Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Η αγοραία «ντροπή» του Πάγκαλου


 
Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου

Λιγότερο από 10 χρόνια από τότε που οι Σκοπιανοί και οι Αλβανοί πλακώθηκαν για λίγα μέτρα γης και μόλις λίγα χρόνια από τότε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από την Αλβανία καθώς του έθεσαν θέμα Τσαμουριάς.

14 χρόνια από την νύχτα των Ιμίων και 36 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος δηλώνει: «Νιώθω εθνική ντροπή να αγοράζουμε όπλα για φανταστικούς κινδύνους» και μας ξαφνιάζει όλους καθώς αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο αφελής, τόσα χρόνια, και εμείς να μην το πήραμε χαμπάρι.

Ίσως να μην είναι αφελής θα πει κάποιος. Ίσως απλά ο Θόδωρος Πάγκαλος προσαρμόζεται στο ισχύον μέτρο εξυπνάδας. Στο επικρατέστερο IQ αυτή την στιγμή. Ίσως…

Όμως η προσαρμοστικότητα και ευελιξία στην πολιτική κάνει τη σχέση μαζί της να ορίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς. Η προσαρμοστικότητα και ευελιξία στην πολιτική καθιστά τελικά έναν πολιτικό άντρα φευ επαγγελματία. (Ψιλά γράμματα βεβαίως για πάρα πολύ κόσμο).

Πριν δηλώσω για μια ακόμη φορά «απροσάρμοστος» και πάω για καφέ στην πλατεία, οφείλω να θυμίσω σε όλους το ρωμαϊκό: «Si vis pacem, para bellum». Μτφ: «Εάν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου