Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Σκάνδαλο JP Morgan πίσω από τη διεθνή θύελλα;


 
Από το banksnews

Μια ποινική έρευνα που φέρεται να έχει αρχίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, για ένα σκάνδαλο πολλών μεγατόνων, που σχετίζεται με πιθανή χειραγώγηση της προθεσμιακής αγοράς πολύτιμων μετάλλων από την JP Morgan ενδέχεται να συνδέεται με την τελευταία διεθνή θύελλα στις αγορές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές.

Οι είδηση που κυκλοφορούσε στα τραπεζικά γραφεία και στο διαδίκτυο εδώ και αρκετές ημέρες έφθασε πλέον και στον αμερικανικό Τύπο, καθώς η New York Post ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα ότι οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει παράλληλες έρευνες σε ποινικό και αστικό επίπεδο κατά της JP Morgan Chase για μεγάλη υπόθεση χειραγώγησης της τιμής του αργύρου στην προθεσμιακή αγορά πολύτιμων μετάλλων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρχές του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων διερευνούν την αστική πλευρά του σκανδάλου, ενώ η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης την ποινική έρευνα. Τόσο οι εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών όσο και της JP Morgan αρνήθηκαν να σχολιάσουν στην εφημερίδα της πληροφορίες για την έναρξη έρευνας.

Οι έρευνες έχουν μεγάλη έκταση, όπως αναφέρει η New York Post, και ελέγχονται εξονυχιστικά οι συναλλαγές της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας στο χρηματιστήριο London Bullion Market Association (LBMA), όπου γίνονται οι συναλλαγές επί πολύτιμων μετάλλων σε φυσική μορφή, αλλά και στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (New York Mercantile Exchange - Nymex), όπου γίνεται η διαπραγμάτευση προθεσμιακών συμβολαίων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των νομισματικών αρχών, η JP Morgan αύξησε τις θέσεις της στην προθεσμιακή αγορά συμβολαίων αργύρου κατά 6,76 δισ. δολ. (περίπου 220 εκατ. ουγγιές) κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η JP Morgan, που είχε απορροφήσει εν μέσω της κρίσης του 2008 την Bear Sterns, κληρονόμησε από την επενδυτική τράπεζα που είχε καταρρεύσει λίγους μήνες πριν από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers μεγάλες ανοικτές θέσεις στα συμβόλαια αργύρου και έκτοτε χρηματοδοτούσε την ανακύκλωση και επέκτασή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μόνιμο «φόβητρο» στην αγορά και να συμπιέζεται η τιμή του δεύτερου πιο πολύτιμου μετάλλου μετά το χρυσό.

Προς το παρόν, όπως αναφέρει η New York Post, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον της JP Morgan για τις πρακτικές αυτές, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι πολλοί παρατηρητές συνδέουν την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη μακρά συνάντηση που είχε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, με τον πρόεδρο Ομπάμα την περασμένη Δευτέρα.

Για τις πρακτικές της JP Morgan είχε καταθέσει στοιχεία πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, ο οποίος είχε μιλήσει στις αρχές για τεράστιο σκάνδαλο χειραγώγησης της αγοράς. Λίγες ημέρες μετά την κατάθεσή του και αφού είχε μιλήσει και δημόσια, ο μάρτυρας και η σύζυγός του σκοτώθηκαν σε ένα περίεργο τροχαίο δυστύχημα, που ερευνάται από τις αρχές στην Βρετανία.

Όμως, η εμπλοκή της JP Morgan σε αυτή τη σοβαρή έρευνα των αρχών, που έγινε γνωστή την περασμένη Τετάρτη, με δηλώσεις ενός αναλυτή σε τηλεοπτικό δίκτυο στις ΗΠΑ, συνδέεται από πολλούς και με τη συμπεριφορά της τράπεζας στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης στην Wall Street, όπου οι μαζικές πωλήσεις είχαν προκαλέσει κάθετη πτώση του Dow Jones κατά 1.000 μονάδες μέσα σε λίγες ώρες. Η τράπεζα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ήταν πρώτη σε εντολές πωλήσεων μετοχών στη συνεδρίαση αυτή.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η υπόθεση της χειραγώγησης της τιμής του αργύρου είναι η κορυφή του παγόβουνου σε ό,τι αφορά τις πρακτικές των μεγάλων τραπεζών στις αγορές των πολύτιμων μετάλλων: η χειραγώγηση, με στόχο τη συμπίεση της τιμής των πολύτιμων μετάλλων, με συνέπεια την άνοδο της τιμής του δολαρίου και των χρεογράφων του αμερικανικού Δημοσίου, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι μέρος ευρύτερου, διεθνούς σχεδίου.

Όσο η πρακτική των περισσότερων ανεπτυγμένων κρατών να δημιουργούν υπερβολικά χρέη και να προχωρούν σε ανεξέλεγκτη χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής κινδύνευε να προκαλέσει μαζική φυγή επενδυτικών κεφαλαίων στην ασφάλεια των πολύτιμων μετάλλων, αποσταθεροποιώντας το διεθνές σύστημα, φαίνεται ότι οι μεγάλες τράπεζες, με την ανοχή, αν όχι την υποστήριξη, ισχυρών κεντρικών τραπεζών, είχαν αναλάβει να πιέζουν τεχνητά τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων.

Μετά την αποκάλυψη της χειραγώγησης της τιμής του αργύρου από την JP Morgan δεν είναι ίσως τυχαίο ότι οι τιμές του χρυσού, του αργύρου και άλλων πολύτιμων μετάλλων έκαναν εντυπωσιακές ανοδικές κινήσεις, ενώ αντίθετα οι επενδυτές εγκατέλειπαν μαζικά τις μετοχές σε όλο τον κόσμο και τα ομόλογα των ασθενέστερων χωρών της Ευρωζώνης.

Πολλοί εκτιμούν ότι όσο περισσότερα γίνονται γνωστά για τις πρακτικές των μεγάλων τραπεζών στις αγορές πολύτιμων μετάλλων τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η προσπάθεια τεχνητής συμπίεσης των τιμών τους και τόσο περισσότερο θα αποσταθεροποιείται το διεθνές σύστημα, καθώς οι επενδυτές θα στρέφονται στα πολύτιμα μέταλλα εγκαταλείποντας νομίσματα, χρεόγραφα και μετοχές.

Πάντως, θα έχει πολύ ενδιαφέρον η κατάληξη της έρευνας, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα έχει τη βούληση να αποκαλύψει όλες τις διαστάσεις του σκανδάλου και, ενδεχομένως, να στείλει στη φυλακή ορισμένα ισχυρά στελέχη της JP Morgan. Πολύ περισσότερο, αν αποδειχθεί ότι όσα έκανε η τράπεζα είχαν τη σύμφωνη γνώμη, αν όχι την εντολή, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, όπως ψιθυρίζεται όλο και περισσότερο στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου