Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Θα μπουκάρει παντού η Οικονομική Αστυνομία


Από Το Ποντίκι 25.8.2011

Σε προηγούμενο σχετικό θέμα είδαμε πώς η αστυνομία, αργά αλλά συστηματικά, δημιουργεί ένα φυτώριο με τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά υβρίδια, μέσω των οποίων της παρέχεται η δυνατότητα, εκτός από αυτή που της διαθέτει το «οικοσύστημα» των σούπερ κοριών, να ανακαλύπτει σε χρόνο ρεκόρ το στίγμα εκπομπής κάθε χρήστη κινητού τηλεφώνου και Ίντερνετ, με μοναδική και αδιαμφισβήτητη πρόθεση φυσικά την... προστασία του!


Η τεχνολογική χλωρίδα και πανίδα της ΕΛ.ΑΣ. από μόνη της αποτελεί έναν ισχυρό μηχανισμό προϊούσας εισβολής στα... εσώψυχα ενός πολίτη ο οποίος διαθέτει ή του προσαρτάται ο τίτλος τού δυνάμει υπόπτου – και όχι μόνο – τέλεσης αξιόποινης πράξης.


Θα μπορούσε όμως μόνος του όλος αυτός ο τεχνολογικός μπαξές, δίχως την επίφαση νομιμότητας, ν' αποτελέσει μέσο απόδειξης για την εμπλοκή του εν δυνάμει ύποπτου πολίτη σε μια δικαστική περιπέτεια; Στο ρητορικό ερώτημα δεν συμπεριλαμβάνονται οι... μη νόμιμες συνακροάσεις, οι οποίες, όπως απέδειξε η αστυνομική αβελτηρία, γίνονται σε βαθμό ωτακουστικής σούπερ κατάχρησης και σχεδόν... διαστροφής.

Όσοι γνωρίζουν το... ανευλαβές - για τα δεδομένα του σκοπού - «επίτευγμα» των αστυνομικών που υποτίθεται ότι αντιμάχονται το οργανωμένο έγκλημα και που χειρίστηκαν την υπόθεση της Mafia League (αυτής που έφερε την επιθυμητή εξάρθρωση του κυκλώματος στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου) θα ξέρουν πως στο δικονομικό υλικό συμπεριλήφθηκε συνομιλία μεταξύ κυβερνητικών στελεχών του οικονομικού επιτελείου που σχολίαζαν τα... μέτρα της τρόικας.

Την υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή» και το σχετικό ρεπορτάζ ουδέποτε διαψεύστηκε. Ποτέ όμως δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα για τον λόγο που το ακροατήριο της ευαγούς ΕΥΠ παρακολουθούσε δύο υπουργούς και, κυρίως, εάν υπήρχε προηγουμένως εξασφαλισμένη εισαγγελική άδεια. Διότι, όπως σεμνύνονται να λένε οι ανυπόκριτοι και υπεράνω υποψίας διαφεντεύοντες τη δημόσια ασφάλεια, παρακολουθήσεις χωρίς εισαγγελική εντολή δεν γίνονται! Κι εμείς φυσικά... τους πιστεύουμε.

Η λύση πάντως για τη νομιμοποίηση της επίφασης, ώστε ο σκοπός να καθαγιάσει το μέσο και το τεράστιο σύστημα από κοριούς και υβριδικούς σαρωτές - ανιχνευτές να βασιστεί σε ένα νομοταγές «εποικοδόμημα», ήρθε μέσα από την ίδρυση της Οικονομικής Αστυνομίας.


Τας πύλας άρατε!

Στις αδηφάγες κι ανικανοποίητες διωκτικές αρχές δεν αρκεί η εκχώρηση της δυνατότητας παγίδευσης ενός δυνάμει υπόπτου, ώστε να παρακολουθούν και να καταγράφουν σε CD τις συνομιλίες του, να υποκλέπτουν την ηλεκτρονική αλληλογραφία του και να εντοπίζουν πού βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Θέλουν πάντοτε το κάτι παραπάνω. Κι αυτό το παραπάνω, στο όνομα της ιερότητας της προστασίας του πολίτη, το πετυχαίνουν με νέους νόμους και διατάγματα αστραπή.

Με πρόσφατη γνωμοδότησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εκχώρησε τη δυνατότητα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να πραγματοποιεί σε αυτόνομες και δίχως τη μέχρι τώρα απαραίτητη έγκριση ή τη συμμετοχή της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έρευνες σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπ' αριθμόν 2375 γνωμοδότηση που υπέγραψε στις 23 Ιουνίου ο Ιωάννης Τέντες, το νεοσύστατο Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΑΗΕ) της Δίωξης «μπορεί να προβαίνει σε έρευνες και κατασχέσεις στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των εταιρειών παροχής τηλεφωνίας και να ελέγχει την αξιοπιστία τους, εφόσον έχει τέτοια παραγγελία του εισαγγελέα ή άλλων δικαστικών αρχών, ενώ η παρουσία της ΑΔΑΕ, με αποκλειστική δική τους πρωτοβουλία, δεν δημιουργεί καμία ακυρότητα, όταν μάλιστα αυτή μπορεί να είναι και χρήσιμη για την υποβοήθηση του ανακριτικού έργου».

Για παράδειγμα, όπως λέγεται, στην περίπτωση που κάποιος πολίτης καταγγείλει ότι το τηλέφωνό του έχει παγιδευτεί και υποκλέπτονται οι συνομιλίες του ή υπάρχει κοριός στο Ίντερνετ και υποκλέπτει φακέλους και αρχεία, το συγκεκριμένο τμήμα της Δίωξης έχει το δικαίωμα της εφόδου στην εταιρεία που παρέχει τις υπηρεσίες της στον συνδρομητή, ώστε να διαπιστωθεί εάν και πού εμφωλεύει η πηγή της... «συνακρόασης».

Αν δηλαδή, όπως με νόημα υπονοείται, η πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών είχε συμβεί τώρα, η Δίωξη, χωρίς να προηγηθεί αίτημα προς την ΑΔΑΕ, θα διατηρούσε το δικαίωμα της ξαφνικής εφόδου στη Vodafone και της άμεσης κατάσχεσης λογισμικών και συστημάτων, ώστε να εντοπιστεί άμεσα η πηγή ή ο φορέας της παγίδευσης. Στην επίμαχη περίπτωση, ακόμη κι αν ο κοριός ήταν η ίδια η... CIA, θα τους έβγαζαν φυσικά στη «σέντρα»!


Πολλά... τρυγόνια

Μήπως όμως το όλο σκηνικό και η επίκληση της προστασίας του πολίτη από εξωθεσμικούς κοριούς είναι η επίφαση ώστε να συνδεθούν απευθείας όλοι οι πάροχοι τηλεφωνίας και Ίντερνετ με τα κεντρικά παράσιτα της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής, προκειμένου ούτε χρονοβόρες άδειες ν' απαιτούνται και οποτεδήποτε να παρακολουθείται ο οποιοσδήποτε;

Μ' έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια, δηλαδή, προκειμένου οι σούπερ πράκτορές μας και τα αστυνομικά σαΐνια, όπως έκαναν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες τ' αμερικάνικα τσακάλια για να ξέρουν ποιος πουλάει τι και σε ποιον στην ακμάζουσα από τότε βιομηχανία της ασφάλειας, να μπορούν ν' ακούν από τον πρωθυπουργό μέχρι και τον πολίτη που διαβιοί στην εσχατιά τηςχώρας, ώστε να διατηρούν υπό πλήρη έλεγχο κι αξιοποίηση το μεγαλύτερο αγαθό της εποχής μας: την πληροφορία. Για αγαθούς κι ανιδιοτελείς – φυσικά – σκοπούς, προθέσεις κι επιδιώξεις.

Ένας μαγικός κόσμος μέσα σε μια μεγάλη αυλή θαυμάτων, όπου ο σαλτιμπάγκος υπαγορεύει τον ρυθμό. Κατέχει, νέμεται την πληροφορία και τη διαχειρίζεται κατά το δοκούν. Ανυστερόβουλα και αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος φυσικά.

Για την ευχέρεια και τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να εισβάλει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα άδυτα των αδύτων των επικοινωνιών, ο εισαγγελέας που γνωμοδότησε έκρινε ότι οι συνθήκες και οι προοπτικές έχουν πλέον ωριμάσει, με δεδομένο ότι μεταξύ των υποψήφιων αξιωματικών ειδικών καθηκόντων και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης που προσελήφθησαν υπάρχουν και... επτά «υπέροχοι» με ειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες.

«Επισπεύδοντες» όμως θα είναι μόνο οι ντετέκτιβ της Δίωξης ή, διά της πλαγίας, θα γίνεται επέκταση της αρμοδιότητας σε υπηρεσίες τύπου CERT, στην οποία συμμετέχουν και πράκτορες της ΕΥΠ; Για ανιδιοτελείς σκοπούς φυσικά. Το CERT (Κέντρο Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων) θεσμοθετήθηκε με νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ που κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2008 προς ψήφιση στη Βουλή από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι πρώτες προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη δημιουργία του είχαν αρχίσει ήδη από το 2003, πλην όμως για αδιευκρίνιστους λόγους η σχετική διαδικασία δεν προχώρησε, παρότι υπήρχε ανειλημμένη υποχρέωση της χώρας για συγκρότηση και λειτουργία στο διάστημα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Σύμφωνα με non paper του υπουργείου Εσωτερικών της τότε περιόδου, το CERT θα συλλέγει σε βάση δεδομένων στοιχεία ηλεκτρονικών επιθέσεων

σε δημόσιους φορείς και θα προτείνει μέτρα προστασίας. Στο ίδιο κείμενο διευκρινίζεται – για ευνόητους λόγους – ότι το όργανο δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει την εφαρμογή των μέτρων ούτε να εισβάλλει στα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών εάν αυτό δεν ζητηθεί από τους ίδιους τους φορείς. Τόμπολα. Και για να μην ξεχνιόμαστε: στο CERT συμμετέχουν και αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ξανά τόμπολα δηλαδή.


Στις τράπεζες

Η σύσταση της Οικονομικής Αστυνομίας, όμως, πρόσθεσε στο αβυθομέτρητο αντλιοστάσιο της Αστυνομίας, απ' όπου ανασύρονται τεχνολογικές εφαρμογές, νόμοι και διατάγματα με στόχο την όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη, που τον παγιδεύουν ανά πάσα στιγμή στην ελεγκτική δικαιοδοσία του ένστολου τέρατος, άλλη μία χρήσιμη για τους λεγκαλιστές μας δυνατότητα.

Μετά την... «περιαγωγή» στη δικαιοδοσία της του δικαιώματος της παρείσδυσης στα κέντρα διανομής τηλεφωνικών και διαδικτυακών υπηρεσιών, της εκχωρήθηκε με εμβόλιμη διάταξη στον εφαρμοστικό νόμο η δυνατότητα της αυτοδίκαιης πρόσβασης μέσω του υπουργείου Οικονομικών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπό έρευνα ύποπτων ατόμων.

Το αρμόδιο think tank που συνέλαβε τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του νέου καταδιωκτικού σχήματος έκρινε ότι θα πρέπει να του εκχωρηθούν αρμοδιότητες ισοδύναμες του ΣΔΟΕ.

Συνεπώς και η δυνατότητα της εισβολής και ελέγχου των καταθέσεων του δυνάμει ή του προσδιορισμένου ως υπόπτου, αρκεί να αρχίσει εις βάρος του προανακριτική διαδικασία – μια απλή έρευνα δηλαδή – προκειμένου να εντοπιστούν, εάν βρεθούν, τα στοιχεία ή οι αποχρώσες ενδείξεις ώστε να σχηματιστεί εις βάρος του δικογραφία.


Δεμένος...

Εάν δεν βρεθούν οι αποδείξεις, τα συγκεντρωμένα στοιχεία θα... διαγράφονται (φυσικά!) από το αρχείο. Δεμένος από παντού ο ύποπτος!

Ως εκ τούτου, όλοι οι πολίτες μετατρέπονται εκ των πραγμάτων πλέον συλλήβδην σε δυνάμει υπόπτους, καθώς πλέον δεν κοστίζει τίποτα στον ανιδιοτελή ωτακουστή ή απρόσκλητο επισκέπτη να συνακροαστεί ή να δει την αλληλογραφία ή τα κιτάπια οποιουδήποτε προκειμένου να βγάλει το «λαβράκι».

Από την άλλη, ο πολίτης που θεωρείται δυνάμει ή κατά συνθήκη ύποπτος απορούσε και εκστασιαζόταν όταν άκουγε τον καλό μας πρωθυπουργό τον περασμένο μήνα ν' αναγγέλλει τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής κατά της βίας και των αποδοκιμασιών που εξακολουθούν να υφίστανται οι πολιορκούμενοι από απελπισμένους πολίτες βουλευτές – όχι μόνο του κυβερνητικού σχηματισμού.


Κι αυτές οι απειλές δεν λογαριάζονται;

Συμπτωματικά, πάντως, την ίδια χρονική περίοδο, πριν ο πρωθυπουργός μας διαρρήξει τα ιμάτιά του, ακούστηκε άλλη μία κραυγή αγωνίας μέσα στη Βουλή, η οποία μίλησε για αδιέξοδα και σκοπέλους προκειμένου η αρμόδια αρχή να παρέμβει με λυσιτελή τρόπο και μέσα για να σπάσει τον γόρδιο – όπως έχει καταντήσει – δεσμό των απειλών ακόμη και κατά ζωής, εις βάρος εκβιαζόμενων, απειλούμενων και ψυχολογικά καταπιεζόμενων ανήλικων αγοριών και κοριτσιών.

Διότι το cyber bullying είναι μία από τις πολλές μεθόδους κυβερνοτρομοκρατίας, απειλής και επιβολής σ' ένα παιδί ανήκεστων φοβικών συνδρόμων, τα οποία σταδιακά εμπίπτουν στη δικαιοδοσία ψυχιατρικής παρακολούθησης. Σε αρμόδια επιτροπή που συνεδρίασε στην αίθουσα «Παναγή Τσαλδάρη» στη Βουλή με θέμα τις απειλές κατά των εφήβων, μεταξύ άλλων εμπειρογνωμόνων ήταν παρών και πήρε τον λόγο ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανόλης Σφακιανάκης, ο οποίος ύψωσε τη δική του κραυγή.


Διαδικτυακό έγκλημα

Απευθυνόμενος στους εθνοπατέρες, αρκετοί από τους οποίους φανταζόμαστε πως αρχίζουν το τελευταίο διάστημα να πολιορκούνται από φοβικά σύνδρομα εξαιτίας του αναθέματος που δέχονται σε φραστικό επίπεδο, είπε ότι «στην Ελλάδα η απειλή μέσω διαδικτύου δεν μπορεί να διερευνηθεί, επειδή δεν το επιτρέπει η νομοθεσία»!

Αναφέρθηκε σε άλλες τρεις γνωμοδοτήσεις των εκάστοτε εισαγγελέων του Αρείου Πάγου – με τελευταία στις 2 Ιουνίου κι αυτή του Ι. Τέντε – σχετικές με την επέκταση στις άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών και για αδικήματα εκτός του κακουργηματικού πεδίου, που όμως εγγράφονται κι επισυνάπτονται στα παλαιότερα των υποδημάτων των παρόχων εταιρειών.

Ο Σφακιανάκης επισήμανε την αναγκαιότητα «ν' αλλάξει ο νόμος 2225/94, να τροποποιηθεί επιτέλους και να συμπεριληφθεί, αν μη τι άλλο, το αδίκημα της απειλής κατά της ζωής», με δεδομένο ότι οι εταιρείες δεν πείθονται από το πνεύμα της γνωμοδότησης, αλλά από το γράμμα του νόμου.

Τώρα, εάν κυβέρνηση και βουλευτές κατανοήσουν ότι... και οι πολίτες έχουν ψυχή και δικαιούνται να υψώνουν την ίδια με τη δική τους φωνή αγωνίας - διαμαρτυρίας για απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής τους, θα φανεί στο εγγύς μέλλον.

Αυτό όμως που μέχρι στιγμής διαπιστώνεται είναι πως οι όποιες ενστάσεις αίρονται αμέσως μόλις τίθεται ζήτημα επέκτασης των χωροφυλακίστικων αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας και της ΕΥΠ.


Ο φόβος...

Ίσως πάλι η απάντηση για τη μεγάλη ευκολία με την οποία γίνονται συστηματικά και κάθε τόσο γενναίες παραχωρήσεις στην Αστυνομία, με τις οποίες περιστέλλονται με συνοπτικά μέσα κεκτημένα δικαιώματα και ελευθερίες του πολίτη, όπως είδαμε με αναλυτικό ρεπορτάζ στο προηγούμενο «Π», να βρίσκεται στο ότι κυβέρνηση και τρόικα εκχωρούν μέσα, ανθρώπινο δυναμικό και πόρους στα Σώματα Ασφαλείας, σε αντίθεση με τις άγριες περικοπές στον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό, επειδή ακριβώς ο φόβος (τους) φυλάει τα έρημα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου