Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ήταν η Ελλάδα, είναι η Ιταλία


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του James Mackintosh

Οι επενδυτές πάντα κινούνται με βάση τις φήμες, αλλά από τις εποχές της κατάρρευσης της Lehman είχαμε να δούμε τις αγορές να κινούνται τόσο άγρια με βάση μόνο το απλό κουτσομπολιό όσο την Πέμπτη.

Το ευρώ εκτινάχτηκε πάνω από 1% το πρωί, στο 1,384 δολ., μετά τη φήμη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα παραιτηθεί, ανακαλώντας το σχέδιο δημοψηφίσματος. Το ενιαίο νόμισμα μετά βούλιαξε πίσω στο 1,365, όταν διαψεύστηκε η ιστορία, με τη βοήθεια και της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Οι διακυμάνσεις συνεχίστηκαν, με το ευρώ να επιστρέφει στο 1,38 δολ., όταν φάνηκαν σχέδια για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, και πάλι χωρίς δημοψήφισμα.


Αν καταφέρουμε να σταθούμε σε λίγη απόσταση από το χάος, θα διακρίνουμε δύο πράγματα:

Πρώτον, οι επενδυτές δεν ανησυχούν για το αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά για το πότε. Ακόμη κι αν έχει φύγει η προοπτική δημοψηφίσματος από το προσκήνιο, τα επιτόκια στα διετή ελληνικά ομόλογα ανήλθαν πάνω από το 100% για πρώτη φορά. Οι επενδυτές δεν περιμένουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από αυτά τα ομόλογα.

Δεύτερον, παρά τις μεταβολές στις τιμές, οι επενδυτές στην πραγματικότητα δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από το ενδεχόμενο ελληνικού χρεοστασίου. Είναι γεγονός ότι η προοπτική δημοψηφίσματος προκάλεσε ορισμένες ιστορικά δραματικές αντιδράσεις στις μετοχές τραπεζών την Τρίτη.

Όμως, τα πραγματικά επίπεδα των χρηματιστηρίων και του ευρώ παραμένουν πάνω από τα χαμηλά του Αυγούστου, δείχνοντας ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορεί να ανησυχούν οι επενδυτές για την ελληνική πολιτική.

Άλλοι είναι οι λόγοι που προκαλούν ανησυχίες. Η πολιτική σκηνή στην προβληματική Ιταλία είναι τόσο σκοτεινή όσο στην Ελλάδα, αν και αυξάνονται οι ελπίδες ότι ο πρωθυπουργός κ. Silvio Berlusconi θα αποχωρήσει.

Η Ευρώπη ίσως ζήσει χειρότερα από την ήπια ύφεση που προέβλεψε ο νέος διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi. Οι ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ ίσως δεν επιβεβαιωθούν. Και παραμένει ορατή η πιθανότητα ανώμαλης προσγείωσης της κινεζικής οικονομίας. Με δυο λόγια, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερες μέρες όπως την Πέμπτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου