Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Κίνα και Βραζιλία δεν πείσθηκαν να επενδύσουν στο EFSF



Από την Καθημερινή

Της Ζωρζέτ Ζολώτα

Εάν η Ευρωζώνη δεν επιχειρήσει εμπράκτως να διασώσει την υπόστασή της, τότε η Κίνα ή η Βραζιλία δεν μπορούν να παρέμβουν με γενναίες επενδύσεις σε ομόλογα των κρατών - μελών ή σε τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Αν και έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στην Αθήνα και τη Ρώμη για τη δημιουργία κλίματος πολιτικής σταθερότητας, οι επενδυτές των αγορών χρέους της Ευρωζώνης τηρούν στάση αναμονής.

Σαν να διαισθάνονται ότι ακόμη και οι αρμόδιοι του EFSF παραιτούνται από τις αρχικές προθέσεις τους: Προς το παρόν, φαίνεται ότι η ενίσχυση του EFSF με δυνατότητα μόχλευσης, δηλαδή δανεισμού από τις αγορές, έως και 1 τρισ. ευρώ δεν θα εφαρμοστεί, άμεσα τουλάχιστον. Όπως δήλωσε ανωνύμως πηγή του EFSF την Παρασκευή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το ευρωπαϊκό ταμείο εξετάζει αναδίπλωση της μόχλευσης από το ένα τρισ. ευρώ.


Είπε ότι η αναδίπλωση αυτή είναι μια πιο ρεαλιστική λύση εξαιτίας της πρόσφατης «καταδίωξης» της Ρώμης από τις αγορές. «Η πολιτική αναταραχή των τελευταίων δέκα ημερών μειώνει, κατά πάσα πιθανότητα, τη δυνατότητα μόχλευσης, από το πενταπλάσιο ή τετραπλάσιο των αρχικών κεφαλαίων στο τριπλάσιο ή τετραπλάσιο», δήλωσε η ίδια πηγή.

Την ίδια ημέρα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφραζε αμφιβολίες ως προς το αν ο EFSF και το ΔΝΤ διαθέτουν επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσουν την κρίση της Ευρωζώνης.

Στη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου οι ηγέτες του Eurogroup αποφάσισαν να αυξήσουν τη μόχλευση του EFSF στο ένα τρισ. ευρώ από διαθέσιμα κεφάλαια 250 δισ. ευρώ, σήμερα.

Τα 190 από 440 δισ. ευρώ έχουν ήδη δεσμευτεί σε προγράμματα χρηματοδότησης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Από τότε ήταν σαφές ότι η Ιταλία στοχοποιείται από τις αγορές, και αναλυτές υποστήριζαν ότι η μόχλευση του EFSF πρέπει να αγγίξει τα 3 τρισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Κίνα και Βραζιλία δεν πείσθηκαν από τους ηγέτες της Ευρωζώνης να επενδύσουν στο EFSF, είτε σε ομόλογα του ίδιου του ταμείου, είτε μέσω ειδικών επενδυτικών οχημάτων, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τους μέσω του ΔΝΤ. Αποστολή του EFSF είναι να εκδίδει ομόλογα με τις εγγυήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ έχει συζητηθεί ακόμη και ένας πιθανός ρόλος του στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, παραδέχτηκε ότι επικρατεί σύγχυση ως προς τις λειτουργίες του EFSF, γεγονός που υπονόμευσε την έκδοση ομολόγου 3 δισ. ευρώ τη Δευτέρα. Οι αποδόσεις του έφθασαν στο υψηλότερο μέχρι σήμερα επίπεδο, αντανακλώντας ένα περιβάλλον υψηλότερης αβεβαιότητας.

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπου συζητείται το μέλλον της Ευρωζώνης, η λογική λύση για την καταπολέμηση της κρίσης θα ήταν η επέκταση και όχι η αναδίπλωση της μόχλευσης του EFSF από το ένα τρισ. ευρώ. Μόνον το χρέος της Ιταλίας πλησιάζει πλέον τα 1,9 τρισ. ευρώ.

Οπότε τα 3 τρισ. ευρώ που συζητούν οικονομικοί αναλυτές δεν φαντάζουν πλέον αστρονομικό ποσό. Πόσω μάλλον εάν στη δίνη των αγορών παγιδευτούν και άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου