Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα


Από τη Ναυτεμπορική

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την πρόταση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα και την αρνητική αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών είναι το κεντρικό θέμα σε πολλά διεθνή ΜΜΕ.

«Η ευρωζώνη αναλογίζεται το μέλλον χωρίς την Ελλάδα» είναι ο τίτλος τηλεγραφήματος του Reuters. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονταν την Πέμπτη για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη προκειμένου να διασωθεί το ενιαίο νόμισμα» αναφέρει.


«Έκτακτη συνεδρίαση θα έχει το υπουργικό συμβούλιο στην Ελλάδα μετά τη δημόσια τοποθέτηση υπουργών κατά της διενέργεια δημοψηφίσματος. Της «εξέγερσης» ηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι το δημοψήφισμα δεν πρέπει να είναι για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη» αναφέρει στο κύριο θέμα της η ιστοσελίδα του BBC.


«Η Ε.Ε. αναστέλλει τη βοήθεια ύψους 8 δισ.ευρώ στην Ελλάδα» τιτλοφορείται το κεντρικό θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέστειλαν την αποδέσμευση της καθυστερημένης δόσης των 8 δισ. ευρώ και απαίτησαν από την Ελλάδα να πάρει μια ξεκάθαρη απόφαση σχετικά με το αν επιθυμεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη σε μία δραματική συνάντηση με αντικείμενο την κρίση χρέους το βράδυ της Τετάρτης».

«Η Ελλάδα στο χείλος» είναι ο τίτλος κύριου άρθρου των New York Times. «Είναι αργά αλλά, ελπίζουμε, όχι πολύ αργά για να αποφευχθεί μια πλήρης κατάρρευση. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδα με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη και όχι τη λιτότητα... Αν θέλουν να τους δώσει πίσω τα χρήματά τους η Ελλάδα, θα πρέπει να επιτρέψουν στην Αθήνα να αναπτυχθεί και να εισπράξει.

Η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και άλλοι σπεύδουν να κατηγορήσουν τους Έλληνες για το ναυάγιο της συμφωνίας της συνόδου. Πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους για την κρίση και επιτέλους να την επιλύσουν» καταλήγει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.

«Ο ατσαλένιος σοσιαλιστής που προχωρά ήρεμος μέσα στην καταιγίδα» είναι ο χαρακτηρισμός της Guardian για το Γιώργο Παπανδρέου. Σε ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι θα ήταν δικαιολογημένο να φανταστεί κανείς ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μετάνιωσε για την πρότασή του για διενέργεια δημοψηφίσματος.

«Τίποτα, λένε συνεργάτες του, δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την πραγματικότητα. Καθώς ο 59χρονος ετοιμαζόταν για έκτακτες συνομιλίες, το βράδυ της Τετάρτης... δεν υπήρχαν τύψεις» επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal. «Οι ηγέτες της Ευρώπης, ξεκαθαρίζοντας ότι έχουν φτάσει στα όρια της υπομονής τους με την Ελλάδα, απαίτησαν να ξεκαθαρίσει η χώρα αν επιθυμεί να παραμείνει στη νομισματική ένωση ή να διακινδυνεύσει να εισέλθει μόνη της σε μία δραματική ύφεση» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Πάρτε πίσω το ευρώ από τους Έλληνες» είναι ο τίτλος του γερμανικού ταμπλόιντ Bild. «Φτάνει πια! Εγγυόμαστε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσουμε τους Έλληνες από την πτώχευση και τώρα θέλουν πρώτα να αποφασίσουν αν θα κάνουν οικονομίες» αναφωνεί η Bild.

«Κυρία Μέρκελ, και εμείς θέλουμε δημοψήφισμα!» προσθέτει. «Θέλουμε επίσης να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Έλληνες με δισεκατομμύρια» ευρώ.

«Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε – όπως άλλωστε ζητά ένα μεγάλο μέρος των πολιτών – να σχηματίσει με την αξιωματική αντιπολίτευση μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα προετοίμαζε νέες εκλογές. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την παραίτηση του πρωθυπουργού» παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung.

«Ο Παπανδρέου δεν είναι διατεθειμένος για κάτι τέτοιο, καθώς, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του, θα ήταν ανεύθυνο να διεξαχθούν εκλογές εν μέσω κρίσης. Ο λόγος που επικαλέστηκε είναι ότι οι εκλογές θα προκαλούσαν μεγάλη αβεβαιότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όμως, ενόψει της εκνευριστικής αγωνίας που αναμένει την χώρα και την Ευρώπη, τα επιχειρήματα του Παπανδρέου ακούγονται σαν ένα κακόγουστο αστείο» καταλήγει η εφημερίδα.

«Όσο πιο νωρίς αποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση τόσο πιο καλά για την Ευρώπη και τους Έλληνες» γράφει η αυστριακή Der Standard.

«Με την μοναχική του απόφαση να παραπέμψει σε δημοψήφισμα την πολιτική λιτότητας και τη διεθνή δανειακή βοήθεια, ο Γιώργος Παπανδρέου αποκαλύφθηκε ως ένας ανεύθυνος τζογαδόρος... Ο Παπανδρέου δεν είναι ο ίδιος πεπεισμένος για την πολιτική λιτότητας. Με τη βέβαιη ήττα του στο επικείμενο δημοψήφισμα επιδιώκει ένα όμορφο τέλος» σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου