κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτό.

● Τώρα, με την Πορτογαλία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μπαίνουν στον χορό η Ιταλία και η Ισπανία και το παιχνίδι μεταξύ «αγορών» και ευρωζώνης χοντραίνει.

Να δούμε ποιος θα αντέξει...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου