Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ισλανδία: «Εκβιασμός» οι αξιώσεις για τη Icesave


Από το TVXS

Για εκβιασμό της χώρας του προκειμένου να συμφωνήσει να εγγυηθεί την αποπληρωμή των χρεών τράπεζας που πτώχευσε, κατηγορεί τις χώρες της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Ισλανδίας. Με τον τρόπο αυτό, ο Ισλανδός πρόεδρος δίνει συνέχεια στην διένεξη με τη Βρετανία και την Ολλανδία, σε πολίτες των οποίων οφείλονται δισεκατομμύρια.


Όταν ο τραπεζικός τομέας της Ισλανδίας κατέρρευσε στην διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, οι λογαριασμοί στην τράπεζα Landsbanki «πάγωσαν», περιλαμβανομένων καταθέσεων και επενδύσεων Βρετανών και Ολλανδών διαμέσου κεφαλαίων που προσφέρονταν online, μέσω της φίρμας Icesave.

Η Ισλανδία υποστήριξε ότι η περιουσία της πτωχευμένης τράπεζας θα αρκέσει για να αποπληρωθούν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία οφείλονται στους Βρετανούς και στους Ολλανδούς. Οι δύο χώρες, ωστόσο, απαιτούσαν από την κυβέρνηση στο Ρέικιαβικ να εγγυηθεί την αποπληρωμή. Σε δημοψήφισμα που διεξήχθη, νωρίτερα εντός της χρονιάς, οι Ισλανδοί απέρριψαν για δεύτερη φορά την παροχή εγγυήσεων.

«Οι άνθρωποι (της κυβέρνησης) υπέκυψαν στον εκβιασμό των Ευρωπαίων», δήλωσε ο πρόεδρος Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον στο δημόσιο ραδιόφωνο RUV. Πρόσθεσε ότι οι βρετανικές και ολλανδικές αξιώσεις η κυβέρνηση να εγγυηθεί το χρέος της τράπεζας είναι «παράλογες». «Αυτό που συμβαίνει τώρα αποδεικνύει ότι εάν το θέμα είχε τύχει ενός σωστού χειρισμού εδώ εξ αρχής, θα ήταν εντελώς αχρείαστο να μπει ο λαός της Ισλανδίας και η συνεργασία μας με την Ευρώπη σ’ αυτόν το ζουρλομανδύα» πρόσθεσε.

«Η Ε.Ε. πρέπει να ερευνήσει και να αντιμετωπίσει το πώς κατέστη δυνατόν χώρες - μέλη της να συμφώνησαν να υποστηρίξουν αυτή την παράλογη απαίτηση έναντι της Ισλανδίας» συνέχισε.

Βρετανία και Ολλανδία, με τη στήριξη άλλων κρατών - μελών της Ε.Ε., ώθησαν ταυτόχρονα το ΔΝΤ να πιέσει την Ισλανδία, σημείωσε ο Γκρίμσον, υπογραμμίζοντας πως ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν του εξομολογήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 ότι ήταν δυσαρεστημένος με τον τρόπο που το Ταμείο χρησιμοποιήθηκε σαν μια «γροθιά» σε βάρος της Ισλανδίας.

Από την πλευρά της τράπεζας, οι διαχειριστές της Landsbanki έχουν δηλώσει πως τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας επαρκούν για να αποζημιωθούν οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί και ότι οι πληρωμές μπορούν να αρχίσουν αργότερα εφέτος, αφού ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες εντός της Ισλανδίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου