Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Προσπαθεί το ΔΝΤ να κρύψει μία επερχόμενη πετρελαϊκή κρίση;


Από το XrimaNews

Το ΔΝΤ δημοσίευσε την έκθεση προβλέψεών του για το πετρέλαιο και οι προβλέψεις του είναι από αισιόδοξες μέχρι εξωπραγματικές. Σύμφωνα με αυτές δεν αναμένεται να υπάρξει πετρελαϊκή κρίση εξαιτίας της αδυναμίας της προσφοράς πετρελαίου να καλύψει τη ζήτηση καθώς η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί ανάλογα με την αύξηση του διεθνούς εισοδήματος έτσι ώστε να ισορροπήσει την όποια αύξηση της ζήτησης.


Στο διάγραμμα με μπλε γραμμή αποτυπώνεται η πραγματική προσφορά πετρελαίου. Η κόκκινη γραμμή είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για την αύξηση της παραγωγής ανάλογα με την αύξηση του διεθνούς εισοδήματος. Θεωρεί πως ο κόσμος θα καταφέρει στα επόμενα πέντε χρόνια να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 17 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Το περίεργο, ωστόσο, είναι πως στα τελευταία 5 χρόνια η αύξηση ήταν 3-4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ακόμη και αν υποθέσουμε πως οι Αμερικανοί θα ρουφήξουν όλο το πετρέλαιο του Ιράκ και θα το βγάλουν στην αγορά είναι εξαιρετικά απίθανο να δούμε τόσο μεγάλη αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου. Εκτός και αν μία σειρά χώρες, όπως το Ιράκ και η Λιβύη, «πειστούν» με κάποιον τρόπο από τις ΗΠΑ να δουλέψουν με φουλ τις μηχανές.

Ακόμη και τότε, βέβαια, το σενάριο του ΔΝΤ μάλλον ακούγεται υπεραισιόδοξο, ενώ, μέχρι να καταφέρουν οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τόσο μεγάλο έλεγχο της αγοράς πετρελαίου, οι τιμές μπορεί να έχουν απογειωθεί εξαιτίας της αστάθειας που θα έχει προκληθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου