Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχονται Ευρωπαίος τσάρος και «διευθυντήριο»


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Σε ρυθμό αλλαγών των κανόνων «καλής λειτουργίας της ευρωζώνης», σε ακόμα πιο αυστηρές ποινές για τις δημοσιονομικά αμαρτωλές χώρες και σε ασφυκτικούς κανόνες μιας νέας οικονομικής διακυβέρνησης κινείται πλέον ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε.

Οι προτάσεις, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day, αναμένεται να ανοίξουν ένα παράθυρο ιδιότυπου παγώματος (όχι εξόδου) από τη συμμετοχή μιας χώρας στην ευρωζώνη και να δώσουν τη δυνατότητα άρσης της δημοσιονομικής κυριαρχίας της.

Χαρακτηριστικές του κλίματος των αναμενόμενων αποφάσεων είναι και οι επίσημες δηλώσεις - προτάσεις του πρωθυπουργού της Ολλανδίας και του υπουργού Οικονομίας περί εξόδου χώρας από το ευρώ αν δεν πειθαρχεί σε δημοσιονομικό επίπεδο.


Οι κ. Mark Rutte και Jan Kees de Jager προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Με επιστολή τους στους Financial Times εισηγούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στον διορισμό ενός επιτρόπου - «τσάρου», ο οποίος θα έχει την εξουσία να επιβάλλει φόρους και δημοσιονομικές περικοπές σε χώρες της ευρωζώνης και θα μπορεί εν τέλει να εισηγείται κατά πόσον ένα κράτος θα πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ.

Ο επίτροπος για τη δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να έχει τη δικαιοδοσία να επιβάλλει σταδιακά όλο και πιο σκληρές ποινές στις απείθαρχες χώρες, υποστηρίζουν οι δύο Ολλανδοί.

Σε αυτές θα περιλαμβάνεται η παρακράτηση κοινοτικών κονδυλίων. Εάν μια χώρα συνεχίζει να μην πειθαρχεί στις απαιτήσεις για συγκράτηση των δαπανών, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζουν, θα είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει τον προϋπολογισμό της για έγκριση στον επίτροπο, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να θέτει βέτο πριν καν πάει ο προϋπολογισμός στο εθνικό κοινοβούλιο.

Μακροπρόθεσμα η ευρωζώνη θα πρέπει να πιέσει χώρες να αφήσουν το ενιαίο νόμισμα αν δεν ακολουθούν τις απαιτήσεις του επιτρόπου, σημειώνει ο κ. Rutte. «Στο μέλλον η τελική ποινή θα είναι η αποβολή από το ευρώ».

«Στο παρελθόν, ορισμένες χώρες δεν ακολούθησαν τους δημοσιονομικούς κανόνες, υποστηρίζουν οι δύο άνδρες στο άρθρο τους, και οι υπόλοιπες δεν έκαναν τίποτα για να τις εμποδίσουν. Τώρα θα πρέπει να επιστρέψουμε στην αφετηρία. Οι κανόνες υπάρχουν και χρειάζεται όλοι να τους τηρούν. Χώρες που δεν το πράττουν θα πρέπει σταδιακά να χάνουν την ελευθερία τους σε δημοσιονομικό επίπεδο» υποστηρίζουν.


Κρίσιμη σύνοδος τον Οκτώβριο

Τα θέματα θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου και ουσιαστικά ανοίγουν τον δρόμο για τον μελλοντικό διαχωρισμό της ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες.

Θα υπάρχει μία μικρή ομάδα με υγιή δημοσιονομικά δεδομένα, η οποία ουσιαστικά θα έχει την πρωτοβουλία των αποφάσεων για το τι θα γίνει με όσες χώρες παραβαίνουν το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, και οι υπόλοιπες που θα χωρίζονται σε υποομάδες: σε αυτές που παρουσιάζουν πρόσκαιρο εκτροχιασμό και σε εκείνες που έχουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας, σε αυτές με μόνιμο διαρθρωτικό πρόβλημα κ.λπ.

Γι' αυτόν τον σκοπό η Κομισιόν ετοιμάζεται πυρετωδώς να παρουσιάσει τον λεγόμενο δείκτη ανταγωνιστικότητας που έχει εξαγγελθεί τον περασμένο Μάρτιο και θα είναι ο ρυθμιστής για το ποιες χώρες χρειάζονται μέτρα, τι είδους και για πόσο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε χθες ότι ετοιμάζεται να καταθέσει νέα δέσμη προτάσεων, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι ακριβώς θα είναι.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η δημοσιονομική και χρηματοοικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης πρέπει να πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τόνισε ότι, αν κάποιες χώρες δεν ήταν δημοσιονομικά απείθαρχες, δεν θα είχε προκληθεί η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη.


Παραμένει η σκληρή γραμμή για την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρομπάι προωθείται από τη Γαλλία (με την υποστήριξη της Γερμανίας) ως πρόεδρος της ευρωζώνης, μια θέση που τώρα δεν υπάρχει.

Οι ανακατατάξεις που έρχονται έχουν κινητοποιήσει όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες, με πρόφαση το ελληνικό ζήτημα, επιδιώκουν μερίδιο στην ανακατανομή δύναμης. Γι' αυτό και η κάθε χώρα ετοιμάζεται να καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μία μέρα μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλου η γραμμή των εταίρων παραμένει σκληρή.

Η Ολλανδία, διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού της, κ. Μαρκ Ρούτε, μίλησε ξεκάθαρα για την ανάγκη να υπάρχει παράθυρο για έξοδο ενός κράτους από το ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια τοποθέτηση από πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φινλανδός πρωθυπουργός κ. Ζ. Κατάινεν που χθες – σε μια πολύ σκληρή ομιλία – δήλωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να μη συμμετάσχει στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας εάν δεν λάβει τις εγγυήσεις που ζητάει. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η συνάντησή του με τον Γερμανό και τον Ολλανδό ομόλογό του δεν κατέληξε σε συμφωνία και η διαφωνία για τις εγγυήσεις παραμένει, ενώ άφησε αιχμές για τη Γερμανία σχετικά με την ανοχή της στην παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η Κομισιόν, πάντως, ετοιμάζει συμβιβαστική πρόταση σύμφωνα με την οποία οι χώρες που θα ζητήσουν επιπρόσθετες εγγυήσεις θα λαμβάνουν μικρότερο μερίδιο από τα κέρδη του EFSF.

Καμπανάκι, όμως, για την Ελλάδα ήρθε και από τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε ότι η έκτη δόση δεν θα δοθεί εάν δεν εφαρμοστούν κατά γράμμα οι δεσμεύσεις. Ήδη η Αθήνα πρέπει να περιμένει καθυστέρηση της εκταμίευσης, τον Οκτώβριο και από την πρόοδο που θα επιτευχθεί θα εξαρτηθεί το εάν θα τη λάβουμε ολόκληρη ή τη μισή, ώστε να καλυφθούν μόνο οι εξυπηρετήσεις των τόκων των παλαιών δανείων.


Επικοινωνία Βενιζέλου - Όλι Ρεν

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο κ. Όλι Ρεν, κατά την οποία τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα μέτρα που εξήγγειλε. Ο επίτροπος μετέφερε την κοινή θέση των εταίρων ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως. Πάντως, η επίσημη τοποθέτηση του κ. Ρεν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα όντως διακόπηκαν βαραίνει το κλίμα για την ελληνική πλευρά.

Η δήλωση, ωστόσο, που ξάφνιασε χθες τους αναλυτές προήλθε από τον πρόεδρο του προσωρινού μηχανισμού EFSF, ο οποίος σπανίως τοποθετείται και αποφεύγει να αναμιγνύεται στις πολιτικές εξελίξεις της Ε.Ε.

Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης του ΔΝΤ και της Ε.Ε. δεν αποδίδει και η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές όπως είχε προβλεφθεί.

Παράλληλα διαχώρισε τη χώρα μας από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, λέγοντας ότι αυτές έχουν παρουσιάσει πρόοδο, και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να συμβιβαστούν με την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου.

Στον χορό του νέου σκηνικού που διαμορφώνεται μπήκε και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ, που δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψει τη βιωσιμότητα του νομίσματος, δήλωση που, όπως παρατήρησαν ξένοι αναλυτές, μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

Η κ. Μέρκελ φαίνεται πως βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει τις πάγιες γερμανικές θέσεις, που δεν είναι άλλες από την ευρωζώνη των δύο ταχυτήτων, ενώ ετοιμάζεται να βαφτίσει τους όρους της νέας οικονομικής διακυβέρνησης ως τον μόνο τρόπο για να διαφυλαχθεί το ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην τοποθετηθεί στις πιο πάνω δηλώσεις, που ελπίζει ότι οφείλονται στα αργά αντανακλαστικά της Ε.Ε. και θεωρεί πως από σήμερα θα υπάρξουν θετικές τοποθετήσεις για τις εξαγγελίες. Το θέμα είναι ότι το παιχνίδι έχει ανοίξει και δεν αφορά πλέον μόνο τους όρους του νέου δανείου και την επόμενη δόση, αλλά και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινείται η χώρα μας εφόσον επικυρωθούν οι παραπάνω προτάσεις.

Το ζήτημα είναι τώρα να υπάρξει πολιτική βούληση και να γίνει προετοιμασία για να διαφυλαχθούν τα ελληνικά συμφέροντα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου