Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Πιο κοντά η αναδιάρθρωση


* Δεν τους βγαίνουν τα νούμερα * Δεν τηρούνται οι όροι για την 5η δόση, λένε οι Βρυξέλλες

Από την Αυγή

Του Γιώργου Δαράτου

Αν ήταν να συνταχθεί σήμερα η έκθεση της τρόικας για τον απολογισμό της εφαρμογής του Μνημονίου και την έγκριση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, η έγκριση αυτή θα είχε αποκλειστικά και μόνο πολιτικό χαρακτήρα, αφού θα βασιζόταν μόνο σε πολιτικά κριτήρια.

Αυτό είναι το πρώτο κεντρικό συμπέρασμα που μας γνωστοποιήθηκε από κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, ύστερα από τις επισκέψεις τεχνικών - εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ σε μια σειρά από υπουργεία στην Ελλάδα για τη μελέτη της πορείας υλοποίησης των συμφωνημένων περικοπών, αναδιαρθρώσεων κ.λπ. του δημόσιου τομέα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο.


Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας βρέθηκαν μπροστά σε μια χαοτική κατάσταση. Οι συνομιλητές τους στα υπουργεία ήταν κατά κύριο λόγο ιδιώτες εμπειρογνώμονες και όχι δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι έχουν προσληφθεί διότι υποτίθεται ότι θα κάνουν καλύτερη δουλειά από τους δημόσιους υπαλλήλους:

Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό δεν υπήρχε καμία ιεραρχημένη, ανάλογα με τη σοβαρότητά της, προσέγγιση των προβλημάτων που, υποτίθεται, έπρεπε να ρυθμιστούν από κοινού, οι μέθοδοι που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη στοχοποίηση των προβλημάτων, οι λύσεις που προτείνονταν γι' αυτά και κυρίως οι δαπάνες που έπρεπε να περικοπούν είχαν ένα «άρωμα αναρχίας», όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, και έδιναν την εντύπωση ότι δεν ήταν προϊόν κάποιων, έστω και στοιχειωδών, γενικών κατευθύνσεων που να προέρχονται από τις πολιτικές ηγεσίες των διάφορων υπουργείων, τα οποία επισκέφθηκαν οι τεχνικοί - εμπειρογνώμονες της τρόικας.

Η γενική εντύπωση ήταν πως για μια ακόμη φορά, μέσα στον τελευταίο χρόνο, η ελληνική διοίκηση δεν ήταν σε θέση να ελέγξει τους μηχανισμούς συλλογής των φόρων.

Τα ποσά που συλλέγονται απέχουν πολύ από τους αντίστοιχους μέσους όρους των άλλων κοινοτικών χωρών και φυσικά χρωματίζουν με ακόμη πιο έντονα χρώματα απ' ό,τι στις προηγούμενες επισκέψεις την πεποίθηση των «τροϊκανών» ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς, αυτή εξακολουθεί να είναι ανίκανη να δαμάσει τη φοροδιαφυγή, η οποία συνιστά για τις Βρυξέλλες ένα μείζον πρόβλημα.

Εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άποψη που επιβεβαιώσαμε από περισσότερες της μιας πηγές, σύμφωνα με την οποία διατηρείται η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, όσο κι αν έχει μειωθεί τον τελευταίο καιρό, σε σύγκριση προς τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων της Βουλής. Αυτό, κατά την άποψη της τρόικας, δυσκολεύει τη συνεννόησή της μαζί του, διότι, λένε, εξακολουθεί να ελπίζει πως θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

Έτσι, με διάφορες υπεκφυγές εκ μέρους του και των άλλων βασικών υπουργών του, καταφέρνει ν' αποφύγει την πίεση που του ασκεί η τρόικα για γρήγορες και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Ελίσσεται μεταξύ των υποδείξεων της τρόικας και της κοινής γνώμης για να κάνει μόνον όσα δεν μπορεί ν' αποφύγει επιδιώκοντας ν' αφήσει τα υπόλοιπα είτε σε μια δεύτερη θητεία του είτε να τα λύσει με πολιτικό τρόπο στις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού.

Η κατάσταση στον τομέα της εξοικονόμησης και των μεταρρυθμίσεων είναι τόσο άσχημη, έλεγαν οι ίδιες πηγές, που είναι αμφίβολο αν η τρόικα στο υψηλό της επίπεδο, όταν θα συντάξει την έκθεσή της τον Μάιο, θα περιλάβει στο κείμενό της και το γνωστό τελικό συμπέρασμά της, σύμφωνα με το οποίο η εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα είναι «broadly on the track» στις γενικές της γραμμές, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν ικανοποιητικά.

Έτσι, αν τελικά λείψει τον Μάιο αυτή η φράση - διαπίστωση, που «κλείνει» ουσιαστικά κάθε φορά το κείμενο της έκθεσης της τρόικας ανάβοντας το πράσινο φως για την έγκριση της κάθε δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, θα πρέπει οι υπουργοί του Eurogroup και στη συνέχεια του Ecofin να αναλάβουν αυτοί πλέον, αφού δεν θα διαθέτουν ούτε έμμεσες τεχνοκρατικές συστάσεις, να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή όχι την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα.

Αυτό προφανώς είναι και το νόημα των πρόσφατων δηλώσεων του Γερμανού ΥΠΟΙΚ κ. Σόιμπλε ότι θα δούμε πώς θα έχουν πάει τα πράγματα στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο για να αποφασίσουμε για τη συνέχιση της δανειοδοτικής στήριξής μας ή για μια αναδιάρθρωση - επαναδιακανονισμό του χρέους αυτής της χώρας.

Το γεγονός είναι ότι με τα όσα λίγα και αναιμικά έχει πετύχει μέχρι σήμερα η Ελλάδα στους τομείς της εξοικονόμησης και των μεταρρυθμίσεων, στύβοντας μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ πολύ δύσκολα θα εισηγηθούν την έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου.

Ίσως, έλεγε ένας από αυτούς προχθές, με την επιφύλαξη πάντα ότι δεν είναι «πολιτικός» αλλά απλός εμπειρογνώμονας, μια οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μετά τα χάλια που είδε στην Αθήνα, θα γίνει με τον τρόπο που παλαιότερα γινόταν η ανακοίνωση της υποτίμησης ενός ευρωπαϊκού νομίσματος: συστηματικές, παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων, σύνταξη ενός σχετικού σχεδίου, που θα περιέχει οπωσδήποτε λύσεις για την προστασία των τραπεζών, και ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης ένα Σαββατοκύριακο, εκεί που κανείς δεν την περιμένει.

Και τούτο διότι, λέει ο ίδιος, μέσα σ' έναν μήνα – από Απρίλιο σε Μάιο – δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν από τους Έλληνες όλα όσα στραβά διαπιστώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην εφαρμογή του Μνημονίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου