Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Πτώχευση κομητείας της Αλαμπάμα με κανόνι 4,23 δισ.


Από την Αυγή

Τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα χρεοκοπία στην ιστορία του αμερικανικού Δημοσίου κήρυξε προχθές η κομητεία Τζέφερσον στην πολιτεία της Αλαμπάμα, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις ταμειακές υποχρεώσεις της, λόγω του τεράστιου χρέους που έχει συσσωρεύσει προς τους δανειστές της, ύψους 4,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Με ψήφους 4 υπέρ έναντι 1 κατά, το εκλεγμένο συμβούλιο της κομητείας αποφάσισε να θέσει τις οικονομικές υπηρεσίες υπό την προστασία του άρθρου 9 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.


Η απόφαση θεωρήθηκε αναπόφευκτη ύστερα από ένα χρόνο σκληρών αλλά άκαρπων διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες της Wall Street για τη χορήγηση νέου δανείου. Οι ίδιες τράπεζες δάνειζαν αφειδώς την τελευταία δεκαετία την κομητεία με ποσά που εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατο να αποπληρωθούν, αναφέρουν τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων.


«Η πτώχευση είναι μερικές φορές το έσχατο μέτρο. Πιστεύω ότι φτάσαμε σ' αυτή την έσχατη λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζόε Νάιτ, ένα από τα μέλη του συμβουλίου. Την περασμένη Τετάρτη, εισαγγελείς κατέθεσαν στο τοπικό δικαστήριο ογκώδη φάκελο 200 σελίδων με τα ονόματα 5.000 επιχειρήσεων και ιδιωτών στους οποίους χρωστά χρήματα η κομητεία Τζέφερσον.

Το μεγαλύτερο ποσό, σχεδόν ένα δισ. δολάρια είναι χρέος προς την JP Morgan από ένα δάνειο 3,14 δισ. που δόθηκε για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης. Άλλα 814 εκατομμύρια είναι οφειλές από δάνεια για την κατασκευή σχολείων και 305 εκατ. οφειλές υποχρεώσεων προς τρίτους.

Η απόφαση για την κήρυξη πτώχευσης πάρθηκε ύστερα από μια κεκλεισμένων των θυρών δραματική συνεδρίαση 11 ωρών ανάμεσα στους δικηγόρους της κομητείας και τους εκπροσώπους των τραπεζών, που κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της κομητείας Τζέφερσον άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια και να γίνονται γνωστά στην κοινή γνώμη τον Φεβρουάριο του 2008, όταν η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ εκτόξευσε στα ύψη τις υποχρεώσεις της κομητείας για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Ο Κένεθ Κλι, δικηγόρος απ' το Λος Άντζελες με ειδίκευση στις υποθέσεις χρεοκοπίας, που προσελήφθη ως νομικός σύμβουλος από την κομητεία, δήλωσε σχετικά: «Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Εφόσον δεν υπήρχε η δυνατότητα μιας συναινετικής συμφωνίας (με τις τράπεζες), έπρεπε να κοιτάξουμε το συμφέρον των πολιτών μας».

Η κατάρρευση της Τζέφερσον κερδίζει μια θέση στα βιβλία της αμερικανικής ιστορίας επισκιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ πτώχευσης οργανισμού περιφερειακής αυτοδιοίκησης στις ΗΠΑ, αυτό της κομητείας Όραντζ στην Καλιφόρνια, το 1994, με 1,7 δισ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου