Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

«Η Ελλάδα κινδυνεύει από πραξικόπημα»


Το κείμενο που ακολουθεί αναδημοσιεύεται (από το tvxs) διότι είναι ενδεικτικό του πολέμου που διεξάγεται πάνω από το κουφάρι της Ελλάδας και της οικονομίας της. Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία ίσως αποτελέσει μοντέλο και για άλλες ευρωπαϊκές προβληματικές χώρες, φαίνεται να έχει θέσει σε λειτουργία πολλαπλές αντιθέσεις τόσο στο εσωτερικό της τρόικας όσο και στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Είναι, σε κάθε περίπτωση, απίστευτο να γίνεται λόγος – και δεν είναι η πρώτη φορά – για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην Ελλάδα εξ αιτίας της χρεοκοπίας της. Το κάνει αυτή τη φορά η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant, επικαλούμενη δηλώσεις πολύ γνωστού στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά σύμπτωση παραμονές της επετείου του πραξικοπήματος που έφερε τη χούντα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου του 1967.

Τότε ήταν ο φόβος του κομμουνισμού. Σήμερα αυτός της ολοκληρωτικής πτώχευσης. Ακολουθεί το κείμενο της ολλανδικής εφημερίδας χωρίς άλλο σχολιασμό, ο οποίος μάλλον περιττεύει:



«Οι Έλληνες κινδυνεύουν με πραξικόπημα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ολλανδικής εφημερίδας Volkskrant, που επικαλείται σχετικές δηλώσεις στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η αναδιοργάνωση του ελληνικού δημοσίου χρέους μπορεί να οδηγήσει σε πραξικόπημα. Την προειδοποίηση αυτή διατύπωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EKT Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι. "Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα πτωχεύσουν. Η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει. Και αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και την επιβίωση της δημοκρατίας" δήλωσε ο Σμάγκι σε μια συνέντευξή του στη Ρώμη» γράφει η εφημερίδα.

Την περασμένη εβδομάδα φούντωσαν οι φήμες ότι η Ελλάδα και ίσως και η Πορτογαλία τελικά, λόγω των τεράστιων χρεών τους, θα αναγκαστούν να κάνουν αναδιάρθρωση, αλλιώς αυτές οι χώρες δεν θα μπορέσουν ποτέ να βγουν από τα προβλήματά τους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε, την Παρασκευή, στο Κοινοβούλιο, ότι η Ελλάδα θέλει να αναδιοργανώσει το τεράστιο χρέος της για να βγει από τα προβλήματα. Σύμφωνα με αυτόν η αναδιοργάνωση των δημοσίων δαπανών είναι η μοναδική λύση.

Γι' αυτό, την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε ένα καινούργιο, αυστηρότερο σχέδιο λιτότητας, με το οποίο θα εξοικονομήσει 23 δισ. ευρώ κατά την περίοδο έως το 2015.

Ο Παπανδρέου θέλει το 2015 να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες μέχρι το 44% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό βρισκόταν στο 53% το 2009. Εάν η χώρα μείνει στην ανέχεια λόγω των χρεών της, αυτή θα είναι, κατά τον ίδιο, η αιτία που η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε απομόνωση, την αποδυνάμωση και την παρακμή, καταλήγει το δημοσίευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου