Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Γαλλία: Ανακοίνωσε πακέτο λιτότητας 100 δισ. ευρώ


Στόχος να επιτευχθεί μηδενικό έλλειμμα το 2016

Από Το Βήμα

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας ύψους 100 δισ. ευρώ με στόχο την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας το 2016 ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Το πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνει αύξηση του ΦΠΑ από 5,5% στο 7%, αύξηση κατά 5% της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και επίσπευση κατά ένα έτος (από το 2018 στο 2017) της εφαρμογής της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη.


«Έχει έλθει η ώρα για την αναπροσαρμογή των προσπαθειών της Γαλλίας. Με τον πρόεδρο έχουμε μόνο έναν στόχο: να προστατεύσουμε τον γαλλικό λαό από τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τώρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο Φρανσουά Φιγιόν, σύμφωνα με το δίκτυο France 24.

«Πιστεύω ότι οι πολίτες γνωρίζουν τώρα τους κινδύνους για τη ζωή και το μέλλον που δημιουργούν το χρέος και το έλλειμμα. Η χρεοκοπία δεν είναι πλέον μία αφηρημένη έννοια. Η οικονομική και κοινωνική μας κυριαρχία απαιτεί παρατεταμένες συλλογικές προσπάθειες και ακόμη περισσότερες θυσίες» ανέφερε.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «για να φθάσουμε σε μηδενικό έλλειμμα ως το 2016, που είναι στόχος μας, θα πρέπει να εξοικονομήσουμε λίγο πάνω από 100 δισ. ευρώ».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι το νέο πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνει μια αύξηση κατά 5% της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, αύξηση του ΦΠΑ στο 7% σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, εκτός των τροφίμων, και επίσπευση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2018.

Η μεταρρύθμιση αυτή του 2010 που προβλέπει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια θα εφαρμοσθεί μια χρονιά νωρίτερα, το 2017.

Ο Φιγιόν μαζί με υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης προετοίμασαν το περασμένο σαββατοκύριακο το έδαφος για πρόσθετα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν. «Ο προϋπολογισμός του 2012 θα είναι ένας από τους πιο αυστηρούς που έχει δει η Γαλλία από το 1945» δήλωσε ο Φιγιόν το Σάββατο.

Το νέο πρόγραμμα λιτότητας φέρνουν οι προβλέψεις για μειωμένο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος – αναμένεται να πέσει στο 1% το 2012 από 1,75% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου