Από το Euro2day
Σε τεντωμένο σχοινί και με την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα απλώσει, για άλλη μία φορά, προστατευτικό δίχτυ, βαδίζει η χώρα, μετά το ντόμινο αντιδράσεων που προκάλεσε στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και στις αγορές η πρόθεση διενέργειας δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση.
«Μέσα σε μερικές ώρες, η πολιτική αβεβαιότητα μετατράπηκε σε πολιτική κρίση και αυτή με τη σειρά της σε κρίση χρέους», δηλώνει στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης, σημειώνοντας ότι η χώρα φλερτάρει πια με τις αντοχές της Ευρώπης, αν δεν δρομολογηθούν σύντομα λύσεις οι οποίες να διασφαλίζουν την ολοκλήρωση και την κύρωση της νέας δανειακής σύμβασης.
Οι ελπίδες της αγοράς για ταχεία αποκλιμάκωση της κρίσης εστιάζουν σε δύο παράγοντες:
● Στην παρέμβαση της Μέρκελ και του Σαρκοζί που θα συναντηθούν σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης του G20 με τον κ. Παπανδρέου.
● Και σε ενδεχόμενη υπαναχώρηση του Παπανδρέου από τη γραμμή της διενέργειας δημοψηφίσματος.
Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί, παρουσία πιθανώς και αξιωματούχων της Κομισιόν, πρόκειται να τονίσουν στον Έλληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι είναι απόλυτη ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία για την αντιμετώπιση του χρέους το γρηγορότερο δυνατό και να ζητήσουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα.
Εγχώριοι τραπεζίτες θεωρούν πιθανόν ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα επιδιώξουν να εμφανιστούν ως εγγυήτριες της διαδικασίας διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με το IIF, για την οριστικοποίηση της μορφής του PSI plus, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας.
Οι ίδιοι αναμένουν ότι οι δύο ηγέτες θα τονίσουν πως οι διαπραγματεύσεις για το PSI plus βρίσκονται υπό την αιγίδα τους και επομένως το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας. Κάποιοι, μάλιστα, διατυπώνουν την προσδοκία ότι ενδέχεται, σε συνεννόηση με το IIF, να επισπευστούν και οι διαπραγματεύσεις.
Θολό παραμένει αν το Βερολίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν να πείσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπαναχωρήσει ως προς την απόφαση διενέργειας δημοψηφίσματος.
Είτε συμβεί αυτό είτε όχι, θεωρείται σίγουρο ότι θα τονίσουν στον κ. Παπανδρέου πως, αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε δεν θα βρεθεί στον αέρα μόνο η συμφωνία νέας βοήθειας και μείωσης του χρέους αλλά και η εκταμίευση της 6ης δόσης.
Αντίστοιχη δέσμευση θα ζητήσουν και από τον κ. Σαμαρά στην περίπτωση όπου προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.
Στο εσωτερικό μέτωπο, ασκείται ήδη ισχυρή πίεση από υπουργούς και βουλευτές στον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τη γραμμή της διενέργειας δημοψηφίσματος. Η ανεξαρτητοποίηση της κ. Μ. Αποστολάκη και οι προειδοποιήσεις των κ. Β. Παπανδρέου και Ε. Καϊλή ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση θέτουν τον πρωθυπουργό ενώπιον του κινδύνου απώλειας της δεδηλωμένης.
Ταυτόχρονα, υπουργοί όπως ο κ. Λοβέρδος εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίθεσή τους στον πρωθυπουργικό σχεδιασμό, ενώ ο κ. Βενιζέλος, αν και κλινήρης, φρόντισε να διευκρινίσει ότι δεν ήταν ενήμερος για την πρόθεση του πρωθυπουργού, την οποία πάντως υπερασπίστηκε στη Βουλή ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ο Γ. Παπανδρέου πάντως χθες κατάφερε να περάσει τις θέσεις του από το υπουργικό συμβούλιο.
Οι κίνδυνοι για την 6η δόση και για δημοσιονομικό εκτροχιασμό
Η πολιτική κρίση προκαλεί ρίγη ανησυχίας στην αγορά καθώς τόσο η λύση των πρόωρων εκλογών, έπειτα από ενδεχόμενη καταψήφιση της κυβέρνησης, όσο και η διενέργεια δημοψηφίσματος ενέχουν υψηλό ρίσκο.
Και αυτό επειδή η χώρα, όπως έχει παραδεχτεί πολλάκις η κυβέρνηση, θα πρέπει να εφαρμόσει εντός του επόμενου διαστήματος το πολυνομοσχέδιο και τις δεσμεύσεις της για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, να πιάσει τους στόχους του ελλείμματος για φέτος και την ίδια στιγμή να διαπραγματευτεί με το IIF για το PSI plus.
Θεωρείται δεδομένο ότι αν δεν συμβούν όλα αυτά δεν θα εκταμιευθεί ούτε το ευρωπαϊκό μέρος της 6ης δόσης. «Η τρόικα θα προτιμήσει να διατηρήσει την πίεση της εσωτερικής στάσης πληρωμών, απέναντι σε όλο το πολιτικό σύστημα, από το να διακινδυνεύσει ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου αργότερα», σημειώνει τραπεζικό στέλεχος.
Ζωηρές ανησυχίες διατυπώνονται και για ολικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό υπό το γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας. «Ποιος θα πάει να πληρώσει έκτακτη εισφορά ή ειδικό τέλος ακινήτων ή να ρυθμίσει ημιυπαίθριους όταν βλέπει ότι η κυβέρνηση πέφτει και η Ν.Δ., ως εν δυνάμει κυβέρνηση, εναντιώνεται στα παραπάνω μέτρα;», αναρωτιέται επιχειρηματίας.
Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζητούν τραπεζίτες - επιχειρηματίες
Ο ίδιος εκτιμά ότι, αν δεν επικρατήσει έστω και στο παρά πέντε η λογική και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν συμφωνήσουν σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ορίζοντα τη διασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης, με ταυτόχρονη εφαρμογή των αποφάσεων δημοσιονομικής εξυγίανσης και προώθησης των μεταρρυθμίσεων, η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο ολικού εκτροχιασμού.
Κάτι τέτοιο θα αδρανοποιήσει την αριθμητική και της πρόσφατης συμφωνίας για μείωση του ελληνικού χρέους, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά εξόδου από το ευρώ.
Επιχειρηματίες και τραπεζίτες κρίνουν σκόπιμο ο πρωθυπουργός να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει αφενός να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, «για να τιμήσουμε αυτά που έχουμε υπογράψει», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, και αφετέρου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο του ενός έτους.
Για μία ακόμη φορά, ο επιχειρηματικός κόσμος τάσσεται κατά της διενέργειας πρόωρων εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, θα οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία καθώς καμία πολιτική δύναμη δεν θα επιτύχει αυτοδυναμία.
Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, οι επιχειρηματίες καλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση, και συγκεκριμένα τον κ. Αντώνη Σαμαρά, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν τη στείρα αντιπολίτευση.
Οι ίδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του παραγωγικού ιστού της χώρας αλλά και του τραπεζικού συστήματος, το οποίο κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα αν τα ευρώ συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τη χώρα ή έστω τα γκισέ των τραπεζών.
Αν δεν επιτευχθεί έστω και η ελάχιστη εθνική συνεννόηση στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα, τότε, σύμφωνα με τραπεζίτες, η αμέσως καλύτερη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες, σε αντίθεση με την περιδίνηση ενός επικείμενου δημοψηφίσματος
Οι ίδιοι εκτιμούν πως, εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, το χρονικό διάστημα μέχρι την υλοποίησή τους θα είναι μικρό και το μήνυμα που θα δοθεί – μετά το σοκ και την οργισμένη αντίδραση που προκαλεί σήμερα – προς τους δανειστές μας είναι ότι θα υπάρξει αύριο, εφόσον και η κάλπη αναδείξει νικητή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου