Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

«Πτωχεύστε τώρα που είναι καιρός»


Από το Euro2day

Το περιοδικό Economist, σε άρθρο με τίτλο «Έχουν χρεοκοπήσει, ας το παραδεχτούν», αναφέρεται στις τρεις οικονομίες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία) και τονίζει πως, παρά τις «ηρωικές προσπάθειες», το πρόβλημα παραμένει άλυτο. «Οι οικονομίες αυτές βρίσκονται σε μία πορεία που δεν μπορεί να συνεχιστεί, όχι επειδή δεν προσπάθησαν οι κυβερνήσεις τους... αλλά επειδή έγιναν λάθη στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη» αναφέρει ο Economist.

«Η εμμονή στη μείωση των ελλειμμάτων είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποπληρωμή χρεών» γράφει το βρετανικό περιοδικό χαρακτηρίζοντας «σαχλαμάρα και αποτυχία» την τελευταία σύνοδο κορυφής και κάνοντας λόγο για «ολέθρια στρεβλή λογική που επικρατεί για τον μηχανισμό στήριξης».

Ο Economist υποστηρίζει πως και για τις τρεις χώρες θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών «τώρα που και ο κίνδυνος μετάδοσης έχει μειωθεί».

«Το μεγάλο εμπόδιο δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό, καθώς πολλοί στην Ε.Ε., κυρίως η ΕΚΤ, αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση χρεών». «Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις» αναφέρει το περιοδικό και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου