Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας σκιάζουν τις αγορές


Από το Euro2day

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για την ελληνική κρίση χρέους στέλνουν στα «τάρταρα» τις ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται πλέον τα CDS όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών και κρατών, καθώς ο Γ. Παπανδρέου ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπό την ευθεία απειλή ελληνικής χρεοκοπίας!

Ειδικότερα ο γερμανικός δείκτης DAX «βούλιαξε» 4%, στέλνοντας και τον παγκόσμιο δείκτη MSCI σε ελεύθερη πτώση καθώς οι αγορές «τρομάζουν» τόσο από την αιφνίδια παραίτηση του J. Stark από την ΕΚΤ όσο και από τα δημοσιεύματα περί γερμανικού έκτακτου σχεδίου στήριξης των τραπεζών για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας σε περίπτωση μη τήρησης των υπεσχημένων.


Μάλιστα χρηματιστηριακά blogs έκαναν λόγο ακόμη και για ελληνική στάση πληρωμών μέσα στο επόμενο διήμερο αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε επίσημη διάψευση, με τον Ευ. Βενιζέλο να κάνει λόγο για οργανωμένη σπέκουλα που στρέφεται κατά του ευρώ και της ευρωζώνης.

Η φημολογία ξεκίνησε από ένα e-mail που έκανε το γύρο των αγορών κάνοντας λόγο για ελληνική στάση πληρωμώνW

«Ένας φίλος trader μόλις με πληροφόρησε το εξής: Υπάρχει φήμη στην αγορά για ελληνική χρεοκοπία εντός του σαββατοκύριακου – και το CDS της Ελλάδας ενισχύεται κατά 400 μονάδες βάσης ενώ η μετοχή της Soc Gen υποχωρεί 7% λόγω της έκθεσής της στην Ελλάδα».

Η αναταραχή έπληξε και το ευρωπαϊκό νόμισμα, που υποχωρεί έως 2,1% έναντι του γεν και κατά 1,7% έναντι του δολαρίου. Με απώλειες σχεδόν 4% στην εβδομάδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος, καταγράφει τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 12 μηνών.

Στις αγορές χρέους καταγράφεται εκτίναξη του δείκτη iTraxx SovX Western Europe Index, που καταγράφει το κόστος ασφάλισης κρατικών τίτλων στην Ευρώπη, κατά 13 μονάδες βάσης, στις 336. Την ίδια στιγμή, το κόστος ασφάλισης των τίτλων 25 ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών ενισχύεται κατά 18 μονάδες στις 282.

Όσο για το ελληνικό χρέος, το CDS καταγράφει άλμα 701 μονάδων βάσης, έως τις 3.727 μονάδες, αποτυπώνοντας πιθανότητα ελληνικής χρεοκοπίας στο 94%.!

Όσο για το spread του διετούς ομολόγου, ενισχύεται πλέον των διακοσίων μονάδων βάσης, με την απόδοση να κινείται σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στο 57,08%.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων, απολαμβάνοντας καθεστώς «ασφαλούς λιμένα», υποχωρούν σε επίπεδα - ρεκόρ. Η απόδοση του γερμανικού διετούς ομολόγου υποχωρεί στο 0,377% ενώ του 10ετούς στο 1,77%. Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς τίτλου υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, στο 1,89%.



Σχέδιο στήριξης γερμανικών τραπεζών σε ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας

Το «μαστίγιο» έβγαλε η Γερμανία εντείνοντας τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για επίτευξη των στόχων, με τελευταίο επεισόδιο το δημοσίευμα περί στήριξης των γερμανικών τραπεζών σε ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

Σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg γράφει ότι γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης στήριξης των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και χρεοκοπήσει.

Το πλάνο περιλαμβάνει μέτρα στήριξης προς τράπεζες και ασφαλιστικές, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πιθανό «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, εάν δεν δοθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τρία μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Η ύπαρξη ενός Plan B, αναφέρει το δημοσίευμα, υπογραμμίζει τις γερμανικές ανησυχίες ότι η αποτυχία της Ελλάδας να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος απειλεί τις ευρωπαϊκές προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανεύθυνο δημοσίευμα και είναι απορίας άξιο γιατί το Bloomberg το δημοσίευσε» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο Mega.

Επιπλέον σε διάψευση των σεναρίων για την ύπαρξη «σχεδίου Β» αναφορικά με την στήριξη του γερμανικού τραπεζικού συστήματος σε ενδεχόμενη στάση πληρωμών από την Ελλάδα, προχώρησε και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Johannes Blankenheim.

Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενώ οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να δηλώσουν σε όλους τους τόνους ότι η έκτη δόση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα δεν είναι δεδομένη, με αφορμή την ρήξη στις σχέσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού». Αν η κυβέρνηση δεν επιτύχει τους στόχους «θα πρέπει η Ελλάδα να βρει χρηματοδότηση χωρίς την βοήθεια της ευρωζώνης».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν με την απαιτούμενη ταχύτητα.

Την ίδια ώρα η γερμανική κοινή γνώμη συνεχίζει να αντιτίθεται στο σχέδιο διεύρυνσης του ρόλου και των κεφαλαίων του EFSF που άπτεται και της δεύτερης ελληνικής διάσωσης. Σχετική σημερινή δημοσκόπηση του ZDF σημειώνει ότι τρεις στους τέσσερις Γερμανούς τάσσεται κατά της ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών εγγυήσεων υπέρ των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Όλα αυτά, μετά την επίσημη δημοσιοποίηση απόψεων – όχι μόνο από την πλευρά της Γερμανίας – ότι οι απείθαρχες χώρες θα πρέπει να χάνουν την «δημοσιονομική κυριαρχία» τους ως πρώτο βήμα πριν από την έξοδό τους από την ζώνη του ευρώ.

Το τελευταίο, όμως, προς το παρόν δεν έχει νομικό τρόπο θεμελίωσης καθώς θα απαιτηθούν εκτεταμένες μετατροπές στις θεμελιώδεις συνθήκες, προκειμένου να υλοποιηθεί.



Βενιζέλος: Οργανωμένη σπέκουλα κατά του ευρώ τα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για διάφορα σχόλια και φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο περί δήθεν χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στο σαββατοκύριακο, δήλωσε τα εξής:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το οργανωμένο κύμα “φημών” για δήθεν χρεοκοπία της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα κακόγουστο παιχνίδι, για μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά.

Βασική επιλογή και προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου και βεβαίως η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους θεσμικούς της εταίρους. Αυτή είναι η σαφής θέση της ελληνικής κυβέρνησης, που δεν λαμβάνει υπόψη της κανένα στοιχείο πολιτικού κόστους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου