Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ελληνική τραγωδία ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ


Από το Euro2day

Ο κορυφαίος διαχειριστής ομολόγων Bill Gross δηλώνει πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταλήξουν να κηρύξουν στάση πληρωμών αν δεν καταφέρει το Κογκρέσο «να βάλει μαχαίρι» στις δαπάνες συνταξιοδότησης και ασφάλισης.


Ο κ. Gross διαχειρίζεται κεφάλαια της Pimco, που με υπό διαχείριση 1,2 τρισ. δολ. είναι η κορυφαία εταιρία επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο. Τους τελευταίους μήνες ο κορυφαίος διαχειριστής προχωρά σε πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων εξαιτίας των «χαμηλών αποδόσεων και των υποτονικών προοπτικών» τους. Εξηγεί ότι τα Treasurys «έχουν μικρή αξία» σε έναν κόσμο διογκούμενων ελλειμμάτων.

Αν δεν αντιμετωπίσει τα ελλείμματα των ταμείων – Medicare, Medicaid και Social Security – η αμερικανική κυβέρνηση θα εξωθηθεί σε ελλείμματα 1 τρισ. δολαρίων ετησίως, μέγεθος που οπωσδήποτε δεν είναι βιώσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Gross δεν πιστεύει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αρνηθεί ευθέως να τιμήσει τις υποχρεώσεις της, καθώς θα διακυβευόταν το εθνικό πρεστίζ των ΗΠΑ, αλλά και χάρη στο γεγονός ότι η Federal Reserve έχει «εύκολη» την εκτύπωση χρήματος.

Ωστόσο η Αμερική ουσιαστικά βρίσκεται στον δρόμο προς το χρεοστάσιο αφήνοντας την εξωτερική αξία του δολαρίου να διολισθαίνει και κρατώντας τα επιτόκια χαμηλά, μέθοδος που ωθεί τους αποταμιευτές σε επίπεδα φτώχειας.

Αν και το ομοσπονδιακό χρέος ανέρχεται στα 9,1 τρισ. δολ., ο κ. Gross εκτιμά ότι οι πραγματικές υποχρεώσεις είναι 75 τρισ. δολ. αν συμπεριληφθούν οι δεσμεύσεις στα ταμεία.

«Η Αμερική κουβαλάει ένα εξω-ισολογιστικό, μη καταγεγραμμένο χρέος κοντά στο 500% του ΑΕΠ: Γινόμαστε πιο Έλληνες από τους Έλληνες» διατείνεται ο μεγαλοεπενδυτής στην μηνιαία επενδυτική του έκθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου