Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός ελέγχου το χρέος - έκθεση σοκ


Από το Euro2day

Βόμβα στους κόλπους των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και «σημαία» στα χέρια της αντιπολίτευσης συνεπάγεται η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, από την οποία προκύπτει ότι, ακόμη και αν εφαρμοστούν εγκαίρως όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, και πάλι ο προϋπολογισμός θα πέσει έξω.

Με απλά λόγια η έκθεση, που συντάχθηκε από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, αποδομεί τόσο τον προϋπολογισμό όσο και το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο, ενώ, κάνοντας ένα βήμα ακόμη πιο πέρα, επισημαίνει την ανεξέλεγκτη δυναμική του χρέους, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει σε μεγάλο βαθμό ακόμη και τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.


«Με βάση ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για τις τάσεις των εσόδων και των δαπανών που έχουν διαμορφωθεί στο επτάμηνο, εκτιμάται ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο (και αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό), καθώς και κάποια μέτρα που λήφθηκαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο έως το τέλος του έτους» αναφέρεται στην έκθεση.


Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η μεγάλη υστέρηση των εσόδων και η υπέρβαση των δαπανών (που δεν προέρχονται μόνο από την βαθύτερη ύφεση), έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα του αναμενόμενου πρωτογενή ελλείμματα, οδηγώντας σε αύξηση του χρέους περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν.

Οι εξελίξεις αυτές «αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου» αναφέρεται στην έκθεση.

Επιπροσθέτως οι συντάκτες της έκθεσης αμφισβητούν το στοιχείο της έκθεσης του ΔΝΤ που αναφέρει ότι «ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 172% του ΑΕΠ το 2012» λέγοντας ότι «μετά τις νέες εξελίξεις (σ.σ.: βαθύτερη ύφεση) θεωρείται απίθανο να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2012, ενισχύοντας έτσι τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Το συγκεκριμένο δελτίο αποτελεί ένα είδος «εσωτερικού κοινοβουλευτικού εγγράφου» και μοιράζεται στους βουλευτές - μέλη της επιτροπής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.


Έντονη η αντίδραση της Ν.Δ.

Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη δημοσιοποίηση του Μηνιαίου Δημοσιονομικού Δελτίου από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών, επιβεβαιώνει η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας από μήνα σε μήνα επιδεινώνεται.
Τι άλλο θέλει κανείς για να καταλάβει, ότι η ακολουθούμενη «συνταγή» πρέπει να αλλάξει αμέσως και δραστικά;

Πλέον οι μόνοι που φαίνεται να μην το αντιλαμβάνονται είναι οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτής της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής. Με δυσβάσταχτο κόστος για την ελληνική Κοινωνία και Οικονομία. Συγκεκριμένα το Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων αναφέρει:

1. Η ύφεση εφέτος θα είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη.

2. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διογκώνεται. Διαμορφώθηκε στο 6,9% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 5,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Εάν μάλιστα δεν είχαν περιορισθεί οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το έλλειμμα θα είχε διαμορφωθεί στο 7,6% του ΑΕΠ.
Δηλαδή πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερο από πέρυσι!!!

3. Το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνεται. Ανήλθε στο 2,4% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 1,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Πρέπει να επισημανθεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα του επταμήνου είναι μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν για όλο το έτος!!!

4. Τα έσοδα καταρρέουν και οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται.
Πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού, παρά τη διακοπή των πληρωμών τις 2 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του Ιουλίου!!!

5. Η Κυβέρνηση συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί στα 6,7 δισ. ευρώ. Η εξόφλησή τους, όταν γίνει, θα επιδράσει ανοδικά στις πρωτογενείς δαπάνες. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι το 80% των ανεξόφλητων υποχρεώσεων (5,3 δισ. ευρώ) δημιουργήθηκε το 2010, είναι δηλαδή αποκλειστικά έργο Κυβέρνησης ΠαΣΟΚ!!!

6. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει. Η Έκθεση σημειώνει ότι η μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-37,6% το πρώτο επτάμηνο του έτους) δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης και δεν θεωρείται "φιλική προς την ανάπτυξη". Έχει δε συμβάλει στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών.

7. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων ρυθμίσεων, περιορισμένη απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων και χαμηλή αποτελεσματικότητα των μηχανισμών συλλογής εσόδων.

8. Η δυναμική του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη. Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα και η βαθύτερη ύφεση έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου και αντισταθμίζει τα όποια οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Απομακρύνεται έτσι το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ το 2012».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου