Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

«Γύπες» στην Αθήνα




Πιέσεις και απειλές στο οικονομικό επιτελείο, ενώ η δημοσιονομική διόρθωση παραμένει ζητούμενο και η αγορά μαραζώνει

Έτοιμοι για μπίζνες εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων, έμποροι όπλων και κτηματομεσίτες

Του Αντώνη Καρακούση

Από Το Βήμα της Κυριακής, 23.5.2010

Οι εικόνες από τους δρόμους της πρωτεύουσας είναι τελευταίως καταθλιπτικές. Τα πρόσωπα είναι σκυθρωπά, τα αυτοκίνητα λιγοστά, το κέντρο της Αθήνας μοιάζει νεκρό, σε τίποτε δεν θυμίζει την άναρχη μεν αλλά πολύβουη και μαζί ζωντανή μεγαλούπολη που όλοι ξέρουμε.

Από τη μία οι διαδηλώσεις και ο φόβος των επεισοδίων και από την άλλη η αγοραστική άπνοια συνθέτουν πια σκηνικό απονευρωμένης πόλης. «Είναι σαν να έχει πέσει ένα πέπλο απελπισίας και απαισιοδοξίας πάνω από την Αθήνα» σχολίαζε κεντρικός υπουργός, από εκείνους που αγωνιούν πραγματικά για την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Οφείλουμε να αντιδράσουμε και να δημιουργήσουμε γρήγορα αισιόδοξα νέα, ικανά να αλλάξουν το κλίμα και την ατμόσφαιρα στη χώρα» προσέθετε με ένταση ο ίδιος.

Αντιστοίχως καταθλιπτικές όμως είναι και οι εικόνες από τα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία των Αθηνών. Τα γεμάτα τραπέζια στα εστιατόρια του Ηilton και της «Μεγάλης Βρετανίας» είναι λιγοστά και όσα γεμίζουν φιλοξενούν περίεργες παρέες.

Εκπρόσωποι επενδυτικών οίκων συνομιλούν με δικούς μας ειδικευμένους δικηγόρους σε θέματα αγορών και ομολόγων, έμποροι όπλων τρώνε με αποστράτους της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατεύματος σε μια προσπάθεια να βρουν επαφή και διασύνδεση για την πανάκριβη και αμαρτωλή πραμάτεια τους και ατζέντηδες παντός καιρού που ψάχνουν συνεταίρους για την εξαγορά ελεύθερης ελληνικής γης, άλλοτε για ξενοδοχεία πολυτελείας και άλλοτε για ανεμογεννήτριες ή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τόξων.

«Είναι σαν να έχουν πλακώσει γύπες από παντού» μονολογούσε τις προάλλες ένας έμπειρος σερβιτόρος του Ηilton που έχουν δει πολλά τα μάτια του και τώρα νιώθει, όπως όλοι μας, το άδοξο τέλος της Μεταπολίτευσης, το οποίο απειλεί να παρασύρει τη χώρα ολόκληρη σε αργό θάνατο.

Καραδοκούν «λύκοι»

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ένιωθε στις Βρυξέλλες έντονη τη γερμανική πίεση και απειλή για μια «ελεγχόμενη πτώχευση», που ισοδυναμεί με την πρόβλεψη για ένα είδος εξόδου από την ευρωζώνη, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά και δεν επιτευχθεί η διόρθωση των δημοσίων οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρ' ότι δεν αρνείται την ανάγκη επιβολής πειθαρχίας στα δημόσια οικονομικά της χώρας μας και συνολικά της ευρωζώνης, αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες αναφορές σε καθεστώτα «ελεγχόμενης πτώχευσης» δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ενθαρρύνουν τους λύκους των αγορών στο κερδοσκοπικό τους παίγνιο, υποδεικνύοντας μάλιστα και τα υποψήφια θύματά τους.

Όπως και να έχει, η χώρα μας, παρ' ότι εξασφάλισε χρηματοδοτικούς πόρους, αντιμετωπίζει απειλή διαρκείας και είναι υποχρεωμένη πλέον να λειτουργεί σε συνθήκες πολέμου.

«Είναι ώρα να δράσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, να κάνουμε γρήγορα αυτά που πρέπει, να τελειώσουμε αθόρυβα, χωρίς πολλές συζητήσεις, με τα νοσηρά φαινόμενα της φοροκλοπής και της κακοδιοίκησης του κράτους, που δεν αντέχεται πια» σημειώνει με ένταση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εκ της θέσεώς του νιώθει με ιδιότυπο τρόπο τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική πίεση. «Δεν χρειάζεται πολλή συζήτηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής ή της διαφθοράς στα νοσοκομεία» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «αυτά δεν τα ανέχεται πια η κοινωνία, οι ίδιοι οι γιατροί δεν μπορούν να τα σηκώσουν, δεν υπάρχει αντίσταση και άρα μπορούμε να τελειώσουμε μια και καλή, να βάλουμε τάξη και κανόνες σ΄ αυτές τις προβληματικές ζώνες». Και επιμένει ότι «δεν χρειάζονται πια ανακοινώσεις, μόνο δουλειά».

Από άλλες αφετηρίες

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης εκφράζει αγωνία αντίστοιχη με αυτήν των συναδέλφων του. Νιώθοντας την πίεση από την Ευρώπη, τρέχει και δεν φθάνει στην προσπάθειά του να ταξινομήσει τις άπειρες υποχρεώσεις που πηγάζουν από το μνημόνιο, από τη συμφωνία διάσωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ταυτόχρονα προσπαθεί να προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις και μαζί να δημιουργεί συνεχώς καινούργια πεδία εξοικονομήσεων.

Τελευταία, μαζί με την προετοιμασία των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, προσπαθεί να περιορίσει ακόμη και τα τηλεφωνικά τέλη του κράτους κατά 100 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία ενός κέντρου ενδοεπικοινωνίας σε όλο το Δημόσιο, μέσω του προγράμματος «Σύζευξις». Δεν κρύβει πάντως ότι στο σημείο που έχουμε φθάσει δεν έχουμε περιθώρια αναστολών.

Τρέχουν οι ιδιωτικοποιήσεις

Την επόμενη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που θα περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τον ΟΤΕ, τη ΔΕΠΑ και τον ΟΠΑΠ έως την παράταση της εκμετάλλευσης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ταυτόχρονα αναμένονται δραστικές αποφάσεις για τον ΟΣΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διατηρηθεί ενεργή μόνο η σιδηροδρομική γραμμή Πατρών - Ευζώνων και ότι όλες οι υπόλοιπες θα διακόψουν τη λειτουργία τους. Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα τρέξουν το προσεχές διάστημα. Και δεν είναι τυχαίες οι πολλές επισκέψεις ξένων τελευταία στην Αθήνα.

Οι αποστολές Κινέζων αξιωματούχων, αλλά και το ενδιαφέρον των Αράβων, Λίβυων, Καταρινών, Λιβανέζων και άλλων συνδέονται ευθέως με τις επερχόμενες κυβερνητικές αποφάσεις. Αλλά και η προσπάθεια των Γερμανών να ξαναζεστάνουν τις επαφές τους στην Ελλάδα δεν είναι άσχετη με τα σχέδια για πλήρη εξαγορά του ΟΤΕ, επιμήκυνση της συμφωνίας για τον αερολιμένα των Αθηνών, επέκταση της επιρροής της τουριστικής ΤUΙ και τελευταίως την εξαγορά της ΕΑΒ, ως δέλεαρ προφανώς για μια μελλοντική προμήθεια των μαχητικών Εurofighter.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου