Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Αποχαιρέτησαν την Ισπανία 100 δισ. ευρώ


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Claire Jones, Patrick Jenkins (Λονδίνο) και Miles Johnson (Μαδρίτη)

Διπλό χτύπημα υπέστη η Μαδρίτη όταν αποκαλύφθηκε ότι κεφάλαια ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ έχουν εξέλθει από τη χώρα τους τρεις πρώτους μήνες του έτους και παράλληλα όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεσπάθωσε κατά των χειρισμών στην προβληματική τράπεζα Bankia.

Στοιχεία που κοινοποίησε η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας έδειξαν ότι 97 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν στο πρώτο τρίμηνο, σχεδόν το ένα δέκατο του ΑΕΠ της χώρας, καθώς διογκώθηκαν οι φόβοι όσον αφορά τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τη δίδυμη οικονομική και τραπεζική κρίση, που έχει ωθήσει τα επιτόκια δανεισμού της σε ιστορικά υψηλά.


Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκτιμήσεις οικονομολόγων ότι οι ξένοι επενδυτές πωλούν ισπανικά ενεργητικά, ενώ οι ισπανικές τράπεζες αυξάνουν τα ενεργητικά τους σε εγχώρια ομόλογα, βοηθούμενες από το ρευστό που παραχώρησε η ΕΚΤ με τους μηχανισμούς ρευστότητας.


«Αυτό που φοβάμαι είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που μπορεί να είναι πολύ χειρότερα… Βρισκόμαστε μέσα στην απόλυτη καταιγίδα», αναφέρει ο Raj Badiani, οικονομολόγος της IHS Global Insight.

Καταδικάζοντας, εν τω μεταξύ, τους χειρισμούς της Ισπανίας όσον αφορά τα προβλήματα της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας Bankia, ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi δήλωσε ότι οι εθνικοί επόπτες επανειλημμένα υποτίμησαν το ποσό του κόστους της διάσωσης. Παρέθεσε, μάλιστα, ως παράδειγμα τη διάσωση της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia.

«Γίνεται μια πρώτη εκτίμηση, μετά μια δεύτερη, μια τρίτη, μια τέταρτη» είπε ο Μ. Draghi. «Ήταν ο χειρότερος χειρισμός».

Αυτό που σχολίασε ο Μ. Draghi αφορούσε την ανακοίνωση της Ισπανίας ότι θα διαθέσει 19 δισ. ευρώ πρόσθετα κεφάλαια στην Bankia. Αυτή η μεγαλύτερη τραπεζική κρατικοποίηση της Μαδρίτης ανεβάζει το συνολικό ποσό των κρατικών κεφαλαίων που έχουν διοχετευθεί στην Bankia στα 23,5 δισ. ευρώ.

Τα σχόλιά του πιθανόν να ερμηνευτούν ως περαιτέρω κριτική στην κεντρική τράπεζα της Ισπανίας. Ο διοικητής της Miguel Angel Fernández Ordóñez πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του έναν μήνα νωρίτερα εξαιτίας των κλιμακούμενων πολιτικών επιθέσεων που δέχεται στη χώρα του για την ισπανική τραπεζική κρίση.

Τους τελευταίους μήνες, πρόσωπα προσκείμενα στην κεντρική τράπεζα αναφέρουν ότι αυτή αποκόβεται όλο και περισσότερο από το τραπεζικό ξεκαθάρισμα της Μαδρίτης, καθώς ο κ. Fernández Ordóñez απομονώνεται πολιτικά.

Ο Μ. Draghi δήλωσε ότι το μάθημα της Bankia είναι ότι η επόπτευση των τραπεζών που συνιστούν κίνδυνο για όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης θα πρέπει να δοθεί σε μια κεντρική αρχή και όχι σε εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Η ενίσχυση της European Banking Authority θα μπορούσε να προωθήσει την πρόταση για πανευρωπαϊκές τραπεζικές διασώσεις. Αυτήν την ιδέα υποστηρίζουν οι τραπεζίτες και οι ρυθμιστές της περιφερειακής ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι θα καταφέρει να σπάσει τον ανατροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο των προβληματικών κρατικών χρεών και των αδύναμων τραπεζών που χρειάζονται κρατική διάσωση.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι πιο ισχυρή πανευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία είναι καίρια προϋπόθεση για μεγαλύτερη αμοιβαιοποίηση των χρηματοδοτικών ζητημάτων της Ευρώπης, που περιλαμβάνει το πιθανό άνοιγμα του European Stability Mechanism ως διασώστη - επενδυτή στις τράπεζες.

«Το κύριο επιχείρημα εναντίον του να παίρνει ο ESM απευθείας τραπεζικά μερίδια είναι ότι σήμερα επαφίεται στις εθνικές αρχές να αποφασίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των προβληματικών τραπεζών», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πάντως, το αίτημα του Μ. Draghi για περισσότερη συγκέντρωση της επόπτευσης πιθανότατα θα συναντήσει αντιστάσεις.

Η ΕΒΑ, που η λειτουργία της δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια, έχει περιορισμένο προσωπικό και οι προσπάθειά της να διενεργήσει τα stress tests και να επιβάλει ανακεφαλαιοποιήσεις των αδύναμων τραπεζών έχει προκαλέσει δημόσιες επικρίσεις και ιδιωτικές αντιστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου