Από τον ANT1 online
Σε «στενή» πολιορκία το «στενό» δημόσιο. Μάχες στις παρυφές του για τη μείωση των δαπανών, με στρατιές «εφέδρων» και... παράπλευρες απώλειες. Η εργασιακή εφεδρεία διευρύνεται πέρα από τους οργανισμούς που συγχωνεύονται ή καταργούνται και αγγίζει πλέον περισσότερους από 133.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου, μεταξύ των οποίων και πάνω από 50.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας δεν περιορίζεται μόνο στους φορείς που κλείνουν οι συγχωνεύονται αλλά γενικότερα στη γενική κυβέρνηση, καθώς και στις παρυφές της κεντρικής.
Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει εγκυκλίους για καταμέτρηση υπαλλήλων και αναγκών. Οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι, η δεξαμενή εργασιακής εφεδρείας, όπως τη χαρακτήρισε ο Ευ. Βενιζέλος, θα καταταγούν στη λίστα εφεδρείας και θα λαμβάνουν το 60% του μισθού τους για έναν χρόνο. Το 10% θα μπορεί να μεταταγεί σε μόνιμες θέσεις του δημοσίου και 30% σε θέσεις συμβασιούχων ή μερικής απασχόλησης.
Όσοι όμως δεν απορροφηθούν, μετά την παρέλευση των 12 μηνών, δεν θα πληρώνονται, δεν θα αποζημιώνονται. Μπορούν να μείνουν εσαεί στη λίστα, περιμένοντας μετάταξη, χωρίς όμως ούτε ένα ευρώ.
Στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου εργάζονται 53.833 υπάλληλοι, στους ΟΤΑ, τα νομικά τους πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις 27.000, στις ΔΕΚΟ 30.000, στις τράπεζες όπου συμμετέχει το δημόσιο 12.568, ενώ στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου 10.000 κατ'εκτίμηση.
Μαζικές απολύσεις βλέπει η ΑΔΕΔΥ, που αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Όλα σχεδιάζονται με μοναδικό γνώμονα τη μείωση του λειτουργικού κόστους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δραματικές επιπτώσεις αυτών των επιλογών για τους εργαζόμενους αλλά και ευρύτερα για το κοινωνικό σύνολο».
Ο αριθμός όσων μείνουν σε εργασιακή εφεδρεία χωρίς αποζημίωση και χωρίς εργασία θα εξαρτηθεί άμεσα από τους ρυθμούς συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών, αλλά και από την αναλογία αποχωρήσεων - προσλήψεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου