Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Τον σπρώχνουν εκτός προεδρίας ΠΑΣΟΚ


Από την Ελευθεροτυπία

Του Πάνου Σώκου

Τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα στον Γ. Παπανδρέου για το μέλλον του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να στέλνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τους χειρισμούς του το τελευταίο διάστημα για το δημοψήφισμα αλλά και για την αρχική του απόφαση, να προτείνει τον Φ. Πετσάλνικο για πρωθυπουργό, που προκάλεσε εξέγερση δεκάδων βουλευτών.

Επί της ουσίας η επιλογή Παπαδήμου προέκυψε μετά την άρον άρον υποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την υποψηφιότητα Πετσάλνικου, λόγω των αντιδράσεων περίπου 50 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που απείλησαν μέχρι και με ομαδικές παραιτήσεις, αλλά και πολλών υπουργών.


Χθες ο βουλευτής Δημ. Λιντζέρης μιλώντας (στον 9,84) κάλεσε ευθέως τον κ. Παπανδρέου «να δρομολογήσει ομαλές πολιτικές εξελίξεις για τη χώρα και το κόμμα» και ζήτησε να ξεκινήσει η καταστατική διαδικασία για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, δηλαδή για τη διαδοχή του στην προεδρία.

Εκτιμάται ότι εκεί θα στραφεί πλέον το ενδιαφέρον στο ΠΑΣΟΚ καθώς σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την ημέρα που ο Γ. Παπανδρέου εξελέγη πρόεδρός του.

● Αν συνέχιζε να είναι πρωθυπουργός θα ανανεωνόταν αυτομάτως η θητεία του.

● Τώρα όμως έχει μόνο μία παράταση έξι μηνών, σύμφωνα με το καταστατικό, αφού η λήξη της θητείας του συμπίπτει με την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία.

Όμως, επειδή μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες θα γίνουν εκλογές, θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα του κόμματος, αν αρνηθεί να ανοίξει τις διαδικασίες εκλογής. Η εκλογή προέδρου γίνεται με άμεση ψηφοφορία των μελών και φίλων του κόμματος και μετά ακολουθεί το συνέδριο.

Η εσωκομματική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ πάντως προδιαγράφεται για το επόμενο διάστημα τόσο συγκρουσιακή που ίσως απειλήσει την ενότητα, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει ο Γ. Παπανδρέου. Χθες ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, αφού επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε συνέδριο, έστειλε σε όλες τις κομματικές κατευθύνσεις απειλητικά μηνύματα λέγοντας:

«Σε όσους σχεδιάζουν, εκμεταλλευόμενοι την προσωρινή δυνατότητά τους, να διαμορφώνουν καταστάσεις σε επίπεδο κυβέρνησης και κόμματος, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε την παράταξη που ιδρύθηκε να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα και που οδήγησε τους αγώνες του λαού για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατική διαδικασία».

Το κλίμα πάντως είναι βαρύ στο ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο την ηγεσία του. Η αρχική επιλογή του Γ. Παπανδρέου για τον Φ. Πετσάλνικο ήταν η αιτία, ύστερα από μια μακρά περίοδο καλής συνεργασίας, να διαταραχθούν και πάλι οι σχέσεις Γ. Παπανδρέου και Ευάγγ. Βενιζέλου.

Ο δεύτερος, όπως είπε σε συνομιλητές του, ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι θα προτείνει τον Φ. Πετσάλνικο και διαφώνησε αμέσως και καθαρά. Του ζήτησε με ένταση και επιμονή να μην το κάνει, γιατί θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση και από τους βουλευτές αλλά και από τον κόσμο...

«Σε εκλιπαρώ, μην το κάνεις...», φέρεται να του είπε, αλλά ο Γ. Παπανδρέου ήταν αμετάπειστος και προέβαλε το επιχείρημα ότι ήταν μια... θεσμική λύση.

Έντονα όμως αντέδρασαν και άλλοι υπουργοί (Διαμαντοπούλου, Σκανδαλίδης, Ραγκούσης, Λοβέρδος κ.ά.), ενώ 15 βουλευτές φέρονται να έστειλαν επιστολή στον γραμματέα της Κ.Ο. Β. Έξαρχο και να τηλεφώνησαν σε έξι υπουργούς (Βενιζέλο, Λοβέρδο, Ρέππα, Διαμαντοπούλου, Σκανδαλίδη, Χρυσοχοΐδη), προειδοποιώντας ότι, αν δεν ανακληθεί η υποψηφιότητα Πετσάλνικου, θα παραιτηθούν 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου