Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η Άγκυρα απελαύνει τον πρεσβευτή του Ισραήλ


Αναστέλλεται και η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με το Ισραήλ

Από Το Βήμα

Η Τουρκία αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα εξαιτίας της άρνησης του Ισραήλ να απολογηθεί για την επίθεση στον διεθνή στολίσκο με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ Τούρκους πολίτες και σε έναν Αμερικανό τουρκικής καταγωγής. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλεται η στρατιωτική συνεργασία της Άγκυρας με το Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία περιορίζει τη διπλωματική παρουσία της στο Ισραήλ.


«Στο στάδιο αυτό, λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα: οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ περιορίζονται στο επίπεδο του δεύτερου γραμματέα (της πρεσβείας). Όλοι οι αξιωματούχοι με βαθμό ανώτερο από αυτό του δεύτερου γραμματέα, όπως ο πρεσβευτής, θα επιστρέψουν στη χώρα τους πριν από την Τετάρτη» δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.


Στην έκθεση του ΟΗΕ για την επιδρομή, η οποία δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως ο ισραηλινός ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι νόμιμος, όμως το Ισραήλ χρησιμοποίησε υπέρμετρη βία.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε πως ορισμένα από τα ευρήματα της έκθεσης είναι απαράδεκτα. Η Τουρκία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ αμέσως μετά την επιδρομή κατά του στολίσκου αρωγής πέρυσι και ο κ. Νταβούτογλουείχε δηλώσει πως η διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας θα περιοριστεί περαιτέρω σε επίπεδο δεύτερου γραμματέα, ενώ θα ανασταλεί επίσης η ισχύς των στρατιωτικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με το Ισραήλ.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι θα θέσει σε εφαρμογή ένα «σχέδιο Β» με κυρώσεις κατά του Ισραήλ, αν η χώρα αυτή επιμείνει να μην ζητάει συγγνώμη, όπως αξιώνει η Άγκυρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου