Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Λιτότητα α λα ελληνικά στην Ιταλία


«Οδικός χάρτης» για τη νέα κυβέρνηση που θα διαδεχθεί τον Μπερλουσκόνι τα μέτρα που ψήφισε σήμερα η Γερουσία

Από Το Βήμα

Πώληση δημόσιας περιουσίας, απελευθέρωση «κλειστών» επαγγελμάτων, ελαστικοποίηση της απασχόλησης με διευκόλυνση των απολύσεων, εφεδρεία για τους δημόσιους υπαλλήλους, σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και διοικητικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας περιλαμβάνει το πακέτο λιτότητας που ενέκριναν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα μέλη της Γερουσίας στη Ρώμη.


Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε έστω και σιωπηρά από τη συντριπτική πλειονότητα των κομμάτων καθώς μικρότερα κόμματα του κέντρου και της Αριστεράς επέλεξαν να απόσχουν από τη διαδικασία.

Τα μέτρα τα οποία αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως και από τους Ιταλούς βουλευτές αύριο Σάββατο, αποτελούν ταυτόχρονα κληροδότημα του απερχόμενου πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και «οδικό χάρτη» για τη νέα κυβέρνηση που θα τον διαδεχτεί υπό την ηγεσία του οικονομολόγου και πρώην επιτρόπου στην Κομισιόν Μάριο Μόντι. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

● Πώληση ακινήτων και αγροτεμαχίων που ανήκουν στο δημόσιο και κυρίως αξιοποίηση εκτάσεων και εγκαταστάσεων του στρατού. Ο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι το όφελος θα μπορούσε να ανέλθει στα 15 για τα επόμενα τρία χρόνια.

● Άρση των περιορισμών άσκησης επαγγέλματος ή και των προστατευτικών κανονισμών σε πλήθος επαγγελμάτων όπως δικηγόροι και μηχανικοί. Επίσης οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης εκχωρούν σε ιδιώτες τη συμμετοχή τους σε υπηρεσίες όπως η ύδρευση, η διαχείριση απορριμμάτων και οι μεταφορές.

● Το όριο συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες αυξάνεται στα 67 από τα 65 χρόνια με χρονικό ορίζοντα το 2026.

● Μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης μέσω της προώθησης προγραμμάτων μαθητείας, τηλεεργασίας και μερικής απασχόλησης κυρίως για νέους και γυναίκες.

● Υποχρεωτική μετάταξη του πλεονάζοντος προσωπικού στο δημόσιο τομέα ή ένταξη σε καθεστώς «εφεδρείας» με την καταβολή του 80% του προηγούμενου μισθού.

● Πάταξη της γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση. Επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια ο θεσμός της «μηδενικής γραφειοκρατίας» που επιτρέπει στην επιχείρηση να απευθύνεται σε έναν μόνο φορέα για τις υποθέσεις της. Απλοποιούνται οι διαδικασίες προσφυγής στη δικαιοσύνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου