Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Η Νέα Δημοκρατία σήμερα




Ανάλυση, από τον Γιάννη Μαυρή, της έρευνας της Public Issue για τη Ν.Δ., την οποία δημοσίευσε χθες η Καθημερινή της Κυριακής

Σχεδόν ένα μήνα μετά τη διαγραφή της κ. Μπακογιάννη (6 Μαΐου) και σχεδόν ένα μήνα πριν από το 8ο τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ. (25-27 Ιουνίου), η έρευνα της Public Issue φέρνει στην επιφάνεια ορισμένες σημαντικές πλευρές της πολύπλευρης κρίσης της.

Η Ν.Δ. βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια γενικευμένη κοινωνική δυσπιστία απέναντί της. Επτά στους δέκα πολίτες, αλλά και 6 στους 10 ψηφοφόροι της δείχνουν πεπεισμένοι ότι ο συντηρητικός πόλος του δικομματικού συστήματος πορεύεται σε «λάθος κατεύθυνση», ενώ σχεδόν ο 1 στους 3 πολίτες (47%) πιστεύει ότι η επάνοδός της στην εξουσία θα αργήσει αρκετά.

Το ενδεχόμενο διάσπασής της θεωρείται πλειοψηφικά πιθανό, όχι μόνον στο σύνολο του εκλογικού σώματος (61%, 6 στους 10 ερωτηθέντες), αλλά ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος (54%, 5 στους 10 ψηφοφόρους της).

Το αρνητικό κλίμα που στιγματίζει την σημερινή εικόνα του, επιβεβαιώνεται και από το γεγονός, ότι μια «ενδεχομένη διάσπαση» της Ν.Δ. δεν θεωρείται, πλέον, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, ως αμιγώς αρνητική πολιτική εξέλιξη, αλλά αντιμετωπίζεται με αυξανόμενη αδιαφορία από το εκλογικό σώμα (43% των ερωτηθέντων την χαρακτηρίζει «ούτε θετική / ούτε αρνητική» και μόνον 36% «αρνητική»).

Διαγραφή και νέο κόμμα

Η απόφαση του Α. Σαμαρά να διαγράψει την Ν. Μπακογιάννη επικροτείται τόσο από το συνολικό εκλογικό σώμα (52% των ερωτηθέντων την αξιολογεί ως σωστή), όσο και από την πλειοψηφία των πρόσφατων ψηφοφόρων του κόμματος (61%).

Η εικόνα της Ν. Μπακογιάννη (όπως προκύπτει από τη δημοτικότητά της) έχει σχετικά αποδυναμωθεί, ενώ αντιθέτως η θέση του Α. Σαμαρά δείχνει να ενισχύεται. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται μεταξύ άλλων και στο ότι η Ν. Μπακογιάννη «χρεώνεται» – στα πλαίσια ενός «κομματικού πατριωτισμού» – κινήσεις αποδυνάμωσης. Για τον λόγο αυτόν και έχει παύσει να θεωρείται πλέον από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. ως το «καλύτερο στέλεχός» της, ενώ αντιθέτως τείνει να θεωρείται ως τέτοιο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το γεγονός ότι το 35% των Νεοδημοκρατών θεωρεί την απόφαση της διαγραφής εσφαλμένη επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι ο εσωκομματικός συσχετισμός, αλλά και το βαθύτατο ιδεολογικό και κοινωνικό «ρήγμα», που κατέγραψε η διαδικασία της Προεδρικής εκλογής, δεν έχει παύσει να υφίσταται.

Το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από την πρώην υπουργό Εξωτερικών τυγχάνει – τουλάχιστον αφετηριακά – περιορισμένης κοινωνικής υποστήριξης. Συγκεκριμένα, μόλις 23% των ερωτηθέντων και, αντιστοίχως, 20% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (2 στους 10) δείχνει να επικροτεί μια παρόμοια προοπτική, ενώ ο «πυρήνας» της δυνητικής εκλογικής του υποστήριξης, με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται σε 7%.

Απαξίωση της εικόνας Καραμανλή

Εντυπωσιακή είναι τέλος και η ολοκληρωτική απαξίωση της εικόνας του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, που προκύπτει από μια σειρά ευρημάτων:

Πρώτον, Το 55% των ερωτηθέντων (39% στη Ν.Δ.) τον υποδεικνύει (αυθόρμητα) ως τον κύριο υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, στο σύνολο των ερωτηθέντων, οι αρνητικές κρίσεις για το πρόσωπό του προσεγγίζουν το 76%, ενώ η δημοτικότητά του είναι ελλειμματική, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος (46%, έναντι 49% θετικών).

Τρίτον, το σημαντικότερο και πολιτικά οδυνηρότερο: 8 στους 10 πολίτες (79%) αλλά και 7 στους 10 ψηφοφόρους της Ν.Δ. (68%) πιστεύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει πλέον μέλλον στην πολιτική ζωή της χώρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου