Από τους Financial Times (via Euro2day)
Των David Oakley (Λονδίνο), Peter Wise (Λισσαβώνα)
Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε σε απόσταση αναπνοής από το 10%, καθώς μεγαλώνει η πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται διεθνή διάσωση για να αποσοβηθεί στάση πληρωμών στα ομόλογα. Το yield στο 5ετές ομόλογο εκτινάχτηκε στο 9,91%, υψηλότερα από τα επίπεδα που επικρατούσαν στην Ιρλανδία όταν έγινε η οικονομική διάσωση του Δουβλίνου. Η αγορά προβλέπει ότι η πιθανότητα χρεοστασίου είναι τώρα 40%, υψηλότερα από το 30%, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα Credit Default Swaps.
Ο κ. Marc Chandler, στρατηγικός της Brown Brothers Harriman, δηλώνει: «Ότι η Πορτογαλία χρειάζεται διεθνή διάσωση είναι δεδομένο. Ίσως επίσης χρειαστεί να κάνει αναδιοργάνωση ομολόγων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο».
Ακόμη και στην Πορτογαλία λίγοι παράγοντες, με την εμφανή εξαίρεση του απερχόμενου πρωθυπουργού κ. José Sócrates και της κυβέρνησής του, πιστεύουν ότι η χώρα θα γλιτώσει τη διεθνή παρέμβαση.
Η χώρα θα αντιμετωπίσει τη δοκιμασία των αγορών αύριο, με τη δημοπρασία βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων έως 2 δισ. ευρώ. Αν και οι διαχειριστές πιστεύουν ότι το ποσό θα συγκεντρωθεί, πιθανότατα θα πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια.
Το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό εμπόδιο βρίσκεται στον Ιούνιο, όταν η Λισσαβώνα θα χρειαστεί να βρει 7 δισ. ευρώ για εξαργυρώσεις ομολόγων και πληρωμές τόκων. Η κατάρρευση της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα επιδείνωσε την κατάσταση, για να αναβάλει μια απόφαση για διάσωση πιθανότατα μετά την ημερομηνία των εκλογών της 5ης Ιουνίου.
Η καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης έχει προκαλέσει φόβους στους επενδυτές ότι τα πορτογαλικά προβλήματα μπορεί να μεταδοθούν στην Ισπανία. Επιπλέον οι στάσεις πληρωμών μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο εξαιτίας πιθανής απειλής στην εμπιστοσύνη σε άλλες αγορές και να επιφέρουν ζημίες στις ισπανικές, γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, που έχουν ανοίγματα στην Πορτογαλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου