Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

«Εντός ή εκτός ευρώ» το ερώτημα στο δημοψήφισμα


Από το Euro2day

Απόλυτη ήταν η απαίτηση του γαλλογερμανικού άξονα αλλά και του ΔΝΤ να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα. Ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε ότι στις υπόλοιπες χώρες τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής λειτουργούν καθώς τα μεγάλα κόμματα κάθισαν και συμφώνησαν στις βασικές παραμέτρους και προχώρησαν σύμφωνα με το πλάνο που είχε τεθεί.


Ο Γ. Παπανδρέου όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση στις Κάνες δεσμεύτηκε επιστρέφοντας στην Ελλάδα να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς και να προσπαθήσει να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς.


Όπως ανακοίνωσαν Μέρκελ και Σαρκοζί οδηγούμαστε σε δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου με ερώτημα το αν η Ελλάδα θέλει ή όχι να μείνει στο ευρώ. Τόνισαν ότι δεν θα δοθεί η 6η δόση πριν ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απάντηση των Ελλήνων να είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ενιαίο νόμισμα.


Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε αν δεν θέλετε τη βοήθεια

«Ευχόμαστε η Ελλάδα να θέλει να μείνει το ευρώ. Είναι όμως στο χέρι του ελληνικού λαού να αποφασίσει να μείνει στο κοινό νόμισμα», υποστήριξε ο Νικολά Σαρκοζί. «Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτεια τους μαζί μας ή όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως «θέσαμε σαφές πλαίσιο για το τι θέλουμε και πως περιμένουμε να αντιδράσει η Ελλάδα. Πρέπει να ξέρουμε που βρισκόμαστε και πως θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις που λάβαμε στις 26 Οκτωβρίου».

«Υπήρξε η μονομερής απόφαση της Ελλάδας και αυτό άλλαξε τα δεδομένα. Δεν είχαμε συζητήσει το θέμα του δημοψηφίσματος και βρεθήκαμε μπροστά σε νέα δεδομένα», υποστήριξε η Αγκελα Μέρκελ.


Παπανδρέου: Οι Έλληνες θα πάρουν τη σωστή απόφαση

«Ο ελληνικός λαός είναι σοφός και θα πάρει τη σωστή απόφαση», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. Τόνισε πως το δημοψήφισμα δεν θα ήταν απαραίτητο αν υπήρχε η αναγκαία πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα.

«Όπως όλοι ξέρετε πήραμε ιστορικές αποφάσεις για το ευρώ την 26η Οκτωβρίου. Αυτές έχουν πλεονεκτήματα και απαλύνουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Δημιουργούν σημαντικές ευθύνες που αλλάζουν τα δεδομένα και είναι σημαντικό – και δημοκρατικό δικαίωμα – ο ελληνικός λαός να πάρει την τελική απόφαση», σημείωσε.

«Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και αυτό έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», υποστήριξε.
«Ενημέρωσα τους εταίρους μας ότι θα διεξάγουμε το δημοψήφισμα το ταχύτερο δυνατό και αυτό θα γίνει πιθανότατα στις 4 Δεκεμβρίου». Συμπλήρωσε πως «θα διαβουλευτώ με την αντιπολίτευση και θα τους ενημερώσω για τις αποφάσεις που λάβαμε εδώ».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε πως «ελπίζω ότι θα λάβω ψήφο εμπιστοσύνης».


Lagarde: Mέσα Δεκεμβρίου η δόση αν η Ελλάδα πει «ναι»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, εφόσον οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι», μεταδίδει το Reuters.


Γιούνκερ: Είχατε 8 δισ. ευρώ και τα χάσατε

Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η τελική διατύπωση του ερωτήματος ανήκει στην ελληνική πλευρά αλλά το βασικό ερώτημα είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ. Επιπλέον επισήμανε ότι οι Έλληνες είχαν 8 δισ. ευρώ και τα έχασαν, υπονοώντας ότι πλέον η εκταμίευση της 6ης δόση καθίσταται αμφίβολη.


Έκτακτα μέτρα για να βρεθούν μετρητά

Στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε την Τετάρτη ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει αρκετά χρήματα για να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες μέχρι το Δεκέμβριο.

Η κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι τα έσοδα ενισχύθηκαν σημαντικά από τους νέους φόρους, ανάμεσα στους οποίους η έκτακτη εισφορά και ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Από την πλευρά του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εσωτερικής στάσης πληρωμών με αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων και βάζοντας «χέρι» στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον καθυστερήσει δραματικά η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Όπως είναι γνωστό, χωρίς την έκτη δόση, το Δημόσιο μπορεί να καλύψει τις πλέον ανελαστικές – υπό φυσιολογικές συνθήκες – δαπάνες για μισθούς και συντάξεις έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει «επιβίωση» με δύο κινήσεις:

● Αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, με στόχο την άντληση 4 δισ. ευρώ – γεγονός που όμως θα πιέσει περισσότερο τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

● Προσωρινή «αξιοποίηση» κεφαλαίων ύψους 1 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία είναι κατατεθειμένα σε λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε αντιδιαστολή με το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ, που είναι κατατεθειμένο σε λογαριασμό του ίδιου του ταμείου και όπου το Δημόσιο δεν έχει πρόσβαση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου