Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Απάτη τα περί μείωσης των εξοπλισμών...



Από Το Ποντίκι, 13.05.2010

Θα τεθεί ή δεν θα τεθεί θέμα μείωσης εξοπλισμών στη συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν; Έλα ντε! Απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θα έχουμε αύριο. Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι θα ασχοληθούν όμως κάποτε με τις αγορές εξοπλισμών από την Ελλάδα; Τα «κοράκια» του ΔΝΤ ούτε έξω από το Πεντάγωνο δεν πέρασαν!

Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι, τη στιγμή που υποτίθεται ότι έψαξαν και για τη παραμικρή χαραμάδα από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο χάνει χρήμα, δεν ασχολήθηκαν καν με τη «μαύρη τρύπα» των εξοπλισμών, που οδηγεί σε μια οικονομική άβυσσο. Τυχαίο είναι;


Όχι βέβαια. Αμερικανοί (ΔΝΤ) και Ευρωπαίοι «τοκογλύφοι» που μας δανείζουν δεν ενδιαφέρονται μόνο να πάρουν τα λεφτουδάκια τους πίσω, θέλουν να εξακολουθήσουν να πουλάνε αεροπλάνα, φρεγάτες, άρματα μάχης κι ό,τι άλλο παράγουν τα εργοστάσιά τους. Δεν είναι κορόιδα. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ακόμη και οι Ευρωπαίοι ελεγκτές, που πριν από καιρό, στις αρχές της κρίσης, είχαν πάει στο Πεντάγωνο δήθεν για έλεγχο, παρέμειναν εκεί... 40 λεπτά, άκουσαν τις διαβεβαιώσεις αξιωματικών ότι θα μειώσουμε δαπάνες, κλείνοντας στρατόπεδα – που ακόμη δεν έχουν κλείσει – και έφυγαν, χωρίς να ρωτήσουν οτιδήποτε είχε σχέση με τις εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας.

Πτωχή... δισεκατομμυριούχος

Πώς να ρωτήσουν και γιατί; Η «πτωχή πλην τίμια Ελλάς», μέσα στον οικονομικό κυκλώνα όπου βρίσκεται, βρήκε... το θάρρος να υψώσει το ανάστημά της και να παραγγείλει δύο ολοκαίνουργια υποβρύχια προς μόλις 1 δισ. ευρώ! Την ίδια στιγμή κανείς δεν έχει θέσει θέμα «παγώματος» έστω των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για την αγορά έξι φρεγατών από τη Γαλλία προς μόλις 6 δισ. ευρώ! Και βέβαια το θέμα επιλογής νέου μαχητικού αεροσκάφους παραμένει πάντα ανοιχτό.

Οι μόνοι που τη «πλήρωσαν», τουλάχιστον προσωρινά, είναι οι Ρώσοι, που βλέπουν ότι η πολυαναμενόμενη υπογραφή για την αγορά 450 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης μεταφέρεται στις ελληνικές καλένδες. Δύο δισ. έχει κοστολογηθεί αυτή η αγορά, αν και η Μόσχα επανέρχεται με εκπτώσεις.

Κι όμως για όλα αυτά το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πει λέξη. Κάτι αοριστίες περί μείωσης των ελληνικών αμυντικών δαπανών έχει ψελλίσει το αφεντικό του ΔΝΤ, ο Ντομινίκ Στρος Καν, και αυτά τα έχουμε διαβάσει στον τουρκικό Τύπο, που παίζει άλλο παιχνίδι, αυτό της πρότασης Ερντογάν για μείωση των εξοπλισμών. Πρόταση απόλυτης υποκρισίας, όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως πρώτα με τα ΔΝΤ και τους μηχανισμούς.

Κόβουν τα πάντα εκτός από τα όπλα!

Το ΔΝΤ έχει δυστυχώς επισκεφτεί κι άλλες φορές τη γειτονιά μας. Η γειτονική Τουρκία είναι συχνός πελάτης. Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και μέχρι το 2008 η Άγκυρα ήταν στη λίστα των χωρών που έλεγχε το ΔΝΤ. Κι όμως όλα αυτά τα χρόνια η στρατιωτική μηχανή της Τουρκίας συνέχιζε να «τρώει» με μανία δισεκατομμύρια για τις αγορές νέων πανάκριβων όπλων. Επειδή ως γνωστόν το ΔΝΤ ελέγχεται κυρίως από τους Αμερικανούς, όλες οι μεγάλες και πανάκριβες αγορές έγιναν από Ουάσιγκτον μεριά.

Για να μην νομίζετε ότι υπάρχει ίχνος υπερβολής σ’ όλα αυτά, ας μιλήσουν οι αριθμοί. Ο πίνακας που δημοσιεύουμε αποκαλύπτει τα ποσά που σπατάλησε η Τουρκία για εξοπλισμούς, με την οικονομία της υπό κατάρρευση και υπό την επιτήρηση - καθοδήγηση του ΔΝΤ. Έχουμε και λέμε:

1999: 9, 7 δισ. δολάρια.

● 2000: 10, 1δισ.

2001: 7, 2 δισ.

2002: 9, 2 δισ.

2003: 9, 3 δισ.

2004: 9, 4 δισ.

2005: 10, 30 δισ.

2006: 11, 56 δισ.

2007: 12, 00 δισ.

2008: 13, 32 δισ.

Η μοναδική χρονιά που παρατηρείται μείωση είναι το 2001, στο αποκορύφωμα της τουρκικής οικονομικής κρίσης. Μέχρι τότε η Τουρκία διέθετε ακόμη και ποσοστό 30% του ετήσιου προϋπολογισμού της για αμυντικές προμήθειες! Το ΔΝΤ δεν ασχολήθηκε και πολύ με τις τερατώδεις τουρκικές αγορές εξοπλισμών.

Με άλλοθι την αντιμετώπιση του «τρομοκρατικού» PKK, η Τουρκία έχει σπαταλήσει τα τελευταία 25 χρόνια κοντά στο 1 τρισ. δολάρια!!! Εννοείται ότι οι εξοπλισμοί της δεν έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του ανταρτοπολέμου των Κούρδων αλλά με την Ελλάδα. Κι εδώ φθάνουμε στην απόλυτη τουρκική υποκρισία, όπως αυτή εκδηλώνεται με την περίφημη πλέον πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών.

Εξοπλιστικός πυρετός

Πριν από 15 ημέρες η υποεπιτροπή Άμυνας της Βουλής ενέκρινε το ποσό των 160 εκατ.δολαρίων για αγορά ανταλλακτικών μαχητικών αεροσκαφών της Π.Α.

Στο ΓΕΑ, μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν που επιτέλους, έπειτα από περίπου τρία χρόνια αναμονής (!!!), οι πολιτικοί κατάλαβαν ότι τα αεροσκάφη χρειάζονται και ανταλλακτικά για να συνεχίσουν να πετάνε. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις και το βολικό παραμύθι όλων των κομμάτων ότι πρέπει να κόψουμε τους εξοπλισμούς χαϊδεύει τ΄ αυτιά των πολιτών, που σου λένε «πάλι καλά που έχουμε κάτι να κόψουμε, να εξοικονομήσουμε κάνα φράγκο».

Έλα όμως που δεν τους λένε ότι πλέον δεν έχουμε ούτε εξοπλισμούς να κόψουμε! Η τελευταία αγορά που έγινε επί Νουδούλας ήταν αυτή των Καραμανλή - Σπηλιωτόπουλου το 2005. Τότε πήραν 30 μαχητικά F-16. Την αγορά «ισοφάρισαν» αμέσως οι Τούρκοι, που πήραν ακριβώς τον ίδιο αριθμό αεροσκαφών. Από τότε η Ελλάδα συζητά μεν πολλά, αλλά δεν αγοράζει απολύτως τίποτα.

Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ο εξοπλιστικός πυρετός συνεχίζεται και οι αγορές της Άγκυρας από το 2007 έως το 2016 αναμένεται να κοστίσουν 68, 7 δισ. δολάρια! Τι αγοράζουν οι Τούρκοι; Οτιδήποτε πυροβολάει. Εκτός από τα 120 μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία είναι δεδομένα, οι σχεδιασμοί της Άγκυρας σε επίπεδο εξοπλισμών προκαλούν τουλάχιστον προβληματισμό στο Πεντάγωνο.

Η ναυπήγηση ενός τεράστιου ελικοπτεροφόρου πλοίου που θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς οκτώ ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης και ενός τάγματος πεζοναυτών είναι ένα από τα προγράμματα που προβληματίζουν – όσους ασχολούνται τέλος πάντων – την Αθήνα. Ναυπήγηση νέων φρεγατών, κορβετών, παραγγελία νέων υποβρυχίων και πολλά άλλα δείχνουν ότι η Άγκυρα και ο Ερντογάν έχουν πολλά να δώσουν σε μια διαπραγμάτευση για μείωση των εξοπλισμών, κάτι που δεν ισχύει για τον Γιώργο Παπανδρέου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου