Από το XrimaNews
Του Πάνου Παναγιώτου*
Τι μπορεί να είναι χειρότερο από έναν καταστροφικό σεισμό, ένα τρομακτικό τσουνάμι και ένα πυρηνικό ατύχημα με το σύνολο των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές να μετριέται σε χιλιάδες και το κόστος των υλικών ζημιών να ανέρχεται στα 300 δισ. δολάρια; Η «ελληνική κρίση», αν πιστέψουμε τις αγορές.
Στο ζενίθ της καταστροφής που έπληξε την Ιαπωνία ο δείκτης χρηματιστηριακής αστάθειας και φόβου των επενδυτών VIX έφτασε στις 30 μονάδες, όταν στο ζενίθ της ελληνικής κρίσης ο ίδιος δείκτης απογειώθηκε στις 50 μονάδες. Στην κοινωνία όπου ζούμε το χρέος και η εξυπηρέτησή του έτσι ώστε να μην βλαφτούν τα συμφέροντα των δανειστών φαίνεται να θεωρείται σημαντικότερο γεγονός για τις αγορές από έναν από τους καταστροφικότερους σεισμούς στην ιστορία, που προκάλεσε και ένα πυρηνικό ατύχημα.
Μα ακόμη και η ελληνική κρίση φαίνεται ασήμαντη μπροστά στην κατάρρευση της Lehman μέσα από τα μάτια των αγορών, καθώς, όταν αυτή έλαβε χώρα, ο δείκτης χρηματιστηριακής αστάθειας και φόβου απογειώθηκε στις 80 μονάδες, 30 περισσότερες απ’ ό,τι στην ελληνική κρίση και 50 περισσότερες απ’ ό,τι στην ιαπωνική καταστροφή.
Όσο δε για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η σύγκριση είναι άνευ νοήματος, αφού οι εξεγέρσεις πεινασμένων λαών, οι αιματηρές συμπλοκές, ο εμφύλιος στη Λιβύη, οι θρησκευτικές διαμάχες στο Μπαχρέιν, ακόμη και η αναστάτωση στη διεθνή παραγωγή πετρελαίου προκαλέσουν επίπεδα φόβου στις αγορές κατά πολύ μικρότερα από αυτά που προκάλεσε η πτώχευση μίας τράπεζας της ελίτ του διεθνούς τραπεζικού λόμπι.
Οι αγορές θεωρούν ότι δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από ένα άμεσο πλήγμα στην «καρδιά» της χρηματιστηριακής οικονομίας και σε αυτήν φαίνεται να βρίσκουν θέση μόνον οι τράπεζες. Και αυτό ίσως πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
* Χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου