Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Το συμβολικό κεφάλαιο


Από το Βλέμμα

Tου Νίκου Ξυδάκη

Από τον εξώστη βλέπαμε φωτισμένη την Αθήνα, από την Πεντέλη ώς τον Υμηττό και στο βάθος τη θάλασσα. Μου πρόσφερε φωτιά και συστήθηκε: Ρατζίβ, asset manager με έδρα το Ντουμπάι, για λογαριασμό επενδυτικού οίκου από τους μεγαλύτερους διεθνώς. Στη διάρκεια δύο τσιγάρων, ο Ινδός συγκαπνιστής, πάντα χαμογελαστός και ήρεμος, με διαβεβαίωσε ότι σε τρία χρόνια η ευρωπαϊκή κρίση θα έχει παρέλθει.


Η Γερμανία δεν είναι θύμα της ασωτίας των άλλων


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Radoslaw Sikorski*

Η διάσπαση της ευρωζώνης θα προκαλέσει κρίση με διαστάσεις Αποκάλυψης, που θα ξεπεράσουν το χρηματοοικονομικό μας σύστημα. Από τη στιγμή όπου θα επικρατήσει η λογική «ο καθένας ας σώσει το τομάρι του», πώς θα μπορούμε να εμπιστευτούμε ότι θα λειτουργήσουμε όλοι με τον κοινοτικό τρόπο και πώς θα αντισταθούμε στον πειρασμό να παρέμβουμε και σε άλλους τομείς όπως το εμπόριο;

Θα ήθελε πραγματικά κάποιος «να ποντάρει στη μάνα» ότι θα επιβιώσει ο θεμέλιος λίθος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τη διάσπαση της ευρωζώνης; Τα άσχημα διαζύγια, άλλωστε, είναι πιο συχνά από ό,τι τα συναινετικά.


Ρόμπερτ Φισκ: Αιγυπτιακή δημοκρατία, πολύ καλή για να είναι αληθινή


Από Το Βήμα

«Μία βιαστική ματιά στη δημοκρατία που όμως μπορεί αποδειχθεί πολύ καλή για να είναι αληθινή» χαρακτηρίζει ο Ρόμπερτ Φισκ σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα The Independent τις εκλογές στην Αίγυπτο.

«Ευτυχία εκείνο το ξημέρωμα ήταν να είσαι ζωντανός; Έβρεχε ολονυχτίς, αλλά μαζί με τον ωχρό και χειμωνιάτικο ήλιο βγήκαν και τα πλήθη, σχηματίζοντας ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα με μία υπομονή και έναν ενθουσιασμό που θα ντρόπιαζε τα ευρωπαϊκά κράτη» ξεκινάει ο γνωστός αρθρογράφος.

«Περπάτησα και περπάτησα, και κάποιες ουρές ήταν πάνω από 800 μέτρα... και έτσι μπήκε τέλος στην παλαιά και διεφθαρμένη εκλογική κουλτούρα των τελευταίων 50 χρόνων. Δεν υπήρχαν αστυνομικοί να τρομοκρατούν τους άνδρες και τις γυναίκες που κατέφθαναν για να επιλέξουν τους υποψηφίους τους, κανείς να ρίχνει τα ψηφοδέλτια στον Νείλο, χωρίς δόλιες μορφές σε ένα κοινοβούλιο χωρίς ισχύ» συνεχίζει.


Το δίλημμα για το ευρώ θα είναι διαρκές


Από τη Ρήξη Νοεμβρίου (το φωτογραφικό έχει δημοσιευθεί στο Ποντίκι)

Του Σταύρου Χριστακόπουλου*

Σχεδόν από την αρχή της κρίσης χρέους της Ελλάδας και την υπαγωγή στην τρόικα είχαμε επισημάνει ότι αυτός ο δρόμος έχει στο τέλος του μόνο ένα δίλημμα: μέσα ή έξω από την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα. Τώρα το ζήτημα ετέθη με αδιαμφισβήτητη επισημότητα. Μέρκελ και Σαρκοζί, χωρίς τον Παπανδρέου δίπλα τους, ο οποίος υποχρεώθηκε σε μια δήλωση κατά μόνας, έθεσαν το ζήτημα του ελληνικού δημοψηφίσματος επί της μόνης... ρεαλιστικής βάσης:

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ή να επαναδιαπραγματευθεί τις συλλογικές αποφάσεις της ευρωζώνης. Όποιος πιστεύει ότι οι αποφάσεις των ηγετικών οργάνων μπορούν να τεθούν υπό την έγκριση των λαών είναι γελασμένος. Η συμμετοχή στο ευρώ έχει όρους, πολύ συγκεκριμένους και απαράβατους. Συνεπώς κάντε δημοψήφισμα, αποφασίστε αν θέλετε να σηκώσετε τα βάρη της συμμετοχής σας ή, αν αυτό είναι αδύνατον για εσάς, μπορείτε να πάτε στο διάολο και να μας αφήσετε ήσυχους.

Το σχέδιο «Β» δεν είναι πανάκεια για τη διάσωση του ευρώ


Από το Reuters Breaking Views (via Καθημερινή)

Έχει γίνει πλέον του συρμού εκτός Γερμανίας να επικρίνονται σκληρά το Βερολίνο, η Bundesbank και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για έλλειψη ευελιξίας, για ανοησία ή και για τα δύο μαζί. Γιατί δεν καταλαβαίνουν ότι το μόνο που χρειάζεται για να τερματιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι να πάρει η ΕΚΤ το όπλο της και να αρχίσει να τυπώνει χρήμα;

Την εβδομάδα που πέρασε, επισκέφτηκα τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο και η εντύπωσή μου είναι ότι οι οργανισμοί αυτοί δεν είναι ούτε ανόητοι ούτε τελείως άκαμπτοι.


Ρεύμα από την Τουρκία


Από Το Ποντίκι 24.11.2011

Το «ξέθαψαν» οι γείτονες, έδειξαν να εκπλήσσονται οι ημέτεροι. Το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών μας με την Τουρκία, ωστόσο δεν είναι ούτε καινούργιο ούτε έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Μέσα σε όλα τα άλλα θέματα που έχουν μπει στην ατζέντα για τη συνεργασία, υπάρχουν κι αρκετά ενεργειακά σχέδια, αλλά και άλλα ζητήματα για τα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον κι άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Για παράδειγμα, εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) συζητείται το θέμα του λεγόμενου «ηλεκτρικού δακτυλίου», ένα έργο για το οποίο δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον η Ρωσία και μάλιστα κάποια στιγμή βρέθηκε πολύ κοντά στην έναρξη κατασκευής του.


Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Κύπρο


Η έκθεσή της στα ελληνικά ομόλογα τη φέρνει σε δύσκολη θέση

Από Το Βήμα

Του Νίκου Χασαπόπουλου

Η Κύπρος αντιμετωπίζει αποθαρρυντικές οικονομικές προκλήσεις λόγω της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης, της αυξανόμενης έκθεσής της στην αναταραχή που επικρατεί στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και της επιδείνωσης των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, αναφέρει το ΔΝΤ, στα συμπεράσματα του για την Τρίτη, τα οποία έχουν δημοσιευθεί την Τρίτη.

Το ΔΝΤ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να ενεργήσει αποφασιστικά για την αποκατάσταση υγιών δημόσιων οικονομιών και τη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.


Η S&P υποβάθμισε Bank of America, Goldman Sachs και Citigroup!


Από το Euro2day

Οι Bank of America Corp., Goldman Sachs Group Inc. και Citigroup Inc. είδαν σήμερα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική τους ικανότητα να μειώνεται από την Standard and Poor's στο «Α-» από το «Α» μετά τις αλλαγές στα κριτήρια αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου από τον οίκο αξιολόγησης. Ο οίκος δημοσιοποίησε σήμερα τις βαθμολογήσεις του για 37 από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου.


Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ευρωπαϊκό «Σχέδιο ΔΝΤ» για την Ελλάδα στο πρότυπο της Ουγγαρίας


Απαιτείται αναδιάρθρωση του ιταλικού χρέους


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Νουριέλ Ρουμπινί

Γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας δεν είναι διατηρήσιμο και πως χρειάζεται μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση για να αποφευχθεί μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Η επιθυμία της ευρωζώνης να αποκλειστεί η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα από τον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) είναι ανόητη και στερείται αξιοπιστίας.

Με το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ, τα πραγματικά επιτόκια να πλησιάζουν το 5% και μηδενική ανάπτυξη, η Ιταλία θα χρειαζόταν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 5% του ΑΕΠ – και όχι στα σημερινά επίπεδα που είναι σχεδόν μηδενικά -μόνο για να σταθεροποιήσει το χρέος της.


Ο μουτζούρης του ελληνικού χρέους;


Το επίσημο παιγνίδι μιας ευρωζωνικής χρεοκοπίας

Από το Press Project

Όλοι, χωρίς καμιά εξαίρεση και ότι κι αν διατρανώνουν δημόσια, γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, είναι αβάσταχτο – δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ομαλά, για ξεκάθαρους χρηματοοικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους. Άρα αυτό που παίζεται εδώ και ενάμιση χρόνο στην Ευρώπη είναι ένα κλασικό παιγνίδι Μουτζούρη, ποιος δηλαδή θα μείνει στο τέλος με το κακό χαρτί στο χέρι – ποιος θα είναι ο δυστυχής κάτοχος των ελληνικών κρατικών ομολόγων.


Ποιοι θα φορέσουν αυτήν τη θηλιά;


Από Τα Νέα

Του Ρούσσου Βρανά

Σε μια Ευρώπη εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα μας προσκαλούσε τις προάλλες, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», ο ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον: στην Ευρώπη του 2021. Σε μια Ευρώπη όπου οι Γερμανοί παραθερίζουν στις παραλίες των μεσογειακών χωρών, οι κάτοικοι των οποίων τις έχουν εγκαταλείψει για να γίνουν κηπουροί στη Γερμανία. Σε μια Ευρώπη με μια νέα και αυστηρή δημοσιονομική ένωση που οι Γερμανοί την ονομάζουν Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης αλλά οι υπόλοιποι λαοί της Αγία Γερμανική Αυτοκρατορία.


Περιμένοντας την Ευρώπη της Μέρκελ


Υψηλού επιπέδου... ευχολόγια Ομπάμα - Ρομπάι - Μπαρόζο

Από την Ελευθεροτυπία

Του Θανάση Τσίτσα

Με παγωμένα χαμόγελα και ευχολόγια για την κρίση στην ευρωζώνη και τις αναταράξεις που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία ολοκληρώθηκε χθες η ετήσια συνάντηση μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, σε συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και την επικεφαλής διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον στην αμερικανική πρωτεύουσα, επιχείρησε εκ νέου να πιέσει για μια αποφασιστική λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.


Η βαριά σκιά του 1930 πάνω από την Ευρώπη


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Gideon Rachman

Θα μπορούσε η κατάσταση να γίνει κακή; Εννοώ πολύ κακή – όπως λέμε μεγάλο κραχ ή παγκόσμιος πόλεμος; Ένα κατακλυσμιαίο γεγονός, από εκείνα που η γενιά μου έμαθε να πιστεύει ότι ανήκουν μόνο στα βιβλία Ιστορίας; Το βέβαιο είναι ότι στην Ευρώπη πλανάται ένα κακό προαίσθημα.

● Σε ομιλία του στο Βερολίνο χθες, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι προειδοποίησε: «Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού... Μάλλον είμαι ο πρώτος ΥΠΕΞ της Πολωνίας στην Ιστορία που εκστομίζει κάτι τέτοιο, αλλά το λέω: φοβάμαι τη γερμανική ισχύ λιγότερο απ’ όσο αρχίζω να φοβάμαι τη γερμανική απραξία».

● Ο Γάλλος Πρόεδρος Ν. Σαρκοζί είπε πρόσφατα: «Αν το ευρώ ξετιναχτεί, θα ξετιναχτεί η Ευρώπη. Είναι η εγγύηση για ειρήνη σε μια ήπειρο που έχει ζήσει φρικτούς πολέμους».


Έντοκα γραμμάτια θα εκδίδει ο EFSF


Από την Καθημερινή

Του Σωτήρη Νίκα

Στην έκδοση ακόμα και εντόκων γραμματίων στρέφεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται υπό καθεστώς Μνημονίου και όχι μόνο. Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ευρωζώνη έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο EFSF, το οποίο φαίνεται πως με τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορεί να δανειστεί τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές.


Η Κομισιόν δεν ζήτησε συμπερίληψη των χρεών των νοσοκομείων στο έλλειμμα 2009


Απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου στον Ν. Χουντή

Από τη Ναυτεμπορική

«Η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης των οφειλών των νοσοκομείων στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής» διευκρίνισε ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε., Αλγκίρντας Σεμέτα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.


Η Ιστορία θα έπρεπε να διδάσκει


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ
Παρακολουθούμε – μάλλον χωρίς να συνειδητοποιούμε την επικίνδυνη σημασία της – τη γερμανική προσπάθεια για την αναθεώρηση των Συνθηκών που συνθέτουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Θα δείχναμε όλοι μας μεγαλύτερη προσοχή αν βλέπαμε τις Συνθήκες της Ε.Ε. ως την πολιτική αρχιτεκτονική της (αν)οικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ενδιαφέρον μας – και η ανησυχία μας – θα έπρεπε να είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν είχαμε κατά νου ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος προέκυψε ως αποτέλεσμα των Συνθηκών (σκληροί όροι συνθηκολόγησης) που επιβλήθηκαν στην ηττημένη Γερμανία κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έρχεται η... Super League της Ευρώπης


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Δίνουν και παίρνουν οι μυστικές συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ε.Ε. με αντικείμενο συζήτησης το μέλλον όχι μόνο της ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Ορισμένες πληροφορίες, που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για κρυφή συνάντηση των πρωθυπουργών ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ακόμα δεν έχει διασταυρωθεί ποιοι συμμετείχαν, όμως αυτό που αρχικά πληροφορούμαστε είναι ότι η Γερμανία, εκτός από τις αλλαγές της Συνθήκης της Ε.Ε. που ετοιμάζει, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κλαμπ κρατών εντός και εκτός της ευρωζώνης που θα αποκαλείται «υγιείς χώρες» και θα έχει αυξημένο λόγο και δραστηριότητα στις αποφάσεις που θα αφορούν τους «27».


Μoody's: Προειδοποίηση υποβάθμισης 87 ευρωπαϊκών τραπεζών


Βάζει στο στόχαστρο τις μεγαλύτερες τράπεζες Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ελβετίας

Από Το Βήμα

Κατά μία έως και δύο βαθμίδες προειδοποιεί ότι θα υποβαθμίσει 87 τράπεζες από τα 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο αμερικανικός οίκος Moody's λόγω της ανησυχίας ότι πιθανόν να μη λάβουν τα αναγκαία ποσά από τις εθνικές κυβερνήσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η σημερινή προειδοποίηση της Moody's αποτελεί πρακτικά το δεύτερο (και αναμενόμενο) σκέλος της χθεσινής ανακοίνωσης στην οποία ο οίκος έθετε στον προθάλαμο της υποβάθμισης δυνητικά όλες τις χώρες της ευρωζώνης λόγω της επέκτασης της κρίσης χρέους.


Τα ρέστα μας...


Από το Άρδην Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου

Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η πολιτικές εξελίξεις επιταχύνθηκαν με την πτώση του Γ. Παπανδρέου, τη μετακίνηση του Α. Σαμαρά προς τα αδιέξοδα της συναίνεσης και τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας, οι Έλληνες συνειδητοποιούν σταδιακά το βάθος και την έκταση της κρίσης, που επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη και δεν αφήνει περιθώρια για τις αυταπάτες της προηγούμενης περιόδου, για μια σχετικά ταχεία και μάλλον ανώδυνη έξοδο. Και το δίλημμα γίνεται όλο και πιο επιτακτικό.

Από αυτή την κρίση είτε θα εξέλθουμε συντετριμμένοι, σε μια μοιραία καθοδική σπείρα, είτε θα επιχειρήσουμε μια έφοδο προς τον ουρανό, όντας υποχρεωμένοι, για να απαντήσουμε στα δομικά χαρακτηριστικά της κρίσης, να αναστρέψουμε μια καθοδική πορεία δεκαετιών. Διότι, όπως τόσες φορές έχει συμβεί στην ιστορία μας, όταν αντιμετωπίζουμε μία μείζονα κρίση, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε κυριολεκτικά υπαρξιακά ερωτήματα.


Είναι... τρελοί οι Ισλανδοί;



Η είδηση έχει ως εξής: Η κινέζικη εταιρεία Beijing Zhongkun Investment Group Co, του δισεκατομμυριούχου Κινέζου επενδυτή Huang Nubo, επιχείρησε να αγοράσει μια έκταση 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα της Ισλανδίας με αντίτιμο 8,8 εκατ. δολαρίων. Ο στόχος του Κινέζου μεγαλοεπενδυτή ήταν να επενδύσει 200 εκατ. δολάρια για την κατασκευή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.


Έτοιμη για επενδύσεις στη Δύση δηλώνει η Κίνα


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Η China Investment Corporation, το βασικό κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας, στοχεύει να επενδύσει σε υποδομές των ανεπτυγμένων οικονομιών, ξεκινώντας από την Βρετανία, σύμφωνα με τον Lou Jiwei, πρόεδρο της CIC. Το κινεζικό ταμείο των 410 δισ. δολ., «θέλει να συνεργαστεί με διαχειριστές κεφαλαίων ή να συμμετάσχει σε συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στον βρετανικό κλάδο υποδομών ως επενδυτής κεφαλαίων» αναφέρει ο κ. Lou σε άρθρο του στους Financial Times.

«Εμείς στο CIC πιστεύουμε ότι τέτοιου τύπου επενδύσεις, καθοδηγούμενες από εμπορικές αρχές, προσφέρουν την δυνατότητα για μία λύση που θα είναι συμφέρουσα για όλες τις πλευρές» αναφέρει.


Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ο... κακός (ευρωπαϊκός) λύκος


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Οι... αφελείς κοκκινοσκουφίτσες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν ήδη αντιληφθεί πως τα... φρου- φρου και αρώματά τους των τελευταίων δεκαετιών χρυσοπληρώθηκαν με δανεικά. Με αυτή την οικονομική συμπεριφορά ο ευρωπαϊκός Νότος «έστελνε» χρήμα στο ευρωπαϊκό κέντρο, δημιουργώντας τα γερμανικά και άλλα βορειοευρωπαϊκά πλεονάσματα.

Καθώς, η ροή χρήματος στέρεψε, το μόνο που φαίνεται να συνδέει τον Νότο με το ευρωπαϊκό κέντρο είναι η πολιτική κρίση. Κρίση η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα – κυριολεκτικά – ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.


«Η κρίση στην Ευρωζώνη απέκτησε συστημική διάσταση»


Για «μεταδοτικό φαινόμενο» έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν

Από Το Βήμα

Η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα και επεκτάθηκε στις υπόλοιπες χώρες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν παραδεχόμενος τη συστημική διάσταση της κρίσης. Ο κ. Ρεν μίλησε με Έλληνες δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με Έλληνες περιφερειάρχες και γενικούς γραμματείς Περιφερειών. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών Γιώργου Σταυρακάκη και Γιώργου Χατζημαρκάκη, είχε αντικείμενο τις ευκαιρίες που προσφέρονται στις Περιφέρειες μέσω άντλησης κοινοτικών κονδυλίων.


Απειλές Moody’s για μαζικές υποβαθμίσεις εντός Ευρώπης


Από την Ελευθεροτυπία

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, Moody’s προειδοποιεί ότι η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη απειλεί το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ανεξαιρέτως.

Όπως αναφέρει σε ειδικό σχόλιό της για την Ευρώπη, η Moody’s εξακολουθεί να θεωρεί πως η ευρωζώνη θα διατηρήσει την ενότητά της χωρίς άλλα σημαντικά προβλήματα, πέραν του ελληνικού, ωστόσο, όπως τονίζει, αυτό το θετικό σενάριο συνοδεύεται από πολύ αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών.


«Οι Ελληνίδες γίνονται πόρνες»


Από την iefimerida

Με αφορμή την οικονομική κρίση και τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί η Ελλάδα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «χτυπούν» με προσβλητικά ρεπορτάζ της χώρα μας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Takvim, με τίτλο «Η Ελλάδα βγήκε στον δρόμο», υποστηρίζει πως 3.000 Ελληνίδες γίνονται πόρνες, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα με την οικονομική κρίση. Μέσα στο άρθρο αναφέρει «τα βράδια 3.000 Ελληνίδες βγαίνουν στον δρόμο ψάχνοντας για δουλειά. Δεν είναι όμως ο μόνος τρόπος για να εντοπίσουν τους πελάτες τους».


Το τεράστιο σκάνδαλο με τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων


Από την Αυγή

Του Γιώργου Κουτσούκου*

Όταν οι μάσκες πέφτουν, τότε ακόμα και τα πιο στοιχειώδη προσχήματα προβάλλουν ως αχρείαστα στο πλαίσιο της μνημονιακής – οικονομικής και κοινωνικής – εξόντωσης της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού. Δείγμα του απροκάλυπτου κυνισμού των κυβερνώντων και ταυτόχρονα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο αποτελεί το θέμα του «κουρέματος» κατά 50% των κρατικών ομολόγων, τα οποία κατέχουν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Τα ταμεία έχουν στην κατοχή τους αυτή τη στιγμή περίπου 26 δισ. κρατικά ομόλογα, τα οποία, εκτός από σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, αποτελούν και «πηγή» (μέσω των εισπραττόμενων τόκων, που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) για την πληρωμή μέρους των υποχρεώσεων των Ταμείων.


«Νίκη στον αγώνα για την έξοδο από την Ευρώπη»


Από το XrimaNews

Όσο ολόκληρος ο κόσμος ασχολείται με την προσπάθεια της Ευρωζώνης να αποφύγει τη διάσπαση και τον αγώνα των μελών της να παραμείνουν στο ευρώ, μία άλλη μάχη λαμβάνει χώρα στη Βρετανία όπου διοργανώνεται με ισχυρή πολιτική στήριξη ένα σχέδιο πίεσης της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η ευρωζώνη έχει 10 ημέρες προθεσμία


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Wolfgang Münchau

Σχεδόν σε όλες τις συζητήσεις για την ευρωζώνη στις οποίες έχω παρευρεθεί πάντα κάποιος υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί θα δράσουν όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο είτε με ευρωομόλογα, είτε με τιτλοποίηση του χρέους, είτε με ποσοτική χαλάρωση, είτε με οτιδήποτε. Το επιχείρημα, ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για άμεση συλλογική δράση.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κρίση βρέθηκε σε νέο επίπεδο. Με την εντυπωσιακή αποτυχία της έκδοσης γερμανικών ομολόγων και την ανησυχητική εκτίναξη του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού στην Ισπανία και στην Ιταλία, η αγορά κρατικών ομολόγων ανά την ευρωζώνη πρακτικά έχει σταματήσει να λειτουργεί.


Νέος Tράα...πεζίτης


Από Το Ποντίκι 24.11.2011 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Ακόμα μια εβδομάδα πέρασε και το σίριαλ «ποιος θα υπογράψει τι» καλά κρατεί. Τα τηλεπαράθυρα επικεντρώνονται στις δηλώσεις όλων των υποτιθέμενων «παικτών», όμως το παρασκήνιο με τους πραγματικούς παίκτες δουλεύει πυρετωδώς, κάτω απ’ τη μύτη μας, και όλα μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Πριν αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες ώστε να ανοίξει το παράθυρο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι δανειστές μας και τα επενδυτικά συμφέροντα που εξαρχής κινούσαν τα νήματα πίσω από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, θα διασφαλίσουν δύο πράγματα:


Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με συνοπτικές διαδικασίες


Τα κυοφορούμενα σχέδια για ένα πιο αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας

Από Το Βήμα

Μια νέα Ευρώπη δύο ή και τριών ταχυτήτων που θα διαπερνά ακόμα και την ευρωζώνη είναι ο δεδηλωμένος πλέον στόχος Γερμανίας και Γαλλίας με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να απεργάζονται σχέδια μεταρρύθμισης των συνθηκών στην κατεύθυνση ενός πιο σκληρού Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

Το σαββατιάτικο δημοσίευμα της γερμανικής Bild ήταν η πρώτη ένδειξη. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος σχεδιάζουν να παρακάμψουν ακόμα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να προχωρήσουν με σύντομες διαδικασίες στην αναδιαμόρφωση του ισχύοντος Συμφώνου Σταθερότητας.


Οι οικονομολόγοι του Χίτλερ


Από την Ελευθεροτυπία

Του Περικλή Κοροβέση

Μετά την πτώση της Γαλλίας το 1940, οι ναζί άρχισαν να επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την Ευρώπη, που είχε τον τίτλο «Νέα Τάξη στην Ευρώπη». Εκεί προβλεπόταν πως οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα συνεργάζονταν σε μεγάλη κλίμακα και θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις ισχυρές οικονομίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και των ΗΠΑ. Ο Χίτλερ πίστευε πως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια.

Οικονομολόγοι και ειδικοί όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του '40 επεξεργάζονταν λεπτομερή σχέδια για το πώς θα γίνει αυτή η οικονομική ένωση, που θα λειτουργούσε προς όφελος της Γερμανίας. Ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές ήταν ο οικονομολόγος Λούντβιχ Έρχαρτ, που ξόδεψε πολλή από την ενέργειά του γι' αυτή την ιδέα.


Χοντρό παιχνίδι στα ταμπλό


Μεταξύ ασφυκτικών πιέσεων στο κοινό νόμισμα και απαιτήσεων των «επενδυτών» για τοκογλυφικές αποδόσεις, το ντόμινο φτάνει στον πυρήνα της ευρωζώνης

Από την Ελευθεροτυπία

Του Μ. Γελαντάλι

Στη σκιά της αδυναμίας της Ευρώπης να δώσει πειστικές απαντήσεις στην κρίση χρέους και της κόντρας του γαλλογερμανικού άξονα, τα στοιχήματα έχουν «χοντρύνει».

Οι επενδυτές ζητούν «τοκογλυφικές» αποδόσεις, προκειμένου να δανείσουν τις χώρες της Ευρώπης, καθώς πλέον από ορισμένες πλευρές αμφισβητείται ευθέως η ίδια η ύπαρξη του νομίσματος στη σημερινή του μορφή. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη νέος γύρος υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης. Βέλγιο, Πορτογαλία και Ουγγαρία ήταν τα θύματα της προηγούμενης εβδομάδας. Ταυτόχρονα, το κόστος δανεισμού ακόμα και χωρών του «σκληρού πυρήνα» δοκιμάζεται. Χαρακτηριστικά των εξελίξεων είναι:


Το παιχνίδι πίσω από την έκτη δόση


Από Το Ποντίκι 24.11.2011

Παρά τις προσπάθειες του Ευ. Βενιζέλου να αποσιωπήσει την είδηση, έχει αρχίσει να διαρρέει και ημιεπισήμως από την Κομισιόν ότι η ιδέα για τις ρητές δεσμεύσεις (όχι απλώς υπογραφές) ήταν του υπουργού Οικονομικών και όχι του Eurogroup. To ίδιο δηλαδή που «διαρρέεται» από στελέχη της Ν.Δ. στην Αθήνα.

Και ενώ στην αρχή θεωρήθηκε εις τας Ευρώπας ως μια ειλικρινής προσπάθεια από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών να «σώσει» τη χώρα σε μια περίοδο αβεβαιότητας, τώρα στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η εμμονή για τη ρητή και υπογεγραμμένη δέσμευση από τον Σαμαρά εντασσόταν εξ αρχής σε πολιτικό παιχνίδι εν όψει των εκλογών και της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.


Βόμβα ΔΝΤ και στην Ιταλία


Σχέδιο 600 δισ. ευρώ έχει στα σκαριά το ΔΝΤ

Τηλεφωνική συνομιλία Μόντι – Λανγκάρντ

Πιθανή παρέμβαση και από την ΕΚΤ

Έρχονται εφιαλτικές μέρες για τους Ιταλούς και την Ευρώπη


Από το News247


Μπλόκο στο Ιράν, «βόμβα» στην οικονομία


Πετρελαϊκός εφιάλτης για την Ελλάδα από το εμπάργκο που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι

Από Το Βήμα

Του Παύλου Παπαδόπουλου

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), λίγες ημέρες μετά την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, να επιβάλουν αυστηρότατες και σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης που θα πλήττουν ακόμη και τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ράλι στις τιμές του πετρελαίου απειλώντας ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία.

Αυτό ανησυχεί ενημερωμένες πηγές ακόμη και στην Ελλάδα, που πλήττεται από την κρίση και παράλληλα βρίσκεται κοντά στην εύφλεκτη γειτονιά. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα προμηθεύεται ιρανικό πετρέλαιο, καθώς η Τεχεράνη δέχεται να εξάγει στη χώρα μας επί πιστώσει, κάτι που δεν πράττουν πλέον άλλα κράτη - εξαγωγείς.


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Πούντες - πούντες οι εκλογές;


Ψάξε - ψάξε, δεν θα τις δεις

Από Το Ποντίκι 24.11.2011 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Οι εκλογές και η δημοκρατική διέξοδος για το πολιτικό σύστημα και τον τόπο ήταν, τελικά, το μεγάλο θύμα της αντιπαράθεσης γερμανοεταίρων και Σαμαρά. Χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναδιατύπωσε την επιστολή που είχε αποστείλει στις 13.11.2011 στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε να ικανοποιεί την απαίτηση του Βερολίνου για παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία είναι προορισμένη να υπογράψει, μεταξύ άλλων, και την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών που προωθεί το Βερολίνο.

Με αυτή την επιστολή προς Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Eurogroup, δηλαδή προς τους δανειστές και την επίσημη ευρωζώνη, ο Σαμαράς βρίσκει τη θέση του στο μνημονιακό στρατόπεδο, αφήνοντας κατ’ ουσίαν στην... Αριστερά (!) τον χώρο της αντιπολίτευσης σε μια πολιτική η οποία οδηγεί τη χώρα δεμένη χειροπόδαρα στο γερμανικό άρμα και τεράστια τμήματα της ελληνικής κοινωνίας στην καταστροφή και την εξαθλίωση.


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ώρα να πληρωθούν γερμανικές αποζημιώσεις!


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Sebastian Mallaby

Τους τελευταίους 18 μήνες, η Γερμανία έχει δοκιμάσει όλα τα κόλπα για να περιορίσει τη συμμετοχή της στις ευρωδιασώσεις. Έχει επιβάλει εξοντωτικές λιτότητες σε χρεοκοπημένες χώρες. Έχει βάλει στη μέση το ΔΝΤ. Έχει προσπαθήσει να πετάξει το μπαλάκι στην Κίνα. Έχει ανακαλύψει μια απίθανη και μάταιη εμμονή με τη μόχλευση του European Financial Stability Facility.

Όλα αυτά τα κόλπα έχουν αποτύχει παταγωδώς και η ήπειρος πλησιάζει την άβυσσο, ενώ και η ίδια η Γερμανία υφίσταται την ταπείνωση μιας αποτυχημένης δημοπρασίας ομολόγων.

Έχει έρθει η στιγμή να αποφασίσει μια και καλή: Πόσα χρειάζεται να πληρώσει για να σώσει την Ευρώπη;


Δραχμούλα, τους έβαλες στα... δίχτυα!


Από topontiki.gr

Του Παναγιώτη Τσόγκα

Εδώ και μία δεκαετία, αλλά εντονότερα από τη στιγμή που η οικονομική κρίση αφήνει νωπά τα σημάδια της στην ελληνική οικονομία, έχει ξεκινήσει ένας ιδιαίτερα γόνιμος διάλογος για τα ποια θα πρέπει να είναι η τιμή του εισιτηρίου στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Στη Super League, στην καλύτερη των περιπτώσεων ένας φίλαθλος μπορεί να προμηθευτεί ένα εισιτήριο 10 ευρώ, για κάποιο ματς χαμηλού ενδιαφέροντος συνήθως. Ένας πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός (για παράδειγμα) σε σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο θα αμείβεται με 660 ευρώ «καθαρά».


Ο Τύπος μιλά για οικονομικό Αρμαγεδδώνα στην Ευρωζώνη


Οι γερμανικές εφημερίδες διαπιστώνουν απομόνωση του Βερολίνου στην Ε.Ε.

Από Το Βήμα

Του Αλέξανδρου Καψύλη

Με πρόδηλη ανησυχία και μαύρες σκέψεις για το μέλλον υποδέχθηκαν οι αναλυτές των ξένων μέσων ενημέρωσης την χθεσινή επιβεβαίωση του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται εγκλωβισμένες οι πολιτικές ηγεσίες της ευρωζώνης, που αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική υπέρβασης της κρίσης με αποτέλεσμα να απειλείται η μακροημέρευση κι αυτού ακόμη του ευρώ.

Παρατηρώντας τις πρωτοφανείς επιθέσεις των αγορών κατά των ευρωπαϊκών ομολόγων και του ευρώ, οι αναλυτές των ΜΜΕ διαπιστώνουν ότι έχουν πλέον ενεργοποιηθεί οι αυτοματισμοί που επιταχύνουν την περιδίνιση ολόκληρης της Ευρώπης προς το βυθό.


Αγοράζοντας πανάκριβα λίγο χρόνο


Από την Καθημερινή

Του Σταύρου Λυγερού

Η εκταμίευση της 4ης δόσης είχε συνοδευτεί από τζαρτζαρίσματα της τρόικας προς την κυβέρνηση. Της εκταμίευσης της 5ης δόσης προηγήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις και η ψήφιση του επώδυνου Μεσοπρόθεσμου. Η εκταμίευση της 6ης δόσης συνδέθηκε με την ψήφιση του επίσης επώδυνου πολυνομοσχεδίου, αλλά τελικώς εξελίχθηκε σ’ ένα θρίλερ γεμάτο προσβολές και ωμούς εκβιασμούς, που παραβίασαν κάθε θεσμική και δημοκρατική τάξη.

Αν συνεχιστεί αυτή η κλιμάκωση, αδυνατούμε να φανταστούμε τι θα μας ζητηθεί την επόμενη φορά. Η υπόθεση θα ήταν για γέλια εάν δεν ήταν για κλάματα.


Κάλπες τον Μάρτιο και βλέπουμε


Το χρονοδιάγραμμα για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» των ομολόγων ξεπερνούν τον Φεβρουάριο

Από την Ελευθεροτυπία

Του Πάνου Σώκου

Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνονται όλο και πιο πολύ οι εκτιμήσεις ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, όπως είχαν συμφωνήσει αρχικώς τα κόμματα που συγκυβερνούν, αλλά θα μετατεθούν τουλάχιστον για τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συνάγεται και από την ενημέρωση που έκανε χθες στο υπουργικό συμβούλιο τόσο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και για το «κούρεμα» του χρέους.


Διακυβεύεται ο στόχος για τη μόχλευση του EFSF


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Alex Barker και Gerrit Wiesmann

Το σχέδιο για την ενίσχυση της επιρροής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης των 440 δισ. ευρώ θα μπορούσε τελικά να αποδώσει μόνο τα μισά από όσα ήλπιζαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της απότομης επιδείνωσης των συνθηκών στις αγορές τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με αρκετούς Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ευρωπαίοι ηγέτες διατυμπάνιζαν τον προηγούμενο μήνα ότι το σχέδιο για παροχή εγγυήσεων επί των πιθανών ζημιών στους επενδυτές που θα αγοράσουν ομόλογα ευρωζώνης είναι το μέσο για τη μόχλευση των 250 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στο ταμείο σε τετραπλάσια ή πενταπλάσια επίπεδα, ώστε η δύναμη του EFSF να ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ.

Έκτοτε, όμως, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει αυξηθεί δραματικά, γεγονός που ενδεχομένως να ασκήσει πιέσεις στο EFSF να βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας που προσφέρεται στους επενδυτές κι αυτό συνεπάγεται ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των ομολόγων που θα καλύπτονται από το ασφαλιστικό σχήμα.


Το εθνικό μας ξεβράκωμα


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Χθες, λίγη ώρα αφότου τα ΜΑΤ μπουζούριαζαν καμιά δεκαπενταριά ανθρώπους, κυρίως συνδικαλιστές της ΔΕΗ που είχαν καταλάβει το Κέντρο Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος της εταιρείας, η Κομισιόν – ένα από τα τρία μέρη της τρόικας! –, διά του Γερμανού επιτρόπου για θέματα Ενέργειας, ερχόταν κυριολεκτικά να ξεβρακώσει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και να αποφανθεί: Δεν έχει κανένα δικαίωμα να συνδέει φορολογικές υποχρεώσεις με το δικαίωμα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος!

Οι ελληνικές σημαίες του ΑΠΟΕΛ


Από το ιστολόγιο του Σάββα Παύλου

Τώρα που το ΑΠΟΕΛ προχωρεί άξιο και ωραίο στους ευρωπαϊκούς αγώνες, τώρα που όλα τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα προσπαθούν να το γνωρίσουν και να το παρουσιάσουν στους ακροατές - θεατές τους, ανάμεσα σε άλλα και για το άνθισμα της ελληνικής σημαίας στους χώρους των Αποελιστών, είναι καλό να ανασύρουμε ένα παλιό σημείωμα του ιστολογίου (γράφτηκε πριν από δύο χρόνια), όταν μεθοδευμένα, από δικούς μας και ξένους, προσπαθούσαν να επιβάλουν κυρώσεις στο ΑΠΟΕΛ για τις ελληνικές σημαίες, να επιβάλουν κυρώσεις γιατί ήταν (και είναι) περήφανο και ωραίο:


Η μεγάλη νίκη της Γερμανίας


Από Το Ποντίκι 24.11.2011

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επακριβώς (μπορούμε να φανταστούμε, βέβαια) την ακριβή διατύπωση του εκβιασμού τον οποίο αντιμετώπισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τους Γερμανούς. Αυτό, ωστόσο, που με βεβαιότητα γνωρίζουμε είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς υπέκυψε. Με την επιστολή που απέστειλε χθες στην τρόικα, ουσιαστικά συμφώνησε με την αλλαγή του ρόλου της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Από χθες, και με τη συμφωνία Σαμαρά, η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι περιορισμένης διάρκειας (μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου). Από χθες διευρύνεται και ο «ειδικός σκοπός» για τον οποίο σχηματίστηκε.


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η τρομοκρατία των Κουίσλινγκ δεν θα περάσει


Από την Κίνηση Πολιτών Άρδην

Τα σημερινά γεγονότα στο κτήριο της ΔΕΗ στη Μεσογείων, καθώς και η οπερέτα των διώξεων που ξεκίνησε η ασφάλεια εναντίον διαδηλωτών της μεγάλης λαϊκής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, είναι δείγματα μιας εκστρατείας κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού που έχει εξαπολύσει η κατοχική κυβέρνηση.

Στόχος είναι να κάμψουν την παλλαϊκή αντίθεση στη λαοκτόνα κυβερνητική πολιτική, η οποία γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα σε κάθε γειτονιά αυτής της χώρας. Καθημερινά, μέσα από τις πορείες, τις συγκεντρώσεις και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που ξεπηδούν σε κάθε γειτονιά, δυναμώνει ένα αυτόνομο κίνημα αντίστασης στην υποδούλωση και τον εξανδραποδισμό του ελληνικού λαού.


Πώς οι πολυεθνικές απαξιώνουν το νερό της βρύσης


Από το TVXS

Της Φραγκίσκας Μεγαλούδη

Τις τελευταίες δεκαετίες το νερό, από ένα φυσικό και ευρέως διαθέσιμο αγαθό, έχει μετατραπεί σε ένα εμπορεύσιμο και συχνά ιδιαίτερα ακριβό προϊόν. Σήμερα στον πλανήτη 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές καθαρού νερού και η υπερκατανάλωση του δυτικού κόσμου οξύνει το πρόβλημα ακόμα περισσότερο.

Η κρίση του νερού κι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι και ένας από τους λόγους που οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στο εμφιαλωμένο νερό, οι πωλήσεις του οποίου έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία.

Υπολογίζεται πως 200 δισεκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού το χρόνο πωλούνται παγκοσμίως ενώ μόνο στις ΗΠΑ οι πωλήσει αυτές φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια μπουκάλια ετησίως.


Ρουμπινί: Έρχονται μεγαλύτερες κοινωνικές ταραχές


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Νουριέλ Ρουμπινί

Οποιοδήποτε οικονομικό μοντέλο δεν επιλύει αποτελεσματικά το θέμα της ανισότητας κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει κρίση νομιμότητας, όπως δείχνουν και οι διαδηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε όλον τον κόσμο, υποστηρίζει ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Χαρακτηριστικά αναφέρει:


Η κρίση έχει ακόμη πολύ δρόμο...


Ράιχενμπαχ: Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στον πάτο

Από την Deutsche Welle

H κρίση στην Ελλάδα θα οξυνθεί περαιτέρω, εκτιμά ο επικεφαλής της taskforce της Ε.Ε. Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξή του προς τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα το 2012 δεν προβλέπουν ανάπτυξη ακόμα» αναφέρει ο Χορστ Ράιχενμπαχ στο φύλλο της Die Welt που κυκλοφορεί σήμερα.