Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Bankia, η μεγάλη δοκιμασία της ευρωζώνης


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Lex

Τέσσερα χρόνια μέσα στην παγκόσμια τραπεζική κρίση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να μην έχουν ιδέα για το πώς μπορεί να γίνει κεφαλαιακή αποκατάσταση μιας τράπεζας που καταρρέει. Η διάσωση της Bankia είναι ένα φιάσκο.

Αυτό που θα έπρεπε να είναι ένεση κεφαλαίων 19 δισ. ευρώ στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας βάσει ενεργητικών έχει γίνει αιτία πολέμου ανάμεσα στη Μαδρίτη, στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη. Έχει επίσης στείλει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στη... στρατόσφαιρα. Η Ισπανία είναι πλέον η μεγάλη δοκιμασία του πώς θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη την τραπεζική της κρίση.


Το «Κόμμα της Δραχμής»


Από το Άρδην που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες

Του Γιώργου Καραμπελιά

Το «Κόμμα της Δραχμής» στην Ελλάδα συγκροτείται από ένα σύνολο ετερόκλητες και συχνά αντιφατικές μεταξύ τους δυνάμεις. Πολλοί υποθέτουν ή υποπτεύονται πως ενορχηστρώνεται από υπερατλαντικές ή ευρωπαϊκές πρεσβείες, ή και τα δύο μαζί. Έτσι, ήδη από την αρχή της κρίσης, πολλοί ερμήνευσαν τις «ανεξήγητες» από πρώτη άποψη κινήσεις του δολίου βλακός ως καθοδηγούμενες από τους Αμερικανούς, με στόχο να πλήξουν εκ των ένδον το ευρώ.


Οι «βάρβαροι» εντός των πυλών...


Από την Καθημερινή

Της Ζέζας Ζήκου

Ο Τοκβίλ μας έχει μάθει πως όταν τα πράγματα βρίσκονται εκτός ελέγχου, τότε οι εξελίξεις προκύπτουν όχι επειδή κάποιος τις δρομολογεί, αλλά επειδή κανείς δεν μπορεί να τις αποτρέψει. Κι όμως, οι γραφειοκράτες της Κομισιόν, παρότι έχουν επαναστατήσει στην ιδέα να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταγγείλει τα Μνημόνια και παρότι βλέπουν ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει και ψηφίζει όποιον του υπόσχεται απαλλαγή από τον δρόμο προς την εξαθλίωση, εντούτοις, οι πιέσεις των Βρυξελλών συνεχίζονται.


Ντέρμπι με το βλέμμα στην επόμενη μέρα




Από Το Ποντίκι 31.5.2012

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου, γεν. διευθυντή της Pulse RC

Την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη καταγραφόταν με διψήφιο ποσοστό στις τελευταίες δημοσιοποιήσιμες δημοσκοπήσεις της εταιρείας μας, ενίσχυσε την ανοδική του τάση και τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε μέχρι και την πρώτη μετεκλογική μας μέτρηση, οπότε και καταγράφηκε στην πρώτη θέση.

Αναμέναμε την επόμενη έρευνα για να διαπι­στώσουμε αν η βελτίωση των ποσοστών του θα συνεχιζόταν και αν θα αποκτούσε απόσταση ασφαλείας από το δεύτερο κόμμα. Αντί γι' αυτό, στη δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας η Νέα Δημοκρατία έφτασε και ξεπέρασε (ελαφρώς) τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ναυάγιο ή αλλαγή πορείας στην Ευρώπη


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Martin Wolf

Πώς θα λήξει η κρίση στην ευρωζώνη; Πολλοί στις ΗΠΑ μου θέτουν αυτήν την ερώτηση τις τελευταίες εβδομάδες; Για την ακρίβεια, θα μπορέσει η ευρωζώνη να μετακινηθεί από την κρίση στη σταθερότητα; Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τρεις όψεις του προβλήματος: πού πηγαίνει η ευρωζώνη, πού θέλουν οι Γερμανοί να πάει και πού χρειάζεται να πάει.

Η σημερινή κατάσταση της ευρωζώνης είναι δραματικά ξεκάθαρη. Κάποιες χώρες, δύο εκ των οποίων μεγάλες – η Ιταλία και η Ισπανία –, έχουν ήδη ή είναι στα πρόθυρα να έχουν κυβερνήσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν χωρίς βοήθεια τα δημόσια χρέη.


Στην κόψη των... εκβιασμών


Από Το Ποντίκι 31.5.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η σημερινή έρευνα της Pulse RC για το «Π», εκτός των άλλων, διερευνά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων για τις κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές. Τα ευ­ρήματα έχουν τρομακτικό ενδιαφέ­ρον, καθώς βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, συνολικά, περισσότερο ελ­κυστικός για εκλογική συνεργασία συγκριτικά με τη Ν.Δ., με εξαίρεση τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προτιμούν... τη Ν.Δ.!

Στην τσέπη της τρόικας η ελληνική βοήθεια!


Από το Euro2day

H συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση μπορεί να κρέμεται από μια κλωστή, όμως η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ υπό τη μορφή έκτακτης βοήθειας από την τρόικα των δανειστών, που επιβλέπει τη διάσωσή της. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν πηγαίνουν σχεδόν καθόλου στην ελληνική κυβέρνηση για να πληρώσει τις ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες. Αντιθέτως, γυρνάνε αμέσως πίσω στις τσέπες της τρόικας, σύμφωνα με τους New York Times.


Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Στοίχημα ανατροπής


«Ισοπαλία» Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ


Νέα δημοσκόπηση της εφημερίδας Το Ποντίκι

Ζητείται σχέδιο εθνικής επιβίωσης


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Το κλείσιμο του πρώτου εκλογικού κύκλου της εποχής του «μνημονίου», στις 17 Ιουνίου, παρότι, όποιο κι αν είναι είναι το τελικό αποτέλεσμα, θα καταγράψει ένα ακόμη ηχηρό χτύπημα στον πάλαι ποτέ δικομματισμό, δεν θα άρει τις βασικές εκκρεμότητες του πολιτικού συστήματος. Αντιθέτως θα αφήσει το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία και τη χώρα να μετεωρίζονται. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, τα κυριότερα προβλήματα θα παραμένουν ανοιχτά.

Η υποβάθμιση της Ελλάδας σε failed state



Του Δημήτρη Καζάκη από το ιστολόγιό του

Στις 25.5 το Bloomberg δημοσίευσε τις δηλώσεις του Γιούνγκερ Φίτσεν, συνδιευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank AG, ο οποίος μόλις είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για συναντήσεις με ντόπιους παράγοντες των τραπεζών, της βιομηχανίας και της ναυτιλίας. «Η Ελλάδα είναι ένα "αποτυχημένο κράτος" (failed state) και ο πληθυσμός και η επιχειρηματική κοινότητα δεν βλέπει καμιά πορεία εξόδου από την κρίση» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης.


Χάρτης για «ανάπτυξη επιβίωσης»


Από Το Ποντίκι 24.5.2012

Ό,τι κι αν πιστεύει κανείς σε πολιτικό επίπεδο, όποιο όραμα κι αν έχει για τη χώρα του, το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα της επόμενης ημέρας θα πρέπει να βρεθεί σε θέση να διαμορ­φώσει παράγοντες ανάπτυξης. Και με τον τρόπο αυτόν να κινήσει την οικονομία, που σήμερα βρίσκεται πολύ κοντά στο να παρασυρθεί από το λε­γόμενο σπιράλ του θανάτου.

Για να υπάρξει ανάπτυξη, θα πρέ­πει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Ιουνίου, να έχει ολοκληρωμένη ατζέντα. Να γνωρί­ζει τι και πώς θα διαπραγματευτεί σε σχέση με το μνημόνιο, να έχει παραμετροποιήσει τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης αυτής και κυρίως να βάλει μπροστά από τον λαό τις θέ­σεις της για μια ανάπτυξη με γρήγο­ρη ανταποδοτικότητα.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Πρόγραμμα... για διαπραγμάτευση


Από topontiki.gr (το σκίτσο του Πάνου δημοσιεύθηκε στο Ποντίκι 24.5.2012)

Από το Μαρικάκι

Τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει την επικαιροποίηση- εξειδίκευση του προεκλογικού προγράμματός του (το πρόγραμμα προς της 6ης Μαϊου εδώ) με τέσσερις θεματικές συνεντεύξεις, όπου θα ομαδοποιούν τα γνωστά 10 σημεία:

Η μία θα αφορά στα ζητήματα της οικονομίας, η άλλη στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, των ΑΟΖ και των σχέσεων της χώρας με τους γείτονες, η άλλη τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, υγείας, παιδείας και ένα τέταρτο ζήτημα που θα αφορά τα ζητήματα των θεσμών, της διαπλοκής και της δημοκρατίας του πολιτικού συστήματος.


Οι ελληνικές εκλογές και το μέλλον της ευρωζώνης


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Μπορεί και να είναι τυχαίο, αλλά, αν κάτι ακούστηκε τα τελευταία δυο χρόνια για το περιθώριο αλλαγής των συνταγών των μνημονίων που τίναξαν στον αέρα την οικονομία και την κοινωνία της Ελλάδας, διατυπώθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Για την ακρίβεια, αυτό που ακούστηκε ήταν η φωνή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία προειδοποίησε: Δεν πάει άλλο.


Πώς θα χτιστεί η ένωση που θα σώσει το ευρώ


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Wolfgang Munchau

Φτάσαμε στην διακλάδωση, στο σημείο που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Αν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει το ευρώ, η ευρωζώνη θα μεταλλασσόταν από νομισματική ένωση σε μια χαλαρή ζώνη με ενιαίο νόμισμα. Μετά πιστεύω ότι θα ακολουθούσε μαζική απόσυρση ξένων επενδύσεων, πιστωτική αποστράγγιση και μεγάλη σταθερή διολίσθηση οικονομικής παραγωγής. Δεν υπάρχει τρόπος ώστε να αντέξει η ευρωζώνη ένα τέτοιο σοκ ακέραιη. Οι επιπτώσεις της απόσυρσης θα είναι καταστροφικές και για την Ελλάδα.


Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ετοιμαστείτε για Grexit... Eirexit... Porxit... Spaxit... και Ixit...


Από την Καθημερινή

Της Ζέζας Ζήκου

Ο αγγλικός νεολογισμός «Grexit» είναι ένας φρικτός όρος, που ενδέχεται να σηματοδοτήσει μία ακόμη πιο φρικτή πραγματικότητα: την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ο νεολογισμός αυτός κυριαρχεί πλέον σε πάμπολλες αναλύσεις, προβοκατόρικες και μη, στον διεθνή Τύπο. Κάποιοι σχεδιάζουν την ελληνική έξοδο, που θα ακολουθηθεί από μία απόπειρα δημιουργίας ενός ισχυρού τραπεζικού firewall, για να προστατέψει τις υπόλοιπες χώρες από τη μεταδοτικότητα της κρίσης.


Με κουμπάρο το... μνημόνιο


Από Το Ποντίκι 24.5.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Ο γάμος συμφέροντος μεταξύ της Ν.Δ. και της Δημοκρατι­κής Συμμαχίας, σε κλίμα αμη­χανίας για τα συνεργαζόμενα μέρη, δεν προϊδεάζει για βίο ανθόσπαρτο. Οι λόγοι είναι πολλοί, με πρώτο και αυτονόητο την αμοιβαία καχυποψία – έως έχθρα – μεταξύ του Αντώνη Σα­μαρά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Άλλωστε η καχυποψία αυτή δεν έγινε εφικτό να αρθεί ούτε στην προσωρινή συγκατοίκησή τους μετά την εσωκομματική νίκη του Σαμαρά στην αναμέ­τρηση για την ηγεσία μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή.

Wolf - Krugman: Ένα γεύμα με μενού το... ευρώ


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Martin Wolf

Μπαίνω στο εστιατόριο Landmark στο Time Warner Center στη Νέα Υόρκη, όπου συμφώνησα να συναντηθούμε για γεύμα με τον Paul Krugman, νομπελίστα οικονομικών επιστημών του 2008.

Ο 59χρονος Krugman, ο πιο μισητός, αλλά ταυτόχρονα και ο πιο αγαπημένος αρθρογράφος στις ΗΠΑ, κάθεται σε ένα μικρό τραπέζι δουλεύοντας στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Είναι Πέμπτη και γράφει το άρθρο του. «Τι αφορά;» τον ρωτώ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, η τρόικα και το Μνημόνιο



Από την Καθημερινή

Του Σταύρου Λυγερού

Δεν είναι η πρώτη φορά που ξένοι παράγοντες επιχειρούν να επηρεάσουν με δηλώσεις το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα τωρινά, όμως, δεν έχουν προηγούμενο. Οι Έλληνες βομβαρδίζονται επικοινωνιακά για να πειθαναγκαστούν να μην ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Απειλούνται ότι η «εγκατάλειψη του Μνημονίου ισοδυναμεί με έξοδο από την Ευρωζώνη». Οι εγχώριοι προπαγανδιστές, μάλιστα, έχουν πει τις πιο χονδροειδείς και αντιαισθητικές υπερβολές.


Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Δουλειές με «κουκούλες»


Τα κόμματα, οι «κύκλοι» και οι μυστικές διαβουλεύσεις με την τρόικα

Από Το Βήμα

Του Γιάννη Πρετεντέρη

Για το γενικό ξεχαρβάλωμα της χώρας έχουμε αποδώσει πολλές και βαριές ευθύνες στους πολιτικούς. Σωστό και δίκαιο. Η εικόνα των ευθυνών όμως θα ήταν απολύτως ελλιπής αν παραλείπαμε από το κάδρο την επιχειρηματική τάξη. Όλους εκείνους δηλαδή που αντί να κοιταχτούν πρώτα στον καθρέφτη βλαστημούν τους πολιτικούς και ψηφίζουν Μάνο ή Τζήμερο για «να καταδικάσουν τα κόμματα».

Και όμως! Ο ρόλος τους στην καταστροφή είναι ευθέως ανάλογος της σημασίας που αποδίδουν στον εαυτό τους.


Οι αναγνώστες της Guardian απαντούν στη Λαγκάρντ


Από topontiki.gr

Της Βάλιας Μπαζού

Διαβάζοντας τη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ και όσο το αίμα μου ανέβαινε στο κεφάλι είπα να κρατήσω την ψυχραιμία μου και να δω τι εντύπωση έκανε η συνέντευξη στους αναγνώστες της Guardian. Έτσι άρχισα να διαβάζω τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί κάτω από τη συνέντευξη της Λαγκάρντ και τα οποία από την Παρασκευή – ημέρα που αναρτήθηκε η συνέντευξη – μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου ήταν κάπου 2.500.


Μεταξύ φόβου και απόγνωσης


Από το Βλέμμα

Του Νίκου Ξυδάκη

Μέσα σε δύο χρόνια, η ελληνική μεσαία τάξη, απέραντη και αδιαφοροποίητη, είδε να καταστρέφεται ανεπανόρθωτα η συνθήκη ευπρεπούς διαβίωσης και να απειλείται η συνθήκη αξιοπρεπούς επιβίωσης. Η κατάσταση ραγδαίας αποπτώχευσης επιδεινώνεται από την απουσία κοινωνικού διχτυού προστασίας και από την ταυτόχρονη αποδυνάμωση του κράτους λόγω δημοσιονομικής αποστράγγισης.

Αυτή η απότομη μετάπτωση των υλικών προϋποθέσεων του βίου δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί ομαλά· το ένστικτο επιβίωσης αφυπνίζεται βίαια και εκβάλλει ορμητικά, ανά πίδακες: σαν αγανάκτηση, σαν τυφλή οργή, σαν φόβος, σαν απόγνωση. Την πολυτέλεια της έλλογης αντίδρασης έχουν πλέον μόνο όσοι διατηρούν την εργασία τους, κάποια υλικά αποθέματα: αυτοί διαπνέονται από φόβο, μήπως χάσουν και αυτά τα λίγα που διαθέτουν.


Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Νέος νομισματικός πόλεμος στην Ευρώπη


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Samuel Brittan

Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα φεύγει από την ευρωζώνη. Η καλύτερη πρόβλεψη που θα μπορούσε κανείς να κάνει είναι ότι η χώρα θα περάσει από πραγματική κόλαση για ένα ή δύο χρόνια και πως στη συνέχεια θα έχει προοπτικές λογικής ανάπτυξης και ευημερίας.

Ό,τι κι αν αποφασιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της έκτακτης μεταβατικής περιόδου είναι μάλλον απίθανο να εξαφανιστεί πλήρως το ευρώ από τη χώρα. Για τους εξαγωγείς και τον τουριστικό κλάδο μπορεί να είναι λογικό να εκμεταλλευθούν τις νέες υποτιμημένες δραχμές.


Η τρόικα και οι «θεωρίες - ζόμπι»


Από το News247

«Tα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ακολουθήσαμε λάθος δρόμο. Τώρα πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρο τον τρόπο σκέψης μας» τονίζει ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πολ Φιτουσί σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο», με την οποία απευθύνει έκκληση στους ισχυρούς της Ευρώπης υπέρ της Ελλάδας.


Ρωσία: Αν δεν θέλετε παγκόσμια κατάρρευση, προστατέψτε την Ελλάδα


Από τη SofokleousIn

Καμπανάκι κτύπησε στην τρόικα η Μόσχα πριν από λίγο αναφορικά με την Ελλάδα και σε συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας Μιχαήλ Ντμιτρίεφ (ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε το πρόγραμμα της ελληνορωσικής διακρατικής συμφωνίας για τα ΤΟΜΑ ΒMP-3HEL) προειδοποίησε την τρόικα (Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ) ότι «Αν ωθήσετε την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη μπορεί να πυροδοτηθεί όχι απλά ευρωπαϊκή, αλλά νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, που θα συμπαρασύρει τις τιμές του πετρελαίου και θα δημιουργήσει επιπτώσεις πολύ χειρότερες από αυτές του 2008».


Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Πώς τα πακέτα διάσωσης σώζουν τους... Γερμανούς


Από το Euro2day

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε. Τα πακέτα διάσωσης δεν ήταν μια απλόχερη προσφορά της Γερμανίας προς τον Νότο, αποκαλύπτει το Bloomberg View, η στήλη γνώμης που υπογράφουν οι συντάκτες του πρακτορείου. Συγκεκριμένα, αναφέρουν:


Καταστροφή, για ποιους;


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Κοίτα να δεις αγάπη κι ενδιαφέρον από τους εντιμότατους φίλους, δανειστές και τα εγχώρια τσιράκια τους! Τους έχει πιάσει ομαδικά ο πόνος, μήπως βγούμε από το ευρώ, και δεν αντέξουμε τόσο μεγάλο κακό. Τόση φιλευσπλαχνία! Τόση ανιδιοτέλεια! Τόση πρεμούρα για το καλό μας, που μας υποχρεώνει να το σκεφτούμε λίγο αυτό το ενδιαφέρον τους. Μήπως τελικά όλα αυτά τα αρπακτικά είναι αδελφές του ελέους και τόσα χρόνια τους παρεξηγήσαμε;


«Η ευρωζώνη δεν επιτρέπει να την εκβιάζουν...»


Από την Deutsche Welle

O απόηχος της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. και τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι στο επίκεντρο των σχολίων και ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού τύπου.

Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην ελληνική κρίση και τις προοπτικές της χώρας μετά τις εκλογές του Ιουνίου. «Εάν από τις επαναληπτικές εκλογές δεν προκύψει μια αποτελεσματική κυβέρνηση, ή εάν διασφαλίσουν την πλειοψηφία κόμματα που απορρίπτουν τα «κελεύσματα της τρόικας», δηλαδή το μνημόνιο, τότε η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι πλέον ορατή.


Στο χείλος ενός άλλου γκρεμού


Από την Καθημερινή

Του Σταύρου Λυγερού

Ο φόνος του 30χρονου Πατρινού από Αφγανούς και τα επεισόδια που αυτός πυροδότησε είναι οι αναπόφευκτες συνέπειες του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, το οποίο καθίσταται ολοένα και πιο εκρηκτικό. Μπορεί οι προβολείς της δημοσιότητας να στρέφονται όταν έχουμε ακραία περιστατικά, αλλά τα στοιχεία καταδεικνύουν πρωτοφανή έκρηξη της εγκληματικότητας.

Την τεράστια ανασφάλεια των πολιτών δεν την προκαλεί το οργανωμένο έγκλημα, που έχει τουλάχιστον συγκεκριμένους στόχους και διακρίνεται από στοιχειώδη ορθολογισμό. Την προκαλεί το διάχυτο έγκλημα, στο οποίο η συμμετοχή των λαθρομεταναστών είναι δυσανάλογα μεγάλη.


Παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα;


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Gavyn Davies

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι ελληνικές εκλογές μπορεί να έχουν ένα πολύ μπερδεμένο αποτέλεσμα, όπου η νέα κυβέρνηση δεν θα μπορεί ή δεν θα θέλει να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς όρους της τρόικας, αλλά επίσης δεν θα θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ οικειοθελώς. Τι θα συμβεί τότε;

Οικονομολόγοι όπως ο Thomas Mayer της Deutsche Bank, που έχει μιλήσει για το Geuro, και ο Huw Pill της Goldman Sachs, πρόσφατα πρόβαλαν την ιδέα ότι, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η Ελλάδα μπορεί να προσφύγει σε ένα παράλληλο νόμισμα που θα χρησιμοποιηθεί για τις εγχώριες μεταβιβάσεις, ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει για τις τραπεζικές καταθέσεις και τις ξένες συναλλαγές. Ο Thomas είναι θετικός με την ιδέα, ενώ ο Huw διαβλέπει πολλά προβλήματα.


Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία


Από topontiki.gr

Του Αλέξανδρου Μερκούριου

Για εμάς τους Έλληνες η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Και κάπως έτσι, εδώ και αρκετές εβδομάδες, μετά την παράταση που πήραμε από το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου (προσβλέποντας με τον ίδιο τρόπο και στο αποτέλεσμα του Ιουνίου) θεωρούμε ότι και πάλι θα τη γλιτώσουμε.

Δεν είναι μόνο όσοι έχουν απελπιστεί από την ανεργία και την ανέχεια. Στην λατρεία της ίδιας «ελπίδας» συμμετέχουν, και αυτοί που απλά δεν θέλουν να πληρώσουν το τίμημα της προσωπικής ευμάρειας των τελευταίων δεκαετιών. Αυτοί που ακόμη έχουν αλλά δεν θέλουν να αποχωριστούν ή να μοιραστούν όσα χωρίς ιδιαίτερο κόπο απέκτησαν.


Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Μαζικές πωλήσεις από τις αγορές ομολόγων


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Richard Milne

Πάρα πολύ μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην πιθανότητα μαζικής φυγής από τις τράπεζες της ευρωζώνης. Υπάρχει όμως κάτι εξίσου σημαντικό, που ήδη συμβαίνει: η μαζική φυγή από τα ομόλογα.

Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας κατά ορδές τον τελευταίο χρόνο και δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης των πωλήσεων. Αν μη τι άλλο, υπάρχει ανησυχία ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία.


Ανεπίτρεπτη παρέμβαση


Από Το Ποντίκι 24.5.2012

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Τα ελληνικά του Λουκά Παπαδήμου είναι, κατά γενική ομο­λογία, άψογα. Δύσκολα πα­ρερμηνεύεις – από γλωσσική άποψη – αυτό που κάθε φορά δηλώνει. Οι πολιτικές ερμηνείες ωστόσο δεν εξάγονται επί τη βάσει των κανόνων του... συντακτικού, αλλά λαμβάνονται υπ’ όψιν όλα τα πολιτικά «συμφραζόμενα».

Θα κλείσουν κανάλια


Τέλος στις δωρεάν συχνότητες, θα παραχωρούνται με διαγωνισμούς. Στόχος η άντληση έως και 500 εκατ.

Από τη SofokleousIn

Υπό αμφισβήτηση τίθεται το καθεστώς λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών καναλιών, που χρησιμοποιούν επί 25 χρόνια ένα δημόσιο αγαθό – τις συχνότητες – χωρίς να έχουν πληρώσει δραχμή στο κράτος. Το ΔΝΤ προτείνει να ανακληθούν οι προσωρινές άδειες λειτουργίας που έχουν δοθεί χαριστικά και οι συχνότητες να δημοπρατούνται, όπως γίνεται για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.


Ο Μπέπε Γκρίλο στη Βουλή!


Από τη Real

Εντυπωσιακή άνοδο συνεχίζει να σημειώνει στην Ιταλία το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του σατυρικού και δημοφιλούς ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο έχει αποδυθεί σε βιτριολικές επιθέσεις κατά των παραδοσιακών κομμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα «ζόμπι».

Σύμφωνα με τα δημοσκόπήση του Rai Tre, το κίνημα του Γκρίλο είναι δεύτερο κόμμα, πανιταλικά, στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 18,5%. Οι σχολιαστές, τονίζουν ότι η άνοδος του κινήματος Cinque Stelle (Πέντε Αστέρων) είναι ακόμη εντυπωσιακότερη, αν σκεφθεί, κανείς, ότι πριν δυο μήνες, το ποσοστό του, σε πανιταλική βάση, δεν ξεπερνούσε το 4%.


Ο Ψυχρός Πόλεμος της ευρωζώνης


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Jean Pisany - Ferry

Η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη ευρωζώνη θυμίζει ολοένα και περισσότερο τις ισορροπίες τρόμου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αναφερόμαστε βεβαίως στον οικονομικό φόβο και σαφέστατα η Ελλάδα δεν είναι η Σοβιετική Ένωση. Οι μηχανισμοί, όμως, είναι εντυπωσιακά όμοιοι.

Ας ξεκινήσουμε με τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Αθήνα. Είναι σημαντικό να κάνουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στο θέμα του προϋπολογισμού και στα εξωτερικά ζητήματα. Η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα καταγράψει στον προϋπολογισμό του 2012 μικρό πρωτογενές έλλειμμα. Εάν, λοιπόν, χρεοκοπήσει και οι Ευρωπαίοι εταίροι της αναγκαστούν να αποσύρουν τη στήριξη που της παρέχουν, τότε θα πρέπει να σφίξει και άλλο το λουρί, αλλά ελάχιστα.


Ποιοι παίζουν βρόμικα παιχνίδια;


Από Το Ποντίκι 24.5.2012

Ο Λουκάς Παπαδήμος χθες επιχείρησε πολιτική παρέμβαση που δεν συνάδει με τον προηγούμενο – πρωθυπουργικό – ρόλο του, σπέρνοντας αμφιβολίες για τη διεθνή θέση της χώρας και υπονομεύοντας τη διαπραγματευτική θέση της επόμενης κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωναν ανωνύμως ότι το Euro Working Group, η σύνοδος των τεχνοκρατών και συνεργατών των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, ζήτησε από τις κυβερνήσεις σχέδια εκτάκτου ανάγκης για την πιθανότητα η Ελλάδα να αποφασίσει την έξοδό της από το ευρώ. Για την «είδηση» αυτή ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε «έλλειψη ενημέρωσης».


Θα καούν μόνοι τους στην πυρά της λαϊκής οργής...


Από την Καθημερινή

Της Ζέζας Ζήκου

Η υπομονή εξαντλείται. Το κόστος που πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες για τη διάσωση της χώρας και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, μας γονατίζουν. Η οργή ξεχειλίζει και η οικονομική πίεση αυξάνεται ραγδαία. Και οι φίλοι μου αναρωτιούνται γιατί ο Αντώνης Σαμαράς διολισθαίνει από το ένα λάθος στο άλλο. Γιατί το ζητούμενο είναι να υλοποιηθεί το όραμα για μια άλλη Ελλάδα και πώς θα φτάσουμε εκεί, όχι απλώς να κερδίσει η Ν.Δ. να έρθει ξανά πρώτο κόμμα.


Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα


Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Νέο «nein» της Μέρκελ στο ευρωομόλογο


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Chris Giles (Λονδίνο), Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Quentin Peel (Βερολίνο)

Η Γερμανία αρνήθηκε να μοιραστεί το βάρος των κλονιζόμενων Ευρωπαίων εταίρων της την παραμονή της άτυπης συνόδου κορυφής, αγνοώντας δύο από τους σημαντικότερους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, που πρόσφεραν τη στήριξή τους στις προτάσεις που παρουσιάζουν το Παρίσι, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε διανομή του χρέους της ευρωζώνης θα καταρρίψει τα κίνητρα των οικονομιών του Νότου να επιβάλουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τα αιτήματα του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ τέθηκαν μία μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.


«Καμία άλλη στήριξη στην Ελλάδα, ας χρεοκοπήσει»


Αρνητική σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση η Bundesbank

Από Το Βήμα

Την θέση της ότι η πτώχευση της Ελλάδας και η έξοδός της από το ευρώ είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε χαλάρωση «των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών της» εξέφρασε η Budesbank στη μηνιαία έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ανησυχητική» την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά τονίζει ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η διεθνής οικονομική στήριξη προς αυτήν.


Πολιτική και εντυπώσεις


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Δεν θα έπρεπε, αλλά εξακολουθούμε να εντυπωσιαζόμαστε από την ατάκα, την εξυπνάδα, το ύφος και την εικόνα. Κάπως έτσι, τη σύγκρουση με τον τοίχο, προς τον οποίο τρέχουμε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, θα την αντιληφθούμε τη στιγμή που θα κολλήσουμε πάνω του. Σαν χαλκομανίες...

Συνηθισμένοι στα εύκολα, καταπίνουμε αμάσητο ό,τι μας σερβίρουν. Στρωμένοι στον καναπέ, χαζεύουμε τους καυγάδες των παραθύρων και χασκογελάμε με τις εξυπνάδες που ανέξοδα εκτοξεύουν οι αντίπαλοι και διεκδικητές της ψήφου μας.


Οι τέσσερις υπεύθυνοι για την ελληνική τραγωδία


Από το Project Syndicate (via Euro2day)

Αναμφίβολα η άποψη του Mohamed A. El-Erian*, CEO και Chief Investment Officer της PIMCO, του κολοσσιαίου επενδυτικού οργανισμού που διαχειρίζεται 1,4 τρισ. δολάρια (!), έχει βαρύνουσα σημασία διεθνώς, κι όχι μόνο για τις αγορές. Το τελευταίο του άρθρο, από το οποίο παραθέτουμε αποσπάσματα, είναι πραγματικός καταπέλτης όχι μόνο για τους «συναδέλφους» του ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές αλλά και για τους «θεσμούς» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, όπως επίσης και για τις ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας


Εντός ευρώ, εκτός ευρώ και το λουρί της μάνας


Από Το Ποντίκι 17.5.2012

Η πολιτική διαχείριση των τελευταίων ημερών άλλα­ξε άρδην την ατζέντα. Την προεκλογική χαλάρωση διαδέχθηκε γρήγορα η αβεβαιότη­τα και λίγο αργότερα η... βεβαιότητα πως τον επόμενο μήνα πολλά μπορεί εξελιχθούν... αναπάντεχα.

Πριν από δέκα ημέρες η απαίτηση που διατυπωνόταν ήταν να υπάρξει τάχιστα μια νέα κυβέρνηση, η οποία να πάρει τις επώδυνες αποφάσεις, ακόμη κι αν επετύγχανε καλύτερους όρους σε μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Σήμερα η κυβέρνη­ση αυτή απλώς δεν υπάρχει και όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να μιλήσουν για το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ!

Σπρώχνουν την ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα


Παγκοσμιοποιείται η κρίση χρέους μετά την υποβάθμιση της Ιαπωνίας – μπαράζ παρεμβάσεων ΔΝΤ - ΟΟΣΑ

Από τη SofokleousIn

Του Χρήστου Φράγκου

Σε τροχοπέδη για την ανάπτυξη τείνει να εξελιχθεί η παγκόσμια πλέον κρίση χρέους, καθώς, εκτός από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και η Ιαπωνία έχει διογκωμένο χρέος και αναιμική ανάπτυξη. Όσο μάλιστα η Ευρώπη αρνείται πεισματικά να τυπώσει φρέσκο χρήμα και η ποσοτική χαλάρωση δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, οι συνθήκες θα επιδεινώνονται παγκοσμίως.


Τρίτη 22 Μαΐου 2012

UBS: Χρεοκοπία και αποκήρυξη χρέους δεν οδηγούν αυτόματα εκτός ευρώ


Από το Euro2day

Η Ελλάδα είτε θα προβεί σε «προσεκτική» επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας και ίσως αναδιαρθρώσει και πάλι το χρέος της είτε θα χρεοκοπήσει και θα αποκηρύξει το χρέος της, εκτιμά η UBS, χωρίς να πιστεύει ότι το δεύτερο σενάριο θέτει τη χώρας εκτός ευρώ αυτόματα. Ζητούμενο για το ευρώ μια σύγχρονη συνθήκη Μάαστριχτ, καταλήγουν οι οικονομολόγοι του ελβετικού οίκου.


Ψίχουλα σ' έναν πεινασμένο


Δήλωση των «27» υπέρ μνημονιακών κομμάτων μεθοδεύει το γερμανικό μπλοκ

Από την Αυγή (το φωτογραφικό είναι από Το Ποντίκι)

Βρυξέλλες. Του Γιώργου Δαράτου

Δεν πρέπει να τρέφουν οι Έλληνες την παραμικρή σοβαρή ελπίδα για αποφάσεις που θα πάρουν υπέρ της χώρας τους οι 27 ηγέτες της Ένωσης στο αυριανό άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, η Ελλάδα θ' απασχολήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Κοινότητας, αλλά οι σχετικές αποφάσεις τους, που θα επικυρωθούν από το τακτικό συμβούλιο κορυφής στις 28-29 Ιουνίου, θα είναι «αναιμικές».