Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Πιαστήκανε κορόιδα...


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η κυρία Στέλλα Σάββα - Μπαλφούσια και οι συνεργάτες της είναι μάλλον... αφελείς. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι έδωσαν, παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, στους βουλευτές το σημείωμα για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο αποκαλύπτει τα αποτελέσματα του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου και αποδομεί πλήρως τη λογική τους. Πραγματικά αφελείς, ιδιαίτερα αν περίμεναν να τους πουν... μπράβο!


Δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη κυρία πίστευε στα σοβαρά τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του, που λένε ότι οι εργαζόμενοι στο (ή για το) Δημόσιο πρέπει να είναι παραγωγικοί και να κάνουν τη δουλειά για την οποία πληρώνονται.


Προφανώς, ως Κυπρίας, επειδή δεν έχει καταλάβει σε ποια χώρα ζει, της διαφεύγει μια λεπτομέρεια: δεν αρκεί να δουλεύει. Πρέπει αυτό που παράγει να βολεύει τις επιδιώξεις και τους πολιτικούς σχεδιασμούς αυτών που τη διόρισαν. Άλλωστε, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και των ακόμη φαιδρότερων κυβερνώντων, η σχέση της εκάστοτε εξουσίας με την πραγματικότητα είναι αυτή του διαβόλου με το λιβάνι.

Η – μέχρι χθες, διότι εν τέλει παραιτήθηκε – επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κατηγορήθηκε για διάφορα:

1. Το ένα ωραίο το είπε ο Βενιζέλος: Ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν διαθέτει ακόμη τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα υπεύθυνων διεθνών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και όλων των υπεύθυνων εθνικών ανεξάρτητων αρχών όπως η Τράπεζα της Ελλάδος.

Και γιατί, καλέ μου κύριε, είχατε αναθέσει ένα τέτοιο έργο σε μια επιτροπή χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα; Και καλά. Τη διόρισε ο πρόεδρος της Βουλής και είχε ήδη υπηρετήσει τον προκάτοχό σας διαχειριζόμενη δημοσιονομικά μεγέθη. Εσείς, που αμφισβητείτε την εγκυρότητά της, γιατί δεν την αντικαταστήσατε εγκαίρως; Πόσο μάλλον αφού είχε ήδη δώσει δείγμα γραφής αναφέροντας ομοειδή συμπεράσματα με την αμέσως προηγούμενη έκθεση του Γραφείου;

2. Το άλλο ωραίο το είπε ο Ρέππας: Ότι η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής «δεν μπορεί να αποδώσει ακριβή αποτύπωση» επειδή αγνοεί τη μείωση των επιτοκίων και το «κούρεμα» του χρέους που προβλέπονται από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Ποιες αποφάσεις, ευγενικέ μας κύριε; Αυτή για το rollover των ομολόγων, η οποία κινδυνεύει να μείνει από καύσιμα ελλείψει ενδιαφέροντος των κατόχων τους; Ή μήπως αυτή για τις εγγυήσεις έναντι του δανείου που κοντεύουν να τινάξουν την 21η Ιουλίου στον αέρα και να κάνουν φρενοκομείο την ευρωζώνη;

Εξ άλλου, αν θέλατε να είστε τόσο δα ειλικρινής, η έκθεση όχι μόνον έλαβε υπ' όψιν την περίφημη μείωση του επιτοκίου, αλλά σημείωσε ευκρινώς ότι η μεγάλη υστέρηση των εσόδων και η υπέρβαση των δαπανών «αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου».

Όχι μόνον, λοιπόν, τις έλαβε υπ' όψιν τις αποφάσεις, αλλά τις χαρακτήρισε και θετικές. Απλώς διαπίστωσε ότι αυτές αντισταθμίζονται από την αποτυχία της κυβέρνησής σας στα έσοδα και τις δαπάνες. Μην λέμε ό,τι θέλουμε λοιπόν...


3. Μια τρίτη μπαρούφα που άκουσα στα ραδιόφωνα – και δυστυχώς δεν συγκράτησα ποιος την πρωτοείπε – είναι ότι η έκθεση δεν έλαβε υπ' όψιν την... ανάπτυξη! Ότι, δηλαδή, δεν μπορεί να είναι συνεχώς η ύφεση στο 5% και άρα τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. Το ότι ήδη η ύφεση υπερβαίνει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά πολύ το... 5% προφανώς δεν εντυπωσίασε αυτούς που εξέφρασαν την εν λόγω εκτίμηση, η οποία, επιπλέον, είχε χαρακτήρα... ευχής.

Διότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα τάσεις της οικονομίας, η ύφεση προς εμβάθυνση πηγαίνει και όχι προς επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία έχει ήδη αποκλειστεί και για το 2012 όχι μόνο από τη... Wall Street Journal (ευθέως), αλλά και από τον ίδιο τον Βενιζέλο (εμμέσως μεν, αλλά σαφέστατα).

Μόνον που το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις με βάση το τι εύχεται ο κάθε φίτσουλας, αλλά με βάση δεδομένα. Κι αυτά τα καταραμένα δεδομένα είναι, δυστυχώς για τους φίτσουλες, αλλά και για όλους εμάς, απολύτως συγκεκριμένα και, κυρίως, επίσημα...


Ο κατάλογος της αποτυχίας

Ας πάμε όμως στα ουσιαστικά. Τι έλεγε αυτή η περίφημη έκθεση και γιατί προκάλεσε τέτοιον πανικό; Ας χρησιμοποιήσουμε την ευσύνοπτη κωδικοποίηση των 19 «καυτών σημείων» της, όπως τη βρήκαμε στην οικονομική ιστοσελίδα Euro2day:

Α. Κατ' αρχάς τα έσοδα έπεσαν έξω διότι καταγράφονται:

1. Σημαντική μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

2. Υιοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας, η οποία είναι ευνοϊκότερη για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.

3. Υιοθέτηση άλλων μέτρων (αυξημένο ΛΑΦΚΑ), που μειώνουν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος.

4. Μείωση της απασχόλησης.

5. Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση.

6. Ένταση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την αναποτελεσματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

7. Συμψηφισμοί υποχρεώσεων και απαιτήσεων μεταξύ του Δημοσίου και των φορολογουμένων.

8. Μείωση εισαγωγών, που οδηγεί σε μείωση δασμών κατά 44,4%.

9. Πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων, που έφερε κάμψη κατά 66,9% στα έσοδα του τέλους ταξινόμησης.

10. Πτώση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων και αλλαγή του τρόπου φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης, που οδήγησε σε μείωση των εσόδων αυτών κατά 17,3%.

11. Περιορισμός της χρήσης κινητών τηλεφώνων, που μείωσε τα έσοδα από το ειδικό τέλος κατά 21,9%.

12. Μεγάλη κάμψη στη ζήτηση ακινήτων, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις να είναι λιγότερα κατά 23,9%.

13. Είσπραξη όλων των τελών κυκλοφορίας του 2011 τον Δεκέμβριο του 2010.

14. Οι αρνητικές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών έφεραν πτώση στα έσοδα από τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 36,9%.

Β. Κατά δεύτερον η υπέρβαση των δαπανών κοντά στα 3 δισ. ευρώ εξηγείται από:

1. Τις αυξημένες επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Προβλεπόταν αύξησή τους κατά 6,2% και έχουν αυξηθεί κατά 33,2%.

2. Τις επιχορηγήσεις προς τον ΟΑΕΔ.

3. Την αύξηση κατά 39,1% των επιδοτήσεων προς τη γεωργία.

4. Τις επιχορηγήσεις προς τα νοσοκομεία ύψους 434 εκατ. ευρώ για εξόφληση παλαιότερων υποχρεώσεων και 535 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση τρεχουσών δαπανών.

5. Τη σημαντική αύξηση των επιστροφών φόρων (15,8%) λόγω της λογιστικής επιστροφής ΦΠΑ στον ΟΣΕ ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτων το Γραφείο Προϋπολογισμού συμπεραίνει:

«Με βάση ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για τις τάσεις των εσόδων και των δαπανών που έχουν διαμορφωθεί στο επτάμηνο, εκτιμάται ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμα και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο (και αφορούν στον κρατικό προϋπολογισμό) καθώς και κάποια μέτρα που λήφθηκαν αργότερα θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο έως το τέλος του έτους».


Γλείφτες θέλουν οι άνθρωποι

Τι μας δηλώνουν όλα αυτά; Ότι όλα τα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων και τα αλλεπάλληλα φοροεισπρακτικά δημιουργούν τον γνωστό φαύλο κύκλο: η μείωση των εισοδημάτων μειώνει την κατανάλωση και τα φορολογικά έσοδα, η μείωση των εσόδων αυξάνει κι άλλο τη φορολογία και μειώνει περαιτέρω τα έσοδα και παράλληλα αυξάνονται οι δαπάνες του κράτους για να επιδοτούνται οι άνεργοι της ύφεσης και της συνακόλουθης αύξησης της παραοικονομίας, της μείωσης των εσόδων των ταμείων κ.λπ.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δηλαδή περιγράφει το περίφημο «σπιράλ θανάτου» στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί η κοινωνία και η οικονομία. Αυτό ήταν που έπρεπε να αποκρυβεί.

Δεν μπορείτε, κυρία Μπαλφούσια και οι λοιποί συνεργάτες, να αποδεικνύετε ότι αυτοί που σας διόρισαν συστηματικά δολοφονούν χωρίς αντίκρισμα και την οικονομία και τον ελληνικό λαό και ότι, ακόμη κι αν εφαρμοστεί πλήρως το Μεσοπρόθεσμο, ούτε τα ελλείμματα θα μαζευτούν ούτε το χρέος θα «περιοριστεί» στο έτσι κι αλλιώς εξωφρενικό 172% του ΑΕΠ που προέβλεπε το ΔΝΤ.

Δεν σας διόρισαν γι' αυτό οι άνθρωποι. Για να λέτε αυτά που τους βολεύουν σας διόρισαν. Για να εξυπηρετήσετε τον επικοινωνιακό καλλωπισμό της πορείας προς την πτώχευση σας διόρισαν.

Τώρα πάρτε επ' ώμου τη ρετσινιά της ανεπάρκειας, της απειρίας και όλα τα υπόλοιπα που σας καταμαρτυρούν και πηγαίνετε στο καλό της Παναγίας.

Οι άνθρωποι λακέδες και γλείφτες θέλουν γύρω τους. Οι οποίοι να μην αναπαράγουν δημοσίως ούτε καν τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του κράτους και των ενδιαφερόμενων - πληττόμενων φορέων, ούτε καν αυτά που καθημερινά δημοσιεύουν αφειδώς οι εφημερίδες, ακόμη και οι πιο δικές τους. Μόνον με τέτοιους μπορούν να συνομιλήσουν. Μόνον τέτοιους μπορούν να ανεχθούν...


Δύο αστειάκια...

1. Το πρώτο «αστείο» της υπόθεσης είναι ότι, όπως διαβάζω στο Βήμα, όταν η κ. Μπαλφούσια επέλεξε τους συνεργάτες της, «βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ.κ. Μ. Ανδρουλάκης, Γ. Φλωρίδης, Κ. Γείτονας και Αν. Μακρυπίδης, είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο επιλογής και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι οι τρεις τεχνοκράτες επελέγησαν από την επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού και όχι από την επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω συμβουλευτικό όργανο πρέπει να είναι ανεξάρτητο και όχι "παράρτημα" του υπουργείου Οικονομικών.

"Θέλουμε ανθρώπους που να έχουν ανεξαρτησία σκέψης, επάρκεια και να μπορούμε να βασιστούμε πάνω τους, απέναντι στους ερασιτεχνισμούς των προϋπολογισμών", είχε τονίσει ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηριστικά».

Φανταστείτε δηλαδή να θεωρούνταν από την αρχή... ανεξάρτητοι, τι θα άκουγαν σήμερα!

2. Το δεύτερο «αστείο», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι η κ. Μπαλφούσια, η οποία κρίνεται σήμερα περίπου ανίκανη να εκτιμήσει δημοσιονομικά μεγέθη, το 2009 είχε διοριστεί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στην επιτροπή για τον έλεγχο των δημοσιονομικών του υπουργείου Οικονομικών.

Τώρα ο ίδιος άνθρωπος – ο... συνδημιουργός του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου – συμπαρίσταται στον Βενιζέλο λέγοντας: «Έχουμε ένα Γραφείο που μόλις συστάθηκε και κάνει μια έκθεση με ακραίους χαρακτηρισμούς που δεν μπορούν να υποστηριχθούν από κανέναν διεθνή οργανισμό».

Με άλλα λόγια ή ο ίδιος λέει μπαρούφες ή δεν ξέρει να διαλέγει συνεργάτες, και μάλιστα ως υπεύθυνος υπουργός σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους των τελευταίων αρκετών δεκαετιών. Ποια ακριβώς είναι η αλήθεια;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου