Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Το G 20 ζητά από το ΔΝΤ νέους μηχανισμούς για χώρες όπως η Ιταλία


Η Ιταλία αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας στην προσπάθειά της να αναχρηματοδοτήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της

Από την Καθημερινή

Οι ηγέτες των κρατών της Ομάδας των Είκοσι (G20) πρόκειται να καλέσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να δημιουργήσει και να θέσει σε ετοιμότητα νέους μηχανισμούς δανεισμού που θα μπορούσαν να συνδράμουν χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία, σύμφωνα με ένα σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής της που κυκλοφόρησε σήμερα.

«Υποστηρίζουμε το ΔΝΤ στην προώθηση της νέας Ροής Προληπτικών Πιστώσεων και Ρευστότητας (PLL) και καλεί το ΔΝΤ να την οριστικοποιήσει το ταχύτερο», αναφέρει το κείμενο, το οποίο είδε δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου.


Οι πιστώσεις θα καθίστανται διαθέσιμες «κατά περίπτωση» σε «χώρες με ισχυρές πολιτικές και ισχυρά θεμελιώδη (δημοσιονομικά δεδομένα) που αντιμετωπίζουν εξωγενή – ανάμεσά τους και συστημικά – σοκ» σημειώνεται στο σχέδιο της διακήρυξης της G20.


Η Ιταλία αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας στην προσπάθειά της να αναχρηματοδοτήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της, καθώς οι χρηματαγορές απαιτούν όλο και υψηλότερα επιτόκια για τα ομόλογά της.


Έκκληση προς Κίνα, Γερμανία για αύξηση εσωτερικής ζήτησης

Η Κίνα, η Γερμανία και άλλες οικονομίες προσανατολισμένες στις εξαγωγές θα πρέπει να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης στην περίπτωση που καταγραφεί μια επιδείνωση της προοπτικής της διεθνούς οικονομίας, αναφέρει σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής της G20 που ολοκληρώνεται στις Κάννες αύριο Πέμπτη (νότια Γαλλία).

Η Γερμανία και η Κίνα, από κοινού με την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία, αναφέρονται ως κράτη «με συγκριτικά ισχυρά δημόσια οικονομικά», κάτι που επιτρέπει στις κυβερνήσεις τους να μπορούν να υιοθετούν οικονομικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Στο κείμενο του σχεδίου απόφασης, που είδε δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου προτείνεται «να επιτραπεί να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα αυτόματης δημοσιονομικής σταθεροποίησης», δηλαδή να μην αφεθεί η κατάσταση να εξελιχθεί με τον ως σήμερα ακολουθούμενο μοντέλο. Αυτό σηματοδοτεί το να αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες, όταν το εγχώριο ΑΕΠ σημειώνει επιβράδυνση.

«Εφόσον επιδεινωθούν οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, συμφωνείται από τους Είκοσι οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν στο εσωτερικό μέτρα της επιλογής τους για τη τόνωση της ζήτησης, με διατήρηση πάντως σε ισχύ των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων», καταλήγει το σχετικό απόσπασμα του σχεδίου απόφασης της G20.

* Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου